Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Το Τέλος της Τραγωδίας: Θεατρικό Εργαστήριο στο Booze:UPstairs

Το Τέλος της Τραγωδίας: Θεατρικό Εργαστήριο στο Booze:UPstairs

Το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος (ΚΕΔΡΑ) του Παντείου Πανεπιστημίου συνεχίζει το θεατρικό εργαστήριό του με τίτλο «Το τέλος της Τραγωδίας» τις Τρίτες 21, 28 Απριλίου και 5 Μαΐου 2015 στο δεύτερο όροφο του Booze Cooperativa.

 

Πρόκειται για μια έρευνα σχετικά με την κρίση των παραστάσεων αρχαίας τραγωδίας και του αισθήματος του τραγικού σήμερα, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από ένα ιστορικό επεισόδιο. Την τελευταία γνωστή παράσταση τραγωδίας στα αρχαία χρόνια: Το 53 π. Χ. ο Έλληνας ηθοποιός Ιάσων ο Τραλλιανός ερμήνευσε τις Βάκχες μπροστά στους βασιλείς των Πάρθων και των Αρμενίων που είχαν μόλις συντρίψει τις ρωμαϊκές λεγεώνες και σκοτώσει τον αρχηγό τους, τον Κράσο. Την ώρα που ο Ιάσων ετοιμαζόταν να παίξει τον ρόλο της Αγαύης ένας Πάρθος πολεμιστής εμφανίστηκε μπροστά στους βασιλείς και την αυλή κραδαίνοντας το κεφάλι του Κράσου. Ο Ιάσων όμως του «έκλεψε» την παράσταση αρπάζοντας το κεφάλι του νεκρού και μπήγοντάς το στον θύρσο του. Με την επίδειξη αυτής της αιματοβαμμένης body art οι ειδήσεις για την τραγωδία παύουν και ανοίγει για μας ο προβληματισμός σχετικά με το αρχαίο δράμα στην σημερινή εποχή, όπου όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από το τραγικό μήνυμα, τόσο οι τραγωδίες της ζωής γίνονται πιο άγριες. Στο εργαστήριο θα παρέμβουν ηθοποιοί μέλη και φίλοι του Κέντρου Δράματος ερμηνεύοντας κομμάτια από τις Εκκλησιάζουσες και τις Βάκχες και θα ανταλλαγούν πειραματικές προτάσεις για την δραματοποίηση του επεισοδίου του Ιάσονα και του Κράσου.

 

Το εργαστήριο είναι δωρεάν και ανοιχτό σε ανθρώπους που θέλουν να συνδυάσουν έρευνα και πρακτική στο θέατρο.

 

Υπεύθυνος σεμιναρίου: Ομότιμος Καθηγητής Γιάγκος Ανδρεάδης.

Σχετικές ειδήσεις
Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς από την ομάδα Μικρός Νότος
23.11.2016 11:24
Το εργαστήριο με τίτλο «Παραμύθια & έθιμα στη σχολική τάξη: το θεατρικό παιχνίδι ως εκπαιδευτικό εργαλείο» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο θέατρο Tempus Verum Εν Αθήναις.
Εργαστήριο υποκριτικής της Ομάδας Νάμα 2016 στο Θέατρο Επί Κολωνώ
02.09.2016 11:30
Το θεατρικό εργαστήριο Studio NAMA ιδρύθηκε το 1992 από την Ελένη Σκότη και αποτελεί μια από τις βασικές συνιστώσες των δραστηριοτήτων του θεάτρου Επί Κολωνώ.
Διπλό Θεατρικό Εργαστήριο από τον Δημήτρη Καρατζιά στον Πολυχώρο Vault
25.07.2016 09:47
Ένα διπλό θεατρικό εργαστήριο, για ερασιτέχνες αλλά και για νέους ηθοποιούς ξεκινάει την ερχόμενη σεζόν στον Πολυχώρο Vault με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Καρατζιά.
Θερινό εργαστήριο Αρχαίου Δράματος από το Εθνικό Θέατρο
25.04.2016 13:49
Το καλοκαίρι, από τις 11 έως τις 22 Ιουνίου 2016 το Εθνικό Θέατρο, με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, θα πραγματοποιήσει στους Δελφούς διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με θέμα την «Αντιγόνη», υπό τη διεύθυνση της σκηνοθέτριας και ηθοποιού Λυδίας Κονιόρδου.
επι-Γραφές - Τo σώμα της λέξης: εργαστήριο στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
02.03.2016 15:46
Το διαπολιτισμικό πρόγραμμα "Labirinto: Culture e Civiltà Mediterranee" παρουσιάζει το εργαστήριο «επί-Γραφές: Tο σώμα της λέξης», ένα διατμηματικό, διαδραστικό και διαπολιτισμικό εργαστήριο για τη γραφή και την οπτική της αντίληψη.