Το Πάσχα πλησιάζει και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει προγραμματίσει στο πλαίσιο του κύκλου Adagio, πέντε ξεχωριστές βραδιές.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναυλιών:

«Planctus, θρήνοι της Παναγίας»

Μια κατανυκτική αναδρομή στην υμνογραφία της μεσαιωνικής Δύσης με όργανα εποχής

Σάββατο του Λαζάρου 4 Απριλίου, 8:30 μ.μ.
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Με το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio
Διευθύνει ο Δημήτρης Κούντουρας

Τραγουδούν: Θεοδώρα Μπάκα, Φανή Αντωνέλου

Με ελληνικούς υπέρτιτλους

Ο Κύκλος Adagio-Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα ανοίγει το Σάββατο 4 Απριλίου (ώρα έναρξης 20:30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος με ένα κατανυκτικό μουσικό ταξίδι στην Ευρώπη του Μεσαίωνα που φέρει τον τίτλο Planctus: θρήνοι της Παναγίας. Ερμηνεύει το σύνολο Ex Silentio σε όργανα της εποχής με τον Δημήτρη Κούντουρα στη μουσική διεύθυνση. Τα φωνητικά μέρη αποδίδουν οι τραγουδίστριες Θεοδώρα Μπάκα και η Φανή Αντωνέλου. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Θύμιος Ατζακάς (ούτι), Ανδρέας Λινός και Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιέλα), Νίκος Βαρελάς (κρουστά) και Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο με ράμφος).

Τιμές εισιτηρίων: 12,00 € (Ζώνη Β΄) • 20,00 € (Ζώνη Α΄)
Ειδικές τιμές: 5,00 €  (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) • 8,00 € (65+, πολύτεκνοι)

Κυριακή των Βαΐων στο Μέγαρο, με τον ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου και των κρουστών

Κυριακή των Βαΐων 5 Απριλίου, 8:30 μ.μ.
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Σολίστ
Ουρανία Γκάσιου (εκκλησιαστικό όργανο)
Θοδωρής Βαζάκας (σόλο snare drum και κρουστά)

Με την Ορχήστρα Academica Αθηνών
Διευθύνει ο Νίκος Αθηναίος

Ο επιβλητικός ήχος του εκκλησιαστικού οργάνου αποδίδει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο μουσικό όργανο την κατατανυκτική ατμόσφαιρα της Εβδομάδος των Παθών. Η πολυβραβευμένη οργανίστα Ουρανία Γκάσιου συμπράττει «Στην αυλή των μαγικών αυλών» με τον διακεκριμένο σολίστ κρουστών Θοδωρή Βαζάκα και την Ορχήστρα Academica Αθηνών, σε ένα πρόγραμμα με έργα από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα την Κυριακή των Βαΐων 5 Απριλίου (ώρα 20:30), στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Την Ορχήστρα διευθύνει ο αρχιμουσικός Νίκος Αθηναίος.

Στις φετινές εκδηλώσεις του Κύκλου Adagio-Μουσική για τις μέρες του Πάσχα, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, οι μουσικόφιλοι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις συναυλίες: Οι Παναγιές του κόσμου με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico (Μεγάλη Δευτέρα 6/4), Ρέκβιεμ του Μότσαρτ με την ΚΟΑ υπό τον Βασίλη Χριστόπουλο (Μεγάλη Τρίτη 7/4) και Stabat Mater του Xάυντν με την Καμεράτα σε όργανα εποχής (Μεγάλη Τετάρτη 8/4).

Τιμές εισιτηρίων: 9,00 € (Ζώνη Γ΄) • 15,00 € (Ζώνη Β΄) • 22,00 € (Ζώνη Α΄) • 30,00 € (Διακεκριμένη Ζώνη)
Ειδικές τιμές: 5,00 €  (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) • 8,00 € (65+, πολύτεκνοι)

Οι Παναγιές του κόσμου

Παραδοσιακά τραγούδια και ύμνοι με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico

Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου, 8:30 μ.μ.
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Ένα μουσικό προσκύνημα στη λαϊκή παράδοση κοντινών και μακρινών τόπων της χριστιανοσύνης αφιερωμένο στην Παναγία προτείνουν για τη Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, ώρα 20:30) η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico. Σε αυτό το κατανυκτικό οδοιπορικό στην οργανική και φωνητική μουσική των λαών με σημείο αναφοράς το Θείο Πάθος, τους σταθμούς επέλεξε ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας: από τις Μαύρες Παναγιές της  Αφρικής και τις Ινδιάνες Παναγιές της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής, στα ελληνικά και κυπριακά μοιρολόγια της Θεοτόκου, στους λαϊκούς θρήνους της Κορσικής, της Σαρδηνίας και της Αρμενίας, στις ιταλικές ταραντέλες για την Παναγία και τους ισπανικούς μεσαιωνικούς ύμνους για την Παρθένο Μαρία.

Η συναυλία «Οι Παναγιές του κόσμου» εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Κύκλου Adagio-Μουσική για τις μέρες του Πάσχα, ο οποίος περιλαμβάνει φέτος δύο ακόμη μουσικές βραδιές, όπου θα ακουστούν δύο βαθιά συγκινητικά έργα της δυτικοευρωπαϊκής θρησκευτικής μουσικής: το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ με την ΚΟΑ υπό τον Βασίλη Χριστόπουλο (Μεγάλη Τρίτη 7/4) και το Stabat Mater του Xάυντν με την Καμεράτα σε όργανα εποχής υπό τον Γιώργο Πέτρου (Μεγάλη Τετάρτη 8/4).

Τιμές εισιτηρίων: 9,00 € (Ζώνη Γ΄) • 15,00 € (Ζώνη Β΄) • 22,00 € (Ζώνη Α΄) • 30,00 € (Διακεκριμένη Ζώνη)
Ειδικές τιμές: 5,00 €  (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) • 8,00 € (65+, πολύτεκνοι)

«Requiem» – Το συγκλονιστικό κύκνειο άσμα του Μότσαρτ

Μεγάλη Τρίτη 7 Απριλίου, 8:30 μ.μ.
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Συμπαραγωγή ΟΜΜΑ & ΚΟΑ

Σολίστ: Μυρτώ Παπαθανασίου, Θεοδώρα Μπάκα, Juan Sancho, Vito Priante

Συμμετέχει η Χορωδία Arnold Schoenberg

Tην ΚΟΑ διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος

Με ελληνικούς υπέρτιτλους

Requiem aeternam dona eis, Domine
Ανάπαυσον αυτούς, Κύριε, εις τους αιώνας, και φώτιζον αυτούς.

Η επιθυμία του ανθρώπου για μέθεξη με τον Θεό ανέκαθεν μετουσιωνόταν σε μελωδικό άκουσμα, οδηγώντας δημιουργούς και ακροατές στη λύτρωση μέσα από την τέχνη και τη μουσική. Ακόμα και οι νεκρώσιμες ακολουθίες ή οι πένθιμοι θρήνοι για το Θείο Πάθος της Ρωμαιοκαθολικής ή της Λουθηρανικής Εκκλησίας αποκτούν μιαν υπερβατική διάσταση που πάντοτε συγκινούσε βαθιά τους πιστούς αλλά και το φιλόμουσο κοινό απανταχού της Γης. Δύο αριστουργηματικές συνθέσεις της δυτικοευρωπαϊκής θρησκευτικής μουσικής, το Requiem του Μότσαρτ (7/4) και το Stabat Mater του Χάυντν (8/4) έρχονται, λοιπόν, να κοσμήσουν τον Κύκλο Adagio-Moυσικές για τις μέρες του Πάσχα, κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η πρώτη σύνθεση, που αποτελεί και το κύκνειο άσμα του σπουδαίου αυστριακού μουσουργού, παρουσιάζεται τη Μεγάλη Τρίτη 7 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Η παρουσίαση αυτή αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Τα φωνητικά μέρη του Ρέκβιεμ ερμηνεύουν η υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου, η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα, ο τενόρος Juan Sancho [Χουάν Σάντσο] και ο μπάσος Vito Priante [Βίτο Πριάντε]. Συμμετέχει η βραβευμένη με Γκράμμυ Χορωδία Arnold Schoenberg [Άρνολντ Σαίνμπεργκ], την οποία δίδαξε ο Erwin Ortner [Έρβιν Όρτνερ]. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος. Για την καλύτερη κατανόηση του λατινικού ποιητικού κειμένου, έχει προβλεφθεί η προβολή υπερτίτλων στα ελληνικά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη Συμφωνία αρ. 25 σε σολ ελάσσονα Κ 183 του Μότσαρτ. Τα δύο έργα αντικαθιστούν, στο πρόγραμμα της πασχαλινής συναυλίας της ΚΟΑ, τη Missa Solemnis του Μπετόβεν, η οποία είχε αρχικώς ανακοινωθεί. Καθώς η συνολική παραγωγή στηριζόταν εν πολλοίς στη συμμετοχή της Χορωδίας της ΝΕΡΙΤ, η οποία δεν έχει δυστυχώς ακόμα συσταθεί, η Ορχήστρα αναγκάστηκε να αλλάξει σχέδια. Και, ενώ το νέο πρόγραμμα δεν δικαιολογεί την ένταξη της εκδήλωσης στον φετινό θεματικό Κύκλο της ΚΟΑ «Γερμανοί Ρομαντικοί», η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα, διατηρώντας το ρομαντισμό της καλλιτεχνικής χορηγικής της συνείδησης, συνεχίζει να παρέχει την ευγενική της υποστήριξη και στην πασχαλινή συναυλία. Της εκδήλωσης θα προηγηθεί δωρεάν εισαγωγική ομιλία του Νίκου Λαάρη για τους κατόχους εισιτηρίων (Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου 1, ώρα έναρξης 19:45).

Τιμές εισιτηρίων: 11,00 € (Ζώνη Γ΄) • 20,00 € (Ζώνη Β΄) • 28,00 € (Ζώνη Α΄) • 40,00 € (Διακεκριμένη Ζώνη)
Ειδικές τιμές: 6,50 €  (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) • 8,50 € (65+, πολύτεκνοι)

Ο θρήνος της Παναγίας μπροστά στον σταυρό

«Stabat mater» του Χάυντν με την Καμεράτα σε όργανα εποχής

Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου, 8:30 μ.μ.
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Σολίστ: Μυρσίνη Μαργαρίτη, Ειρήνη Καράγιαννη, Βασίλης Καβάγιας, Πέτρος Μαγουλάς

Tην Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου

Με ελληνικούς υπέρτιτλους

Stabat Mater – Ορθή στέκει η μητέρα η πονεμένη και τον σταυρό αγκαλιάζει δακρυσμένη με το μονάκριβό της το παιδί.

Οι φετινές πασχαλινές εκδηλώσεις του Μεγάρου κορυφώνονται με την παρουσίαση του συγκλονιστικού θρήνου της Παναγίας Stabat mater του Γιόζεφ Χάυντν από την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής σε όργανα εποχής υπό τον Γιώργο Πέτρου. Το ανυπέρβλητο αυτό θρησκευτικό κείμενο που μελοποίησε ο Χάυντν θα ακουστεί τη Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τα φωνητικά μέρη θα αποδώσουν οι σολίστ: Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Ειρήνη Καράγιαννη (μετζοσοπράνο), Βασίλης Καβάγιας (τενόρος) και Πέτρος Μαγουλάς (μπάσος). Για την καλύτερη κατανόηση του λατινικού ποιητικού κειμένου, έχει προβλεφθεί η προβολή ελληνικών υπερτίτλων. Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να ακούσει την «Πένθιμη συμφωνία» ή «Συμφωνία των λυγμών», επίσης του Χάυντν.

Τιμές εισιτηρίων: 11,00 € (Ζώνη Γ΄) • 20,00 € (Ζώνη Β΄) • 28,00 € (Ζώνη Α΄) • 40,00 € (Διακεκριμένη Ζώνη)
Ειδικές τιμές: 6,50 €  (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) • 8,50 € (65+, πολύτεκνοι)