Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ex-plate…II / Εκ της μήτρας…II: Ατομική έκθεση του Μανόλη Γιανναδάκη στην Artis Causa Galery

Ex-plate…II / Εκ της μήτρας…II: Ατομική έκθεση του Μανόλη Γιανναδάκη στην Artis Causa Galery

Την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 στις 20.00 η Γκαλερί Artis Causa στη Θεσσαλονίκη  παρουσιάζει την ατομική  έκθεση του Μανόλη Γιανναδάκη με τίτλο « Ex-plate...II / Εκ της μήτρας…II».

 

Ο Μανόλης Γιανναδάκης, είναι Καθηγητής Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Όπως συμπεριλαμβάνει ο ίδιος ο τίτλος της έκθεσης του, ο καλλιτέχνης στις επιλογές του τα τελευταία χρόνια έχει ως θετικό πρόσημο τις μορφοπλαστικές διαδικασίες μέσω των τεχνικών της Τέχνης της χάραξης και της εκτύπωσης καθώς και άλλων συνδυαστικών μεθόδων μεταξύ τους.

 

Τα πρόσφατα έργα του, εξακολουθούν να ανήκουν σε μια ενότητα, που προτείνουν μια μορφή άμεσης επικοινωνίας ως προς την πρόσληψη της φόρμας και του περιεχομένου της.

 

Τα σήματα/σύμβολα ,που εμπλέκονται στην προσπάθεια φιλοτέχνησης των έργων ενέχουν μια  μορφή επικοινωνίας και είναι επιλεγμένα από την πλούσια παρακαταθήκη σχηματοποιημένων συμβόλων των ποικίλων σημασιών σήμανσης και αποτελούν ένα επικοινωνιακό λεξιλόγιο της σύγχρονης πραγματικότητας διαμορφώνοντας ένα είδος αλφάβητου κατανόησης και συμπεριφοράς στην εποχή μας.

 

Τα έργα της έκθεσης είναι χαρακτικά, μονότυπα (όπως οξυγραφίες σε πλάκες τσίγκου με ειδικές μεθόδους, λιθογραφίες, χαράξεις σε λινόλαιο, φωτοχαράξεις πάνω σε φωτοπολυμερικούς τσίγκους.) είναι έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας. Οι τεχνικές διαδικασίες  και η πρόσληψη των έργων, σε συνάρτηση με τα κυρίαρχα στοιχεία της μορφής των σχεδίων των συμβόλων ,διεγείρουν με αντανακλαστικό τρόπο το βλέμμα, εντείνουν και προτείνουν μια ιδιάζουσα μορφή επικοινωνίας μέσα στον κόσμο των ιδεών και των μορφών της εποχής μας.

 

Από το κείμενο του καταλόγου της έκθεσης, η Θούλη Μισιρλόγλου ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων και συλλογών του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης αναφέρει:

 

Ο Μανόλης Γιανναδάκης ίσως είναι ταυτισμένος στη συλλογική μας μνήμη με τη χαρακτική . Η πορεία του ωστόσο είναι μεγάλη, πολυσχιδής και πιο σύνθετη απ’ όσο αφήνει να διαφανεί η συμβατική κατηγοριοποίηση και ταξινόμηση των καλλιτεχνικών ειδών.

 

Επίσης, στο έργο του εμφανίζονται διαρκώς και ταυτόχρονα το παρελθόν του και το μέλλον του μαζί, μέσα από μια συνολική αντίληψη που υπερβαίνει την κατηγοριοποίηση και ταξινόμηση της έννοιας του χρόνου.

 

Αυτό που εμφανίζεται ως εξαιρετικά κομβικό στο έργο του είναι η σχολαστική όσο και απελευθερωμένη από συμβάσεις διερεύνηση –διαφορετικά δεν θα ήταν άλλωστε διερεύνηση– των δυνατοτήτων και των διαδικασιών της χαρακτικής. Η σταθερή ερευνητική του πρόθεση και επιμονή είναι αυτή που έχει ανοίξει νέους δρόμους στη χαρακτική, αφήνοντας οριστικά πίσω την εποχή της μαζικής αναπαραγωγής των έργων τέχνης και τους φόβους που αυτή γεννούσε...

 

Αυτό όμως δεν έχει σχολαστικό ενδιαφέρον, ή ενδιαφέρον αποκλειστικά τεχνικό, αλλά έχει μια πολύ βασική συνέπεια για την ίδια την πρόσληψη της τέχνης: κατορθώνει να επικαιροποιεί τα καλλιτεχνικά μηνύματα, να τα κάνει πιο συμβατά με την ανθρώπινη αντίληψη που αναζητά πια πιο συμπαγείς εμπειρίες και όχι διδακτικές πρακτικές. Ο Γιανναδάκης επιστρατεύει τις διαφορετικές τεχνικές και τα διαφορετικού τύπου οπτικά σήματα, προκειμένου να ολοκληρώσει εικόνες αφενός τεχνικά άρτιες, αφετέρου απολύτως προσλήψιμες και ταυτόχρονα ανοιχτές στην ερμηνεία.

 

Εκεί όμως που το έργο του βρίσκει τον προνομιακό του χώρο είναι ο ευρύς κοινωνικός χώρος, γιατί εκεί εγγράφεται σαφώς. Όσο κι αν αυτό ακούγεται ως μια γενίκευση, ακόμη κι όταν αποδίδει τις μεταλλάξεις του φυτικού κόσμου εμπεριέχει την επιδραστικότητα του κοινωνικού περιβάλλοντος και βεβαίως και του χρόνου του περιβάλλοντος αυτού. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι στην περίπτωσή του αυτό δεν γίνεται στενά εικονογραφικά, αλλά με πολλή περίσκεψη για τη μορφολογική εκφορά μιας ατμόσφαιρας...

 

Το κεντρικό ερώτημα παραμένει με κάποιο τρόπο: πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε μέσα από τα σύμβολα; Ο χαρακτήρας των σχεδιαστικών γραφισμών στην εικονοποιία του αναδεικνύει τα σύμβολα ως σημεία με ειδικό βάρος, το οποίο αντανακλάται μέσα στις συνθέσεις και απ-ηχεί τις δυνατότητες και τα σημαινόμενά του. Με την έννοια αυτή, τα σύμβολα πολύ απέχουν από τα σημερινά, λαϊκιστικά emoticons, που εμφανίζονται καθημερινά στην ψηφιακή μας υπόσταση, και που φέρουν τη μονοσήμαντη συναισθηματική διάσταση του συμβόλου.

 

Στα σύμβολα του Μανόλη Γιανναδάκη ο κοινωνικός –και πολιτικός με την έννοια αυτή– χώρος, αστικός και εποπτευόμενος, ανασυγκροτείται, και η (κινούμενη) θέση του ατόμου μέσα σ’ αυτόν αναδιατάσσεται. Στο πλαίσιο αυτό, το περιβάλλον κάθε ξεχωριστού έργου του Γιανναδάκη είναι ένα ζωντανό πεδίο εμπλουτισμού της επικοινωνίας μας, που μας αφήνει μια μεγαλύτερη ελπίδα να επικοινωνήσουμε εκ νέου σήμερα.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Γιώργου Σταθόπουλου στην Kapopoulos Fine Arts
17.02.2017 14:29
Στην αισιόδοξη πλευρά της ζωής εστιάζει ο νέος κύκλος έργων που παρουσιάζει ο Γιώργος Σταθόπουλος στη νέα του ατομική έκθεση, που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00-17.00.
Unbound: Ατομική έκθεση της Λίλιας Ζιάμου στην Gallery
07.12.2016 16:42
Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου η γκαλερί «7» παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα με την καινούργια δουλεία της Λίλιας Ζιάμου, με τίτλο “Unbound”.
Έκθεση του 2ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ στην Artis Causa
06.06.2016 10:15
Καλλιτέχνες - φοιτητές (4ου-5ου έτους) του 2ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εκθέτουν στη γκαλερί Artis Causa.
Ατομική έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη στη γκαλερί Artis Causa
12.04.2016 13:53
Μια πολύ σημαντική έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 στις 20:00 στη γκαλερί Artis Causa στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια επιλογή έργων διαφόρων εποχών, τεχνικών και μέσων του πολύ γνωστού καλλιτέχνη Μιχάλη Κατζουράκη. Η έκθεση περιλαμβάνει ένα μέρος της μεγάλης του αναδρομικής έκθεσης πέρυσι στο Μουσείο Μπενάκη.
Αλληγορίες, Λόγος τρισδιάστατος: έκθεση του Μανόλη Ρωμαντζή στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
31.03.2016 17:05
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος μας προσκαλεί στην πρώτη ατομική έκθεση γλυπτικής του Μανόλη Ρωμαντζή με τίτλο «ΑΛΛΗΓΟΡΙΕΣ, Λόγος τρισδιάστατος», που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 8 Απριλίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και τη Μ. Πέμπτη 28 Απριλίου.