Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Συγγραφή - Από την ιδέα στην πράξη: Εργαστήρι δημιουργικής γραφής με τον Αλέξη Σταμάτη

Συγγραφή - Από την ιδέα στην πράξη: Εργαστήρι δημιουργικής γραφής με τον Αλέξη Σταμάτη

Μια σειρά μαθημάτων που ως θέμα της έχει το πώς περνάμε από μια ιδέα στη συγγραφική πράξη θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Απριλίου 2015 στο Μουσείο Ηρακλειδών με τον Αλέξη Σταμάτη. Απευθύνεται σε όσους θέλουν  να μπουν στην "κουζίνα του συγγραφέα" και να διερευνήσουν κρυφούς τόπους και τρόπους, που θα τους βοηθήσουν στη δική τους γραφή. Το μείζον είναι ο καθένας από τους συμμετέχοντες να ανακαλύψει και να εμπλουτίσει την αποκλειστικά δική του «συγγραφική φωνή».

           

Στις συναντήσεις μας θα μιλήσουμε για τεχνικές και τρόπους γραφής και θα κάνουμε ασκήσεις σε ένα περιβάλλον διάδρασης και δημιουργικότητας. Παράλληλα, θα γίνεται και μια ταυτόχρονη «ανάγνωση» και πιστοποίηση όσων λέμε μέσα από ασκήσεις δημιουργικής γραφής.

           

Στο σεμινάριο θα «χρησιμοποιήσουμε» με δημιουργικό τρόπο την τρέχουσα έκθεση του Μουσείου Ηρακλειδών με θέμα  «Μεταμορφώσεις των Αθηνών» η οποία συνεχίζεται έως τις 19 Ιουλίου, με επίκεντρο όχι μόνο τα μνημεία αλλά και τον άνθρωπο.

           

Η φωτογραφία, είναι η πιο «μεταφυσική» από της τέχνες, μια και αναπαριστά κάτι που πότε δεν υπήρξε κι όμως είναι αληθινό: την κρυσταλλωμένη στιγμή. Έτσι, αποτελεί εξαιρετικό υλικό για τη λογοτεχνία μια και λειτουργεί ως αφορμή για ανάκληση και δημιουργική επεξεργασία. Αρκετές λοιπόν από τις ασκήσεις μας θα έχουν ως εκκίνηση αυτές τις παλιές φωτογραφίες και τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνδηλώσεις τους, δημιουργώντας έτσι μια οργανική σχέση ανάμεσα στο ίδιο το εργαστήρι και τον χώρο στον όποιον εκτυλίσσεται, ανάμεσα στην Λογοτεχνία και το Μουσείο, ανάμεσα στο «τώρα» και το «τότε».

 

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

 

Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακά αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου στο Λονδίνο. Έχει γράψει είκοσι τρία βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα, βιβλίο για παιδιά, νουβέλες, ποίηση). Το πρώτο του μυθιστόρημα , "Ο έβδομος ελέφαντας" (1998), εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Το "Μπαρ Φλωμπέρ" (2000) εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Επανεκδόθηκε το 2012 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε νέα, συμπληρωμένη έκδοση . Η "Αμερικάνικη Φούγκα" (2006) κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Η "Μητέρα Στάχτη" (2005) εκδόθηκε στα αγγλικά και τα τουρκικά. Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα, "Ο Άλκης και ο λαβύρινθος" (2009), κέρδισε το πρώτο βραβείο του Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου.

 

Για τη δεύτερη ποιητική συλλογή του, "Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων" (2003), του απονεμήθηκε το 1994 από τον Δήμο Αθηναίων το Βραβείο Ποίησης στη μνήμη Νικηφόρου Βρεττάκου. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στη Μεγάλη Βρετανία. Ο μονόλογός του "Τελευταία Μάρθα" παίχτηκε το 2008 στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας. Δύο μονόλογοί του με τίτλο Γένεση ανέβηκαν το 2009 στο Θέατρο Χώρα. Το θεατρικό του έργο "Δακρυγόνα" παρουσιάστηκε το 2010 στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, όπου το 2012 ανέβηκε και το θεατρικό του Σκότωσε ό,τι αγαπάς. Το έργο του "Μεσάνυχτα σ’ έναν τέλειο κόσμο'' ανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν το 2013. Το έργο του ''Innerview''  ανέβηκε το 2014 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης . Έχει αντιπροσωπεύσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια και διδάσκει δημιουργική γραφή στο Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού και στο Μουσείο Ηρακλειδών.

Σχετικές ειδήσεις
Σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τον Βασίλη Αλεξάκη στο ΚΕΤ
17.02.2017 17:23
Μετά την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου Το Κλαρινέτο, ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης επιστρέφει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων για ένα νέο κύκλο σεμιναρίων δημιουργικής γραφής που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 30 Mαρτίου μέχρι την Πέμπτη 6 Απριλίου.
Σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τον Βασίλη Αλεξάκη στο ΚΕΤ
23.01.2017 12:18
Μετά την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου Το Κλαρινέτο, ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης επιστρέφει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων για ένα νέο κύκλο σεμιναρίων δημιουργικής γραφής που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 30 Mαρτίου μέχρι την Πέμπτη 6 Απριλίου.
Νέες εκπαιδευτικές προτάσεις για το '17 από το Μουσείο Ηρακλειδών
03.01.2017 10:38
Το Μουσείο Ηρακλειδών υποδέχεται το νέο χρόνο μέ νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.
Εργαστήριο Θεατρικής Γραφής με τον Ανδρέα Φλουράκη στο Επί Κολωνώ
14.10.2016 16:33
Μετά την επιτυχία των οχτώ προηγούμενων ετών, το φετινό εργαστήρι της Θεατρικής Γραφής θα ξεκινήσει καινούργιο κύκλο μαθημάτων στις 30 Οκτωβρίου του 2016 στο Θέατρο Επί Κολωνώ.
Εργαστήρι δημιουργικής θεατρικής γραφής με την Χρύσα Σπηλιώτη στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης
23.08.2016 12:53
Στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι δημιουργικής θεατρικής γραφής, με την ηθοποιό και θεατρική συγγραφέα Χρύσα Σπηλιώτη, από 24 έως 28 Αυγούστου 2016.