Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης, τιμώντας τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη και στο πλαίσιο του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς, παρουσιάζει το μεγαλειώδες έργο του Έλληνα συνθέτη, “’Αξιον Εστί”, ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής λόγιας μουσικής.

“Άξιον Εστί” – των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη με τους: Σάκη Ρουβά, Κώστα Ραφαηλίδη, Γιώργο Γιαννόπουλο, χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, Οrchestra Mobile, υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Ορφανίδη.

Ο Σάκης Ρουβάς τραγουδά το εμβληματικό αυτό έργο με τα τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε. Ανάμεσα σε αυτά, το” Ένα το Χελιδόνι”, το “Με το λύχνο του Άστρου”, το “Της δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ” και το “Της Αγάπης Αίματα”.

Ο Θεόδωρος Ορφανίδης διευθύνει την Οrchestra Mobile, με τη συμμετοχή της χορωδίας της ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, σε μουσική διδασκαλία Κωστή Κωνσταντάρα. 
Αφηγητής ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος και Ψάλτης ο βαρύτονος Κώστας Ραφαηλίδης.

Πριν τη συναυλία θα αναγνωσθεί χαιρετισμός του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μίκης της Νέας Σμύρνης

Η ζωή του Μίκη Θεοδωράκη είναι στενά συνδεδεμένη με τη πόλη της Νέας Σμύρνης, μια πόλη που σημάδεψε και συντρόφευσε τη ζωή και το έργο του. Σε ηλικία μόλις 13 χρόνων, το 1938, μετακόμισε με τους γονείς του στην οδό Σμύρνης 39 ( σημερινή Πλαστήρα) στο σπίτι του θείου του. Το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων το έζησε σε αυτό το σπίτι και σε αυτή τη πόλη η οποία, με την προσφυγική της ιστορία, επηρέασε τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της πορείας του.

Όταν, το 1942, ξεκίνησε την αντιστασιακή του δράση, προσχώρησε στο ΕΑΜ της Νέας Σμύρνης όπου και γίνεται η αρχή για τη διαμόρφωση της επαναστατικής του ταυτότητας. Ο ίδιος είχε δηλώσει: « Τις πρώτες μάχες και τις τελευταίες τις κάναμε στη Νέα Σμύρνη». Η πόλη, όμως, ήταν και το σκηνικό στο οποίο ο Μίκης ένιωσε την έλξη της σύνθεσης, του μεγαλείου της μουσικής δημιουργίας.

Εδώ, στη Νέα Σμύρνη, σε ένα συνοικιακό σινεμά ο Μίκης άκουσε την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν και μαγεύτηκε. Από τότε, αποφάσισε να γίνει συνθέτης και ήταν ζήτημα χρόνου να αρχίσει να ξεδιπλώνει το μουσικό του ταλέντο.  Άλλωστε, στην πόλη γνώρισε και τη γυναίκα της ζωής του, τη Μυρτώ Αρτίνογλου, την οποία παντρεύτηκε το 1953. Εκείνη την εποχή μετακόμισε με τη σύζυγό του στο σπίτι τους στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 39, σε ένα μοναδικό κτίριο σμυρναίικης αρχιτεκτονικής που χτίστηκε το 1929.  Τότε ξεκίνησε την καριέρα του στη συμφωνική μουσική, γράφοντας κάποια από τα πρώτα του έργα, όπως το «Ξυπόλυτο Τάγμα».

Το 1954, φεύγουν με τη Μυρτώ στο Παρίσι για σπουδές και όταν θα γυρίσει στο σπίτι του στην Κωνσταντινουπόλεως το 1960, θα ολοκληρώσει τη σύνθεση του «Άξιον Εστί». Με την έλευση της χούντας, ο Μίκης διώκεται  και συλλαμβάνεται ως μία από τις εμβληματικές μορφές της αντίστασης. Μετά τη φυλακή και την αυτοεξορία στο Παρίσι, το 1974 επέστρεψε στη Νέα Σμύρνη,  όπου από το γήπεδο του Πανιωνίου, ξεκινάει τις μεγάλης κλίμακας συναυλίες, οι οποίες παίρνουν τη μορφή συλλαλητηρίου ως κάλεσμα ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης συνεχίζει να τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη από το 1970. Το 1977 διοργανώθηκε τιμητική συναυλία και βράβευση στο γήπεδο του Πανιωνίου. Το 1995, εορτάστηκαν τα 70 του χρόνια με μεγαλειώδη συναυλία στον Πανιώνιο, ενώ το 2002 του απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο της πόλης.