Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ο απρόβλεπτος κύριος Τσέχοφ: σαράντα δύο διηγήματα - Άντον Τσέχοφ: Παρουσίαση βιβλίου

Ο απρόβλεπτος κύριος Τσέχοφ: σαράντα δύο διηγήματα - Άντον Τσέχοφ: Παρουσίαση βιβλίου

Αφιέρωμα στον ρώσο συγγραφέα Τσέχοφ, με αφορμή την έκδοση μιας αναπάντεχης ανθολόγησης σαράντα δύο διηγημάτων του από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015, συζητάμε για έναν σπουδαίο συγγραφέα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αφορμή την κυκλοφορία της συλλογής Ο απρόβλεπτος κύριος Τσέχοφ (εισαγωγή-ανθολόγηση-μετάφραση Σταυρούλα Αργυροπούλου) και την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου:Στην Αθήνα, στις οκτώ το βράδυ, στον Πολυχώρο Μεταίχμιο, ο Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης, ΕΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Αθηνών, θα μιλήσει με θέμα Το ά-χρονο του Τσέχοφ. Μαζί του συζητούν και διαβάζουν αποσπάσματα από το βιβλίο Ο απρόβλεπτος κύριος Τσέχοφ οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Κάππας και Μάνος Καρατζογιάννης και ο συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης Τσιμάρας Τζανάτος.Στο ΟΞΥΓΟΝΟ, στις οκτώ το βράδυ, ο Σάββας Πατσαλίδης, θεατρολόγος - καθηγητής στο Τμήμα Αγγλικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η Έλση Σακελλαρίδου, ομότιμη καθηγήτρια θεατρικών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Χριστίνα Χατζηβασιλείου, σκηνοθέτρια - θεατρολόγος, μιλούν για τον Τσέχοφ και το έργο του, ενώ ο Γιώργος Φράγκογλου, φιλόλογος - ηθοποιός, θα συντονίσει τη συζήτηση και θα διαβάσει αποσπάσματα από τα διηγήματα της συλλογής Ο απρόβλεπτος κύριος Τσέχοφ.


 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: 


Ο Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχοφ, ο εξέχων εκπρόσωπος της ρωσικής ρεαλιστικής σχολής του 19ου αιώνα, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους διηγηματογράφους της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ενώ η συμβολή του στην εξέλιξη του θεάτρου κατά τον 20ό αιώνα είναι καθοριστική.
Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει μια επιλογή από διηγήματα του Αντόν Τσέχοφ, τα οποία δίνουν μια διαφορετική εικόνα του πολυσύνθετου έργου του μεγάλου αυτού δημιουργού, αναδεικνύοντας λιγότερο γνωστές πτυχές του. Ιστορίες βουτηγμένες στο μαύρο χιούμορ, στο μυστήριο και στον ερωτισμό, πολλές από τις οποίες μεταφράζονται πρώτη φορά στα ελληνικά.

 

 

Άντον Τσέχοφ (1860-1904): Ο Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχοφ ήταν Ρώσος συγγραφέας πολλών διηγημάτων, θεατρικών έργων και μυθιστορημάτων. Γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1860 στην κωμόπολη Ταγκανρόγκ, στη νότια Ρωσία. Ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά της οικογένειάς του και μεγάλωσε σε πολύ αυστηρό και θρησκευτικό περιβάλλον . Ο Τσέχοφ από την 6η τάξη του γυμνασίου αναγκάστηκε μόνος του να βγάζει το ψωμί του παραδίδοντας μαθήματα κατ' οίκον. Το 1879 μπαίνει στο ιατρικό τμήμα του πανεπιστημίου της Μόσχας, το οποίο τελείωσε το 1884. Το 1884 επίσης κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο διηγημάτων Τα παραμύθια της Μελπομένης. Ως γιατρός βοηθούσε τους ανήμπορους και παρείχε τις ιατρικές υπηρεσίες του δωρεάν. Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του είναι: Ο γλάρος, Ο θείος Βάνιας, Οι τρεις αδελφές, Ο βυσσινόκηπος, Στέππα κ.ά. Πέθανε το 1904.

Σχετικές ειδήσεις
Παρουσίαση του βιβλίου
10.02.2017 10:05
Οι Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή και ο συγγραφέας Ανδρέας Αντωνίου , σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου "Το παρελθόν ενός συγγραφέα" την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 στο Καφέ Θέα/tro στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης.
Παρουσίαση με την Ακαδημαϊκό Edith Hall
08.02.2017 09:56
Οι εκδόσεις Διόπτρα και ο Ianos σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέα και ιστορικού Ήντιθ Χολ Αρχαίοι Έλληνες την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017, στον χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου.
Παρουσίαση του βιβλίου
12.12.2016 10:06
Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο στην οδό Μαυρομιχάλη 84 & Καλλιδρομίου, η νέα συλλογή διηγημάτων "9 ώρες στα Εξάρχεια" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λέμβος.
Παρουσίαση του βιβλίου
09.12.2016 11:58
Η Key Books σας προσκαλεί στο Ρομάντσο την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στην παρουσίαση του βιβλίου "Δευτέρα" με τον συγγραφέα Ηλία Αναστασιάδη.
Παρουσίαση του βιβλίου «23 μέρες» της Ασημίνας Ξηρογιάννη στις Εκδόσεις Γαβριηλίδης
05.12.2016 11:17
Παρουσίαση του βιβλίου «23 μέρες» της Ασημίνας Ξηρογιάννη από την 'Αννα Αφεντουλίδου, ποιήτρια και φιλόλογο, και την Τζούλια Γκανάσου, συγγραφέα την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 στο poems ‘n crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης.