Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Μεταλλεία, Μέταλλα και Νομίσματα στην Αττική και τον Αρχαίο Κόσμο: συνεδριο από το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο

Μεταλλεία, Μέταλλα και Νομίσματα στην Αττική και τον Αρχαίο Κόσμο: συνεδριο από το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο

«Μεταλλεία, Μέταλλα και Νομίσματα στην Αττική και τον Αρχαίο Κόσμο» είναι ο τίτλος διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που συνδιοργανώνουν το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο (ΕΝΜ) και το Αυστραλιανό Κέντρο Αρχαίων Νομισματικών Σπουδών (ACANS) του Πανεπιστημίου Macquarie του Σύδνεϋ.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στις 20, 21 και 22 Απριλίου 2015 στην «Αίθουσα των Εσπερίδων» του Ιλίου Μελάθρου και εντάσσεται στο πλαίσιο της ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ του ΕΝΜ και του ACANS, η οποία επικεντρώνεται στην ανάλυση του αργύρου των αρχαϊκών κοπών του νομισματοκοπείου των Αθηνών και βασίζεται στην εφαρμογή της φασματοκοπίας φθορισμού ακτίνων X (XRF).

Η θεματολογία του συνεδρίου αναφέρεται στη νομισματοκοπία κατά τους αρχαϊκούς χρόνους, στην παρουσίαση των μεθόδων εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων, στο ιστορικό και θεσμικό πλαίσιο της αρχαϊκής περιόδου, μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν οι κανόνες διαχείρισης και ελέγχου της εξόρυξης και της εμπορικής διάθεσης των πολυτίμων μετάλλων, και φυσικά στη σύγχρονη τεχνογνωσία και έρευνα ανάλυσης και συντήρησης των νομισμάτων.

Στο κλείσιμο του Συνεδρίου θα γίνει προαναγγελία της περιοδικής έκθεσης «Όθεν αργύρου εστί γενέθλη». Αρχαϊκή Νομισματοκοπία της Αθήνας. Μεταλλεία, Μέταλλα και Νομίσματα, η οποία πρόκειται να εγκαινιασθεί στο Ιλίου Μέλαθρον στις 28 Μαΐου και εστιάζεται στη νομισματοκοπία της αρχαϊκής εποχής κατά τη διάρκεια της οποίας μεταλλάσσονται η κοινωνία, τα πολιτεύματα και η τέχνη.

Στόχοι του συνεδρίου είναι, μεταξύ άλλων, να φωτιστεί η έρευνα που σχετίζεται με τις σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους για τη μελέτη των μετάλλων-κυρίως του αργύρου, που χρησιμοποιήθηκαν για την κοπή αρχαίων νομισμάτων, όπως και τα σύγχρονα δεδομένα σχετικά με τα αργυροφόρα μεταλλεύματα, τα αρχαία μεταλλεία, και τον εμπλουτισμό του αργύρου στο χώρο της Μεσογείου. Ακόμη, θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα σύγχρονων ερευνών αναφορικά με τις τεχνικές παραγωγής αρχαίων νομισμάτων, οι οποίες συνδυάζουν τη νομισματική και τις μεθόδους ανάλυσης, καθώς και τα νέα δεδομένα της έρευνας για την αθηναϊκή νομισματοκοπία.

Τέλος, θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες προσεγγίσεις των μουσείων για την ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού σχετικά με τις παραπάνω πρόσφατες έρευνες, που μεταξύ άλλων συμβάλλουν στη διαπίστωση αυθεντικότητας ή κιβδηλείας αρχαίων νομισμάτων.

Το συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν με εισηγήσεις καταξιωμένοι επιστήμονες διεθνούς κύρους, πραγματοποιείται με τη γενναία χορηγία του Australian Research Council της Αυστραλιανής Κυβέρνησης, καθώς και με την ευγενική υποστήριξη της Alpha Bank, του Πολιτιστικού Συλλόγου Υπάτης «οι Αινιάνες», της Μουσείων Εστίασης και της Diageo Hellas.

Σχετικές ειδήσεις
Κοινωνική και πολιτική εκπροσώπηση. Προκλήσεις και προοπτικές: Συνέδριο στο Ίδρυμα της Βουλής
13.12.2016 15:47
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Κοινωνική και πολιτική εκπροσώπηση. Προκλήσεις και προοπτικές στη δημοκρατία τον 21ο αιώνα». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου 2016 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Μουσεία και Τουρισμός: Μια Σχέση σε Εξέλιξη: συνέδριο στο Μουσείο Μπενάκη
30.11.2016 11:33
Στις 8 Δεκεμβρίου, το Μουσείο Μπενάκη, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, το British Council και η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα οργανώνουν το ολοήμερο συνέδριο «Μουσεία και Τουρισμός: Μια Σχέση σε Εξέλιξη».
Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος: Διεθνές Συνέδριο στην Αρχαία Ολυμπία
15.07.2016 13:34
Υπό την αιγίδα της A.E. του Προέδρου της Δημοκρατίας τέθηκε το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος», το οποίο πραγματοποιείται από τις 28 έως 31 Αυγούστου 2016 στην Αρχαία Ολυμπία στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, με οργανωτικό φορέα το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Οι R. Ascott, Stelarc & Μ. Δανέζης στο συνέδριο του 10ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών
18.05.2016 16:17
Ρηξικέλευθοι πρωτοπόροι της σύγχρονης τέχνης και της επιστήμης είναι φέτος, οι κεντρικοί ομιλητές στο διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα: Ο Βρεττανός Roy Ascott, οΑυστραλός Κυπριακής καταγωγής Stelarc, (αμφότεροι βραβευμένοι με «Χρυσή Νίκη» στην Ars Electronica), και ο γνωστός Έλληνας αστροφυσικός Μάνος Δανέζης.
Διάλεξη για το Αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών από το Διάζωμα το Megaron Plus
03.03.2016 12:58
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το Megaron Plus συνεχίζουν και φέτος τη δυναμική τους συνεργασία πραγματοποιώντας ένα νέο κύκλο διαλέξεων, που έχει στόχο να φωτίσει τρία αρχαία θέατρα, λιγότερο γνωστά, ωστόσο εξίσου σημαντικά. Μετά τη γνωριμία μας με το Αρχαίο Θέατρο Πλατιάνας στην Ηλεία, σειρά έχει η διάλεξη για το Αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών στη Μαγνησία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 την Πέμπτη 10 Μαρτίου.