Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

To ντοκιμαντέρ New Plastic Road από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο

To ντοκιμαντέρ New Plastic Road από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Το CineDoc 2014- 15 μας προσκαλεί την Τετάρτη 1η Απριλίου 2015 στις 20.00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στην προβολή του ντοκιμαντέρ New Plastic RoadΔύο νέοι Έλληνες κινηματογραφιστές ο Άγγελος Τσαούσης και η φωτογράφος Μυρτώ Παπαδοπούλου μας ταξιδεύουν ως το μακρινό Τατζικιστάν!

 

Το Τατζικιστάν είναι η φτωχότερη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με βουνά που στον νότο φτάνουν τα 2000 μέτρα ύψος, χωρίς δρόμους, και με σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, το Αφγανιστάν και την Κίνα.

 

Η κατασκευή ενός δρόμου που συνδέει την χώρα με την Κίνα το 2004 δημιουργεί προϋποθέσεις για ραγδαία οικονομική ανάπτυξη. Το ντοκιμαντέρ εξετάζει τις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές στις απομακρυσμένες κοινότητες της οροσειράς Παμίρ, στα σύνορα με τη δυτική Κίνα και το βορειοανατολικό Αφγανιστάν. Από τις ορεινές αυτές κοινότητες περνούσε κάποτε ένας από τους Δρόμους του Μεταξιού. Με παρόμοιο τρόπο σήμερα ο «Δρόμος του Πλαστικού» επηρεάζει την παγκόσμια αγορά, αλλά και τις κοινότητες της ορεινής περιοχής του Παμίρ.

 

Η φωτογράφος Μυρτώ Παπαδοπούλου και ο Άγγελος Τσαούσης, μέσα από τρία συναρπαστικά ταξίδια στο Τατζικιστάν, αφηγούνται την κοινωνικο-οικονομική εξέλιξη στην περιοχή, παρακολουθώντας την ζωή του Νταβλάτ, ενός Τατζίκου εμπόρου Κινεζικών προϊόντων, πατέρα τριών παιδιών, μετά το άνοιγμα των συνόρων Κίνας-Τατζικιστάν και την ανακατασκευή του Δρόμου του Μεταξιού.

 

Το ντοκιμαντέρ είναι μια διεθνής συμπαραγωγή με το ZDF/ARTE και έκανε πρεμιέρα στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο 2015.

 

Την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες, Μυρτώ Παπαδοπούλου και Άγγελο Τσαούση.


*Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 5 Απριλίου στις 16.00 στον κινηματογράφο Δαναός.


Παραγωγή-Σκηνοθεσία: Μυρτώ Παπαδοπούλου, Άγγελος Τσαούσης

43′| 2014| Ελλάδα, Γερμανία

 

THE NEW PLASTIC ROAD trailer from Filmografik on Vimeo.

 

To CineDoc προβάλλει από το 2009 βραβευμένα Ελληνικά και διεθνή ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Τις προβολές, που διαρκούν όλο τον χρόνο, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις.

Διοργάνωση και Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου , Δήμητρα Κουζή

Σχετικές ειδήσεις
Το ντοκιμαντέρ Les saisons από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο
25.01.2017 16:51
Η προβολή του ντοκιμαντέρ Les saisons στα πλαίσια του CineDoc γίνεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το ντοκιμαντέρ Sonita από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
29.09.2016 15:57
Το CineDoc παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Sonita, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το ντοκιμαντέρ «At Home in the World» από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
16.09.2016 14:04
Η καινούργια σεζόν του CineDoc 2016-17 ξεκινά με μια ειδική προβολή του βραβευμένου δανέζικου ντοκιμαντέρ At Home in the World, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το ντοκιμαντέρ Nostos από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
19.05.2016 11:36
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζει την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 το ντοκιμαντέρ Nostos της Σαντρίν Ντουμά από το CineDoc.
Το ντοκιμαντέρ Ο πιο μακρύς δρόμος από το CineDoc σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
18.04.2016 12:42
Στις 20 και 22 Απριλίου 2016 το ντοκιμαντέρ Ο πιο μακρύς δρόμος της Μαριάννας Οικονόμου θα προβληθεί στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» στη Θεσσαλονίκη και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, αντίστοιχα.