Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Δράκαινα..Η ελεγεία της μοναξιάς

Δράκαινα..Η ελεγεία της μοναξιάς
Η Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Πρόβα παρουσιάζει για την χειμερινή περίοδο το έργο του Δημήτρη Μπόγρη η Δράκαινα, ένα από τα 10 έργα–σταθμούς της δραματουργίας του, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα.

Η Δράκαινα γράφτηκε το 1928 και τιμήθηκε με το Κοτοπούλειο Βραβείο.  Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της νέας ελληνικής δραματουργίας και ανέβηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουαρίου του 1928, με την Μερόπη Ροζάν, τον Αλέξη Μινωτή, την Σοφία Βερώνη και τον Νίκο Ροζάν.
Ο Δημήτρης Μπόγρης στη Δράκαινα αποκαλύπτει τη ζωή ενός χαρακτήρα πολυσύνθετου, παράξενου και πρωτότυπου, τον καλύτερο αυτού του είδους.


Η Δράκαινα είναι μια σκληρόψυχη καλοστεκούμενη χήρα.  Όμως βαθιά μέσα της κρύβεται ένα μυστικό. Ο ανικανοποίητος έρωτας για έναν άντρα που αγάπησε πριν αναγκαστεί να τον εγκαταλείψει και να υποταχθεί.  Ο πατέρας της είχε διαπράξει ένα έγκλημα. ΄ Ένας άντρας που είδε την πράξη του, για να μην τον καταδώσει τον εκβίασε και ως αντάλλαγμα ζήτησε να παντρευτεί την κόρη του, την Δράκαινα.  Η ζωή που δεν έζησε, ο ασφυκτικός κλοιός που την έπνιγε, γιγάντωσαν μέσα της τον φθόνο και το μίσος για την ευτυχία κάθε άλλου ανθρώπου.  Δεν δείχνει παρά άσπονδο μίσος ακόμα και για τα παιδιά της.  Κατέστρεψε τον αρραβώνα του ενός γιου της, προσπαθεί να διαλύσει το γάμο του άλλου και να ενσταλάξει την έχθρα ανάμεσά τους. 


Η Δράκαινα είναι μια σκληρόψυχη γυναίκα, μια φύση βάναυση, πανούργα ανελέητη, που αλλάζει χαρακτήρα και μεταβάλλεται, τελικά συμβιβάζεται καθώς δεν έχει τη δύναμη να διατηρήσει ως το τέλος το πνεύμα της καταστροφής, λυγίζει, νικιέται, εξομολογείται το μυστικό της τραγωδίας της ζωής της και απολυτρώνεται.

Τον ομώνυμο ρόλο υποδύεται η Μαίρη Ραζή.  Μαζί της παίζουν ο Πολύκαρπος Πολυκάρπου, ο Νίκος Παπαδόπουλος, ο Αντώνης Ταμβακάς, η Κοραλία Τσόγκα, η Ιλιάνα Παζαρζή.

Σχετικές ειδήσεις
Τέχνη, ένας μονόλογος του Δημήτρη Δημητριάδη στο Bios
11.11.2016 15:29
Ο Δημήτρης Τσιάμης παρουσιάζει στο Bios τον μονόλογο Τέχνη, ένα κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό.
Ένας Οκτώβριος γεμάτος θέατρο από το ΚΘΒΕ
26.09.2016 12:52
Oι νέες παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2016-17 βρίσκονται σε εντατικό ρυθμό προβών. Έρχεται ένας Οκτώβριος γεμάτος με πολυαναμενόμενες μεγάλες παραγωγές, παράλληλες δράσεις αλλά και ενδιαφέρουσες μετακλήσεις που φιλοξενούνται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών
Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις»: Πρόγραμμα θεατρικής περιόδου 2016-2017
14.09.2016 13:28
Για τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2016-2017 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις θα παρουσιαστούν τέσσερα θεατρικά έργα.
Αθηναϊκά Θέατρα: Θεατρικές παραστάσεις 2016-17
05.09.2016 16:25
Τα «Αθηναϊκά Θέατρα» συνεχίζουν δυναμικά την παρουσία τους τη νέα θεατρική περίοδο 2016-2017 με ένα ρεπερτόριο από κλασικά και σύγχρονα έργα συγγραφέων της ελληνικής και παγκόσμιας δραματουργίας.
Εγώ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, από την Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα
24.06.2016 14:08
Με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ, η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα παρουσιάζει την παράσταση «Εγώ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ», μία συρραφή κειμένων από θεατρικά έργα και ποιήματα του.