Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Παρουσίαση βιβλίου: Terrarium – Το πείραμα του Ward, της Ελένης Γαλάνη

Παρουσίαση βιβλίου: Terrarium – Το πείραμα του Ward, της Ελένης Γαλάνη

Την Παρασκευή 17 Απριλίου 2015 στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο metamatic:taf η πρώτη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Ελένης Γαλάνη με τίτλο TERRARIUM Το πείραμα του Ward, που κυκλοφορεί  από τις εκδόσεις «Μελάνι».

 

27 ποιήματα , ισάριθμες αναφορές σε φυτά, σχόλια στην αναγκαστική συγκατοίκηση ζωντανών σε κλειστά περιβάλλοντα-φυλακές, σε σύγχρονα τερράρια. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ποιητής και κριτικός τέχνης, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, ενώ στο χώρο θα προβληθούν βίντεο των φωτογράφων Ελένης Ονάσογλου, Γεωργίας Πανάκια και Παύλου Παυλίδη .

 

Το κάλεσμα της νύχτας

(...)

Στο σπίτι δεχόμαστε σπάνια επισκέψεις

Μια μέρα η μητέρα φώναξε τη νύχτα

(ή ίσως η νύχτα φώναξε τη μητέρα)

Ήρθε αχάραγα με μια λάμπα πετρελαίου που όλο έσβηνε

κι ένα λιτό σεντόνι λινό ριγμένο στους ώμους

 

Τη βάλαμε να κάτσει βγάλαμε το ακριβό σερβίτσιο

έφερε ενα γύρο το δωμάτιο έφυγε

χωρίς να πει ούτε λέξη

 

Από τον καιρό εκείνο τα αναρριχητικά πυκνώσαν

ανεξέλεγκτα

το μέσα τοπίο ερήμωσε

σκληρύναμε

Δεν περιμένουμε κανέναν

 

Μείναμε να κοιτάζουμε την άδεια καρέκλα ακίνητοι

το κενό

μέσα από πλέγματα από φύλλα πυκνά

θέλουμε αλλά δεν μπορούμε να στρέψουμε αλλού το πρόσωπό μας.

 

[...] Τα ποιήματά της Ελένης Γαλάνη  παρέχουν τρόπους διαφυγής από την στιβαρή καθημερινότητα, από την αγωνία να υπερπηδήσουμε εμπόδια που μας εμποδίζουν να ζούμε ελεύθεροι. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μοιάζει με χρυσή φυλακή. Και η ποίηση, όντας ανεξάρτητη, αυτόνομη, κι όμως βαθύτατα ανθρώπινη, συνεχίζει να παρέχει τρόπους διαφυγής προς την ουσία της ύπαρξης, δηλαδή στην πηγή των αισθημάτων μας, όπου απαντάται το καθαρό μας βλέμμα πάνω στη ζωή. (Γιώργος Λίλλης)

 

Λίγα λόγια για την Ελένη Γαλάνη:

Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Σορβόννη/Paris I (Παρίσι) και μουσειολογία στην Ècole du Louvre (Παρίσι) και στο Universidad Autonoma de Barcelona.  Έχει εργαστεί σε μουσεία και γκαλερί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2013 ζει στην Φρανκφούρτη.

Σχετικές ειδήσεις
Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Χαριτωνίδη
03.02.2017 11:10
Το Σπίτι της Κύπρου και οι Εκδόσεις Κέδρος διοργανώνουν τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 στο Σπίτι της Κύπρου, την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Χαριτωνίδη, Θέλο πλίμμα.
Παρουσίαση ποιητικής συλλογής του Γιώργου Ανδρέου στο Κελάρι του Athenaeum
16.11.2016 11:44
To Κελάρι του Athenaeum και η Μικρή Άρκτος, σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Ανδρέου με τίτλο «Ο Απερίσκεπτος Πλοηγός» Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016.
Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Κούκος», της Πελαγίας Φυτοπούλου
21.09.2016 12:02
Το Polis Art Cafe και οι εκδόσεις ΘΡΑΚΑ σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Κούκος», της Πελαγίας Φυτοπούλου που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στο Polis Art Cafe.
Η Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου στο Σπίτι της Κύπρου
10.06.2016 10:39
Το Σπίτι της Κύπρου και οι εκδόσεις Μανδραγόρας σας προσκαλούν την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016 στην παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της Ελένης Αρτεμίου-Φωτιάδου, Φωνήεντα σε περίπτερο.
Παρουσίαση ποιητικής συλλογής του Ιωακείμ Φοϊερστάιν
10.06.2016 10:19
Την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016, στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του κ. Ιωακείμ Φοϊερστάιν «Ανοίγεσαι εμπρός μου σαν αγκαλιά».