Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εγκαινιάζει τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 την έκθεση ζωγραφικής Μεγάλοι Έλληνες Ζωγράφοι, με έργα από την Ιδιωτική Συλλογή Μαρίας Αγγελοπούλου.

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος, γιός του Ευάγγελου και της Μαρίας Αγγελοπούλου εξηγεί την σχέση της οικογένειας του με την Τέχνη, και πως ο θαυμασμός τους εξελίχθηκε σε αγάπη.

Ο Ευάγγελος, συλλέκτης, στην πορεία της ζωής του, ολοκλήρωσε μια από τις μεγαλύτερες συλλογές γραμματοσήμων στον κόσμο, η οποία δημοπρατήθηκε  σε οίκο του εξωτερικού το 2011. Ο Θανάσης, θείος του Γιώργου, συλλέκτης έργων ξένων ζωγράφων μαζί με τον στενό του φίλο Αλέξανδρο Ιόλα,  υπήρξαν για την Μαρία και τον Γιώργο, οι κύριες πηγές έμπνευσης και φορείς ανεκτίμητης γνώσης για την Τέχνη και τους ζωγράφους της εποχής τους.

Η Μαρία και ο Γιώργος Αγγελόπουλος, καθημερινά  στο περιβάλλον των μεγάλων συλλεκτών, εντρύφησαν σταδιακά και μυήθηκαν στην ανάγνωση των έργων και του ψυχισμού των ζωγράφων, και, λάτρεψαν την  ζωγραφική σαν Τέχνη έκφρασης.

Από το 1985 η Μαρία αρχίζει να συλλέγει έργα Ελλήνων ζωγράφων με προσήλωση και αγάπη. Απευθύνεται σε  Έλληνες συλλέκτες, όπως η Αλεξάνδρα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Παπαμιχαήλ και επίσης αγοράζει έργα Ελλήνων ζωγράφων από γκαλερί, Λόλα Νικολάου, Αστρολάβος κ.α.. Στην συνέχεια το 2000 ακολουθεί η πρώτη της συμμετοχή σε δημοπρασία των Sotheby’s.

“Σκοπός της έκθεσης της συλλογής μας, είναι να συμβάλλουμε στην προβολή των Ελλήνων ζωγράφων, εξαίρετων εκφραστών και εικαστικών δημιουργών. Η συλλογή μας “Μεγάλοι Έλληνες ζωγράφοι” δεν έχει ολοκληρωθεί.  Σκοπός μας είναι να  συνεχίσουμε την προσπάθεια μας και να εμπλουτίσουμε την συλλογή με έργα σύγχρονων ζωγράφων, οι οποίοι εκφράζονται με πολλαπλές εικαστικές ερμηνείες και παρουσιάζουν νέες μορφές έκφρασης, όπως, η Τίνα Καραγεώργη, ο Κυριάκος Κατζουράκης κ.α.”

Γιώργος Αγγελόπουλος

Ακριθάκης, Βασιλείου, Γεραλής, Γουναρόπουλος,  Εγγονόπουλος, Θεοφυλακτόπουλος, Θωμόπουλος, Ο. Κανέλλης, Καραβούζης, Τίνα Καραγεώργη,  Κατζουράκης,  Κεσσανλής, Κρυστάλλης, Λασκαρίδου, Μάρρος, Μπουζιάνης, Νικολάου, Ξανθάκης, Οθωναίος, Παπαδήμου, Παπαλουκάς, Παρθένης, Πατρικαλάκης, Ποταμιάνος, Ρωμανού, Σικελιώτης, Σκλάβος, Στέρης, Τέτσης, Τσαρούχης, Φλωρά-Καραβία, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Χριστοφής,  John Χριστοφόρου, Ψυχοπαίδης.

Επιμέλεια: Γιάννης Μπαβαρέζος
Διεύθυνση: Άντα Σκαφτούρου PHT CLUB – Σύμβουλοι

Έργο: Panic, John Χριστοφόρου