Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Διήμερο εκδηλώσεων στη Ρόδο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης

Διήμερο εκδηλώσεων στη Ρόδο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης

Η 20ή Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, θεσμός που ξεκίνησε στη Σουηδία το 1991 και καθιερώθηκε παγκοσμίως στις ημέρες μας. Είναι αφιερωμένη στην αφήγηση ενώ διοργανώνονται και συνοδευτικές εκδηλώσεις, συνήθως γύρω από μία θεματική ενότητα, η οποία για το 2015 είναι «Ευχές» (“Wishes”).

Έτσι στη Ρόδο, διοργανώνεται διήμερο εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή του βραβευμένου σκηνοθέτη ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ Βασίλη Λουλέ, που θα περιλαμβάνει τις παρακάτω δραστηριότητες:

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015, 17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
(ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ 12-ΡΟΔΟΣ)

Κινηματογραφικό εργαστήριο με θέμα:
«Κινηματογραφώντας προσωπικές ιστορίες και παραμύθια».
Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές/τριες, εκπαιδευτικούς και μέλη κινηματογραφικών ομάδων της Ρόδου. Διάρκεια: 5 ώρες

Το εργαστήριο περιλαμβάνει προβολές ταινιών, ανάλυση και βιωματική άσκηση και θα κινηθεί γύρω από τους ακόλουθους άξονες:

Πώς καταγράφουμε μια ειλικρινή και βαθιά βιωματική μαρτυρία; Ποια είναι τα μυστικά αυτής της τέχνης; Η διάκριση ανάμεσα στους “πληροφορητές” και στους “χαρακτήρες”, ανάμεσα στη μετάδοση της πληροφορίας και στο μοίρασμα του βιώματος.

Πόσο η παρουσία της κάμερας δυσκολεύει τον απλό άνθρωπο που καλείται να μοιραστεί τα βιώματά του μπροστά της; Τι είναι αυτό που μπορεί να τον κάνει να ξαναβρεί την εσωτερική ένταση και την φρεσκάδα της πρώτης φοράς;
Η ηθική της κινηματογράφησης προφορικής μαρτυρίας, η επιμονή του ερευνητή και η αντίσταση του ανθρώπου που προσφέρει τη μαρτυρία, η χημεία ανάμεσά τους. Τα διλήμματα και η ηθική του μοντάζ.

Πώς τελικά κινηματογραφούμε μαρτυρίες, αφηγήσεις και παραμύθια με τρόπο ζωντανό, άμεσο, ελκυστικό και σύγχρονο, κι όχι απλώς για να «...διασώσουμε την μνήμη ή την παράδοση»;

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη αλλά  επειδή υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των θέσεων  θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εργαστηρίου είναι η μελέτη του υλικού προετοιμασίας και των σχετικών οδηγιών του σκηνοθέτη. Eπισυνάπτεται το σχετικό υλικό  προετοιμασίας και οι οδηγίες.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 (Ηλεκτρονική φόρμα  δήλωσης συμμετοχής http://goo.gl/forms/5ludIX7jHd).

Στους/στις συμμετέχοντες /ουσες θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.


ΠΕΜΠΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015, 20:00
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΔΟΥ

Προβολή του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ
«Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί»

Η είσοδος θα είναι Ελεύθερη στο κοινό.

Προλογίζουν:

Πέτρος Σπανός: Σχολικός Σύμβουλος της 3ης Περιφέρειας Α/θμιας Εκπαίδευσης
Γεώργιος Κατσαδώρος: Επίκουρος καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου,               

«Η προφορική αφήγηση ως μαρτυρία»
Συντονιστική Ομάδα Ομίλου «cine-εκπαίδευσης»

Συντονίζει:
Άννα Αχιολά: Πρόεδρος του συλλόγου «Μεσαιωνικό Ρόδο» και υπεύθυνη δημιουργικού σχεδιασμού και οργάνωσης του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ της Ρόδου.

Διάρκεια προβολής ταινίας: 90 λεπτά
Θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με το σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ.

Οι διοργανωτές επιθυμούν να ευχαριστήσουν το ‘Ιδρυμα Υποτροφιών «Εμμανουήλ & Μαίρη Σταματίου» για την ευγενική του χορηγία και συμπαράσταση σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων,  το Δ.Ο.Π.Α.Ρ. για την παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου καθώς και το χορηγό επικοινωνίας: Ραδιόφωνο Λυχνάρι.

Σχετικές ειδήσεις
Εργαστήριο αφήγησης με τον Στέλιο Πελασγό στο Εργαστήρι Μαιρηβή
07.12.2016 10:08
Το Εργαστήρι Μαιρηβή και ο Στέλιος Πελασγός, στο πλαίσιο της Διεθνούς σχολής προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης 2016-2017, διοργανώνουν μια σειρά εργαστηρίων αφήγησης με τίτλο Τα μυστικά του παραμυθά.
Εργαστήριο Αφήγησης Τσιγγάνικων Παραμυθιών στο Εργαστήρι Μαιρηβή
23.09.2016 10:48
Το Εργαστήρι Μαιρηβή μας προσκαλεί σε ένα εργαστήριο αφήγησης τσιγγάνικων παραμυθιών, με τους Αρμέλ και Πεππό Ωντιγκάν.
Εργαστήρι αφήγησης, μυθολογίας και επικού λόγου με τη Μάνια Μαράτου στο SourLiBooM
13.09.2016 11:35
Η Ομάδα Καλλιτεχνών SourLiBooM με χαρά φιλοξενεί το Εργαστήρι για την αφήγηση, τη μυθολογία και τον επικό λόγο με την καταξιωμένη αφηγήτρια Μάνια Μαράτου.
Αρχαιολογία και Νεότερη Ιστορία: εκδήλωση με προβολή ντοκιμαντέρ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
10.06.2016 14:29
Τα αρχεία και οι αποθήκες των μουσείων κρύβουν λησμονημένες ιστορίες. Συχνά προσφέρουν την άκρη του νήματος για να στοιχειοθετηθούν αφηγήσεις γύρω από αντικείμενα και ανθρώπους, που έζησαν γεγονότα της αρχαίας αλλά και της νεότερης ιστορίας και οι μοίρες τους συναντήθηκαν με αναπάντεχο και μερικές φορές βίαιο τρόπο. Τέτοιες αναπάντεχες συναντήσεις θα μοιραστούμε τη Δευτέρα 13 Ιουνίου και ώρα 19.00, στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, προκειμένου να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων που προηγείται (9 Ιουνίου).
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
11.05.2016 16:42
Πλούσιο δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα και δράσεις έχει προγραμματίσει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.