Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Στ’ ακροθαλάσσια του Πρωτέα: Έκθεση της Σέλμα Ανσίρα στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας

Στ’ ακροθαλάσσια του Πρωτέα: Έκθεση της Σέλμα Ανσίρα στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας

Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Στ’ ακροθαλάσσια του Πρωτέα» της Σέλμα Ανσίρα, συνοδευόμενη από ένα ποίημα του Φρανσίσκο Σεγκόβια, θα εγκαινιαστεί στις 22 Απριλίου 2015 στην Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, και περιλαμβάνει 30 έγχρωμες φωτογραφίες της ανατολικής Μεσογείου, διαφόρων μεγεθών.

 

Η Ελλάδα και η Κύπρος στις φωτογραφίες της Σέλμα Ανσίρα, τους στίχους του Φρανσίσκο Σεγκόβια και την γραφιστική του Χουάν Πάσκοε.

 

Οι φωτογραφίες αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης έκθεσης με τον τίτλο Το νερό και τα όνειρα, όπου η Σέλμα Ανσίρα συλλαμβάνει κάτι που του ματιού του διαφεύγει: τον απτό, σχεδόν ζωγραφικό, αφηρημένο και συγκεκριμένο χαρακτήρα του νερού, την ιδιότητά του να κινείται και ταυτοχρόνως να μένει ακίνητο, και παράλληλα την ονειρική του διάσταση.

 

Οι στίχοι που συνοδεύουν τις φωτογραφίες της είναι τμήμα ενός πολύ μεγάλου ποιήματος και γράφτηκαν όλοι με έμπνευση τις φωτογραφίες αυτές.

 

Αυτή η έκθεση είναι το, σχεδόν αναπόφευκτο, αποτέλεσμα πολλών ετών συνεργασίας της Σέλμα Ανσίρα και του Φρανσίσκο Σεγκόβια στη μετάφραση και την έκδοση νεοελληνικής ποίησης. Καρποί αυτής της συνεργασίας είναι τα βιβλία: Μυθιστόρημα , ποιητικά άπαντα του Γιώργου Σεφέρη, με δικό τους πρόλογο, μετάφραση και σημειώσεις (Galaxia Gutenberg, Βαρκελώνη, 2012) και Κύπρος, μια ανθολογία ποιημάτων, επιστολών, ημερολογίων και φωτογραφιών του ίδιου του Σεφέρη, πάλι σε δική τους επιμέλεια, μετάφραση και σημειώσεις (Conaculta, Μεξικό, 2012).

 

Ο γραφίστας Χουάν Πάσκοε αποτελεί σημείο αναφοράς τριών γενεών μεξικανών.

Σχετικές ειδήσεις
Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες στο Μουσείο Μπενάκη
10.01.2017 12:47
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017 την έκθεση Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες, σε διοργάνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με το Φινλανδικό Ινστιτούτο και το Μουσείο Μπενάκη.
Επικοινωνώ, άρα είμαι ελεύθερος: έκθεση φωτογραφίας από τη Στέγη στο Κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
28.09.2016 14:39
Η Στέγη συμμετέχει στην 31η Πανελλήνια Έκθεση Έργων Κρατουμένων και Προϊόντων Φυλακών, με φωτογραφίες από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επικοινωνώ, άρα είμαι ελεύθερος» που πραγματοποιήθηκε τη σαιζόν 2015-16.
Déjà vu: ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο cafe-bar Mob
26.09.2016 12:32
Mία κρυφή αποστολή, 65 φωτογραφίες, άπλετο φως. Το Photoglobe Seminars αναλαμβάνει αυτήν τη φορά μία σημαντική, κρυφή αποστολή: Να «φωτίσει» με φωτογραφίες του έναν όροφο στην πόλη.
iDyssey: Έκθεση φωτογραφίας του Stefano De Luigi στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο
14.06.2016 14:25
Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Athens Photo Festival έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στην έκθεση φωτογραφίας του Stefano De Luigi με τίτλο iDyssey.
Sax Inspiration: έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο
17.03.2016 16:09
Στα πλαίσια της Γιορτής της Γαλλοφωνίας 2016 το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας εγκαινιάζει στις 24 Μαρτίου 2016 την έκθεση Sax Inspiration.