Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Εξορία του Παύλου Μάτεσι στο Φεστιβάλ Ανοιχτή Σκηνή

Εξορία του Παύλου Μάτεσι στο Φεστιβάλ Ανοιχτή Σκηνή

Με την “Εξορία” του  Παύλου Μάτεσι από τη Θεατρική Ομάδα “Ουκ Νουκ”, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του φεστιβάλ “Ανοιχτή Σκηνή -  Θεατρικές φωνές της πόλης”, που διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Οι παραστάσεις του έργου θα πραγματοποιηθούν τη Μ. Δευτέρα 6 και τη Μ. Τρίτη 7 Απριλίου 2015, στις 21:00, στο Δημοτικό Θέατρο “Άνετον” - Σκηνή Νίκος Ναουμίδης.

           

Υπενθυμίζεται ότι το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου 2015 και έδωσε τη δυνατότητα σε δέκα θεατρικά σχήματα της πόλης να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό.

 

Λίγα λόγια για το έργο

 

Ένας άνδρας και μια γυναίκα από το στρατόπεδο των ηττημένων του Εμφυλίου ζουν “εξόριστοι” στις αναμνήσεις τους, κάπου στην Αθήνα. Στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τα παιδιά τους από τις δοκιμασίες που υπέστησαν οι ίδιοι τα έχουν αποκόψει από το παρελθόν, εγκλωβίζοντας τα σ’ ένα διαρκές παρόν. Έως ότου, η έλευση ενός νεαρού βάζει ξανά τον χρόνο σε κίνηση, οδηγώντας σε ένα τραγικό τέλος.

 

Ο Παύλος Μάτεσις δομεί μια σύγχρονη τραγωδία , μεταμφιέζοντας το μοιραίο με το ένδυμα του τυχαίου. Μια τραγωδία όχι του προσώπου, αλλά μιας ανέλπιδης κοινωνίας στην οποία - ως απόπειρα επαναφοράς της διαταραγμένης ισορροπίας -  μοιραία επέρχεται η Νέμεση. Μέσα από τις αμφισημίες και τις αντιφάσεις του παρελθόντος μιας γυναίκας, αφηγείται τη συλλογική δοκιμασία των ανθρώπων που βίωσαν την οδύνη της καταδίωξης μέσα στην ίδια τους την πατρίδα. Η “Εξορία”  δεν αναφέρεται σε ένα πρόσωπο, αλλά στη μνήμη ενός συλλογικού βιώματος,  υπενθυμίζοντας ότι “ο αγώνας ενάντια στη λήθη, είναι αγώνας ενάντια στην εξουσία”. Την όποια εξουσία.

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Πάνος Δεληνικόπουλος, Μαριλένα Κατρανίδου

Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Λιάτσου

Σκηνικά – κοστούμια: Ανθή Μπουρνά, Δημήτρης Γρηγορόπουλος

Οργάνωση παραγωγής: Νίκος Μαυράκης

Φωτισμοί: Ελένη Χούμου

Ηθοποιοί: Αλίκη Ατσαλάκη, Έλενα Βισέρη, Ειρήνη Κυριακού, Πέτρος Παπαζήσης, Γιώργος Σοφικίτης

Σχετικές ειδήσεις
Φεστιβάλ Αυλαία στο θέατρο Αυλαία
04.11.2016 16:57
Το πολιτιστικό περιοδικό της Θεσσαλονίκης Αυλαία, δημιουργεί ένα θεατρικό φεστιβάλ και από 7-22 Νοεμβρίου ανεβαίνουν στην πόλη σημαντικές θεατρικές παραστάσεις.
Ραντεβού στη Μικρή Επίδαυρο!
14.06.2016 12:27
Το πρόγραμμα της «Μικρής Επιδαύρου», που φέτος εκτείνεται από 1η έως 30 Ιουλίου, περιλαμβάνει έξι ενδιαφέρουσες μουσικές αλλά και θεατρικές εκδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, το φιλοθεάμον κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει: Δύο συναυλίες ελληνικής μουσικής, μία ξεχωριστή μουσική παράσταση, δύο ιδιαίτερες θεατρικές παραστάσεις και μία θεατρική "έκπληξη" ...από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου!
Ο Σαίξπηρ μέσα από παραστάσεις και προβολές στο Φεστιβάλ Αθηνών!
31.05.2016 12:33
Το Φεστιβάλ Αθηνών συμμετέχει στον κύκλο εκδηλώσεων που διοργανώνονται παγκοσμίως με αφορμή την επέτειο των τετρακοσίων χρόνων από το θάνατο του σπουδαίου Άγγλου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, εντάσσοντας στο φετινό του πρόγραμμα ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. Τρεις θεατρικές παραστάσεις και τρεις κινηματογραφικές προβολές πάνω στο έργο του Σαίξπηρ αποκαλύπτουν εκ νέου τη δύναμη και τη διαχρονικότητα της γραφής του.
Μεγάλη επιτυχία για την Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών με Θέμα τον Εμφύλιο
04.04.2016 15:33
Η Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών: «Θέμα Εμφύλιος» που διοργάνωσε η Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου από Τετάρτη 30 Μαρτίου ως Κυριακή 3 Απριλίου, ολοκλήρωσε τις παρουσιάσεις της με μεγάλη επιτυχία. Μέσα από διαφορετικές θεατρικές φόρμες, οι παραστάσεις διερεύνησαν τις διαδρομές της ατομικής και συλλογικής μνήμης ενός θέματος που ακόμη και σήμερα θεωρείται ταμπού, και η αφήγησή του παραμένει τραυματική.
Graffito, όπως άγριο του Παύλου Μάτεσι στον Τεχνοχώρο Cartel
01.03.2016 15:24
Η παράσταση «Graffito, όπως άγριο», βασισμένη σε θεατρικά έργα του Παύλου Μάτεσι, και σκηνοθεσία Κατερίνας Παπαναστασάτου από την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στον Τεχνοχώρο “Cartel” για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.