Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Νύχτα γάμου στην εποχή της περεστρόικα

Νύχτα γάμου στην εποχή της περεστρόικα
Η θεατρική ομάδα Δρόμος με Δέντρα παρουσιάζει τον Έρωτα, ένα από τα πιο γνωστά έργα της σημαντικής εκπροσώπου της σύγχρονης ρωσικής λογοτεχνίας, Λιουντμίλα Πετρουσέφσκαγια.

Το έργο Έρωτας περιγράφει την πρώτη νύχτα γάμου ενός ζευγαριού στη Μόσχα, μέσα σε ένα στενόχωρο δωμάτιο, την εποχή της περεστρόικα.

Το συνολικό έργο της Λιουντμίλα Πετρουσέφσκαγια, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ρωσικής λογοτεχνίας, το στιλ της οποίας έχει συχνά χαρακτηριστεί «τσεχωφικό».

Η συγγραφέας έγραψε τον Έρωτα με μια γραφή ελλειπτική, ειρωνική, κυνική, αλλά βαθιά ανθρώπινη, για να δημιουργήσει ένα κείμενο με χιούμορ και συγκίνηση, το οποίο μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη των σχέσεων όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα.

Επικεντρώνοντας στις ανθρώπινες σχέσεις, τα μέλη της ομάδας Δρόμος με Δέντρα στο συγκεκριμένο έργο αναδημιουργούν συμπεριφορές, σκέψεις και στάσεις -που υιοθετούνται από όλους μας- επιχειρώντας να εξερευνήσουν βαθύτερες αιτίες που οδηγούν άλλοτε στην επικοινωνία κι άλλοτε στην απομόνωση του ενός από τον άλλον.

Η παράσταση χωρίζει τους θεατές σε άνδρες και γυναίκες, μεταθέτοντας την πλοκή σε ένα διάδρομο – πέρασμα - θάλαμο αναμονής και αφήνοντας τους ήρωες εκτεθειμένους τον ένα απέναντι στον άλλο. Και τους δύο απέναντι στο κοινό. Επανατοποθετώντας τους ανά διαστήματα στο χώρο και διακόπτοντας τη δράση, η παράσταση –ως υπενθύμιση της θεατρικής σύμβασης ανάμεσα σε κοινό και ηθοποιούς- βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό, στην επικοινωνία, στο συνειρμό.

Το έργο κινείται γύρω από έναν αναπάντεχο έρωτα. Έναν έρωτα μεταξύ ξένων. Θα μπορούσαν να αγαπηθούν οι δύο ξένοι ή ακόμα και να παντρευτούν; Υπάρχει η ζήλεια μεταξύ τους; Τί θα συμβεί την πρώτη νύχτα του γάμου;

Αυτήν τη νύχτα ο Τόλια και η Σβέτα θα εξερευνήσουν το δικό τους έρωτα, προκαλώντας τους θεατές να αναρωτηθούν: τί εστί έρως;

Η μετάφραση είναι του  Κωστή Σκαλιόρα, η σκηνοθεσία της Μάρθας Φριντζήλα , τα σκηνικά, τα κοστούμια και η μουσική του Βασίλη Μαντζούκη, οι φωτισμοί της  Μελίνας Μάσχα , οι φωτογραφίες του Ορφέα Εμιρζά και η παραγωγή της ομάδας Δρόμος με Δέντρα και του Θεάτρου Χώρα.

Πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Αγαρτζίδης (Τόλια), Δέσποινα Αναστάσογλου (Σβέτα), Μάρθα Φριντζήλα / Τάνια Παπαδοπούλου (μητέρα).

Σχετικές ειδήσεις
Αυτή η νύχτα μένει, για 6 παραστάσεις στην  Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
03.02.2017 12:49
Η παράσταση Αυτή η νύχτα μένει, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή, σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή, ανεβαίνει, στο πλαίσιο της έκθεσης GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη, μόνο για 6 παραστάσεις.
Αυτή η νύχτα μένει, στο Θέατρο Δημήτρης Ροντήρης
20.12.2016 12:15
Η θεατρική παράσταση «Αυτή η νύχτα μένει», που σκηνοθετεί η Κίρκη Καραλή και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή, ανατρέχει στα θρυλικά σκυλάδικα της επαρχίας και ζουμάρει σε ένα κολάζ ανθρώπων που μαγνητίζεται από λαϊκά τραγούδια και παρασύρεται σε ένοχες νύχτες.
Αυτή η νύχτα μένει, σε σκηνοθεσία Κίρκης Κάραλη στην Θεσσαλονίκη
04.11.2016 14:18
Η θεατρική παράσταση «Αυτή η νύχτα μένει», που σκηνοθετεί η Κίρκη Καραλή και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή, ξεκινά την διαδρομή της από τη Θεσσαλονίκη.
Πρώτες φωτογραφίες από την «Δωδέκατη Νύχτα» του Εθνικού Θεάτρου
27.09.2016 16:16
Η «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ, αναμένεται να παρουσιαστεί από 20 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού, σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου και σε σκηνοθεσία του νεαρού και ταλαντούχου σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά -ο οποίος καταπιάνεται πρώτη φορά με έργο του Σαίξπηρ- ενώ τους ήρωες θα "ζωντανέψει" επί σκηνής ένα επιτελείο εκλεκτών ηθοποιών. Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες της παράστασης, οι οποίες μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον, και ετοιμαστείτε να ζήσετε μία νύχτα περιπέτειας, μεταμφιέσεων ή ...ό,τι προτιμάτε!
Η πρώτη βόμβα που θα πέσει θα βρει το σπίτι μας: παράσταση από το ΚΘΒΕ στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
18.05.2016 15:39
Η εποχή της ρωσικής πρωτοπορίας αποτυπώνεται μέσα από επιλεγμένα κείμενα και ποίηση ενός αιρετικού συγγραφέα της ίδιας περιόδου, του Δανιήλ Χαρμς (Δανιήλ Ιβάνοβιτς Γιουβατσόφ), στο θεατρικό αναλόγιο με τον τίτλο «Η πρώτη βόμβα που θα πέσει θα βρει το σπίτι μας» που θα παρουσιαστεί από ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και θα φιλοξενηθεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, στις 20:00. Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα για τον εορτασμό της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Διάρκεια: ~ 1 ώρα.