Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Κυριακάτικα Πρωινά: Duo Βιολοντσέλο – Πιάνο στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ

Κυριακάτικα Πρωινά: Duo Βιολοντσέλο – Πιάνο στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ

Κορυφαία έργα μουσικής δωματίου Ρώσων συνθετών, που είχαν αποκηρυχθεί από το σταλινικό καθεστώς, παρουσιάζει τη Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 το μουσικό σύνολο Duo Βιολοντσέλο – Πιάνο των Κυριακάτικων Πρωινών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

 

Ο Δημήτρης Πάτρας στο τσέλο και η Μαριλένα Λιακοπούλου στο πιάνο θα παρουσιάσουν τη Σονάτα για τσέλο και πιάνο αρ. 2 σε λα ελάσσονα, έργο 81 του Νικολάι Μιασκόφσκι, του λεγόμενου «Πατέρα της Σοβιετικής Συμφωνίας», ο οποίος έγραψε τη συγκεκριμένη Σονάτα βασιζόμενος σε λαϊκά τραγούδια και χορούς της Ρωσίας, λύνοντας το «εμπάργκο» που είχε θέσει το καθεστώς στα έργα του, χαρακτηρίζοντας τα «φορμαλιστικά» και «κοσμοπολίτικα».

 

Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η Σονάτα για τσέλο και πιάνο σε ντο μείζονα, έργο 119 του Σεργκέι Προκόφιεφ, ο οποίος συνδεόταν φιλικά με τον Μιασκόφσκι και έγραψε τη Σονάτα με αρκετές δόσεις μελαγχολίας και χιούμορ, σε μια εποχή που το καθεστώς είχε αποκηρύξει τις συνθέσεις του. Τέλος, θα παρουσιαστεί η δεξιοτεχνική Σονάτα για τσέλο και πιάνο σε σι ύφεση, έργο 71 του Ντμίτρι Καμπαλέφσκι, μαθητή του Μιασκόφσκι, ο οποίος αρχικά κρίθηκε και αυτός ένοχος του φορμαλισμού, σύμφωνα με το περίφημο «Δόγμα Ζντάνοφ», ενώ αργότερα στράφηκε στη σύνθεση έργων με περισσότερο λαϊκά και πατριωτικά χαρακτηριστικά.       

Σχετικές ειδήσεις
Κυριακάτικο πρωινό στην Κ.Ο.Θ. με τους Artvarious
15.12.2016 16:38
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται με το ιδιαίτερα αξιόλογο τετραμελές μουσικό σύνολο ‘ArtVarious’, το οποίο έχει μία οχτάχρονη πορεία στα μουσικά πράγματα της χώρας, με ρεπερτόριο που περιλαμβάνει πλήθος έργων μουσικής δωματίου, πολλά εκ των οποίων τα παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, αναδεικνύοντας παράλληλα και σπάνιες συνθέσεις, τόσο της φωνητικής, όσο και της οργανικής μουσικής.
Κυριακάτικα Πρωινά: Κουαρτέτο εγχόρδων xPause & πιάνο στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
06.04.2016 13:25
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 με το γνωστό κουαρτέτο xPause, που θα ερμηνεύσει έργα Μπετόβεν και Μπραμς.
Κυριακάτικα Πρωινά: Το Κουαρτέτο Salonicco στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
30.03.2016 11:52
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 με το γνωστό κουαρτέτο Salonicco, που θα ερμηνεύσει έργα Μότσαρτ.
Κυριακάτικα Πρωινά: Κουαρτέτο Εγχόρδων και πιάνο στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
09.03.2016 13:04
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται στις 13 Μαρτίου 2016 με πέντε εξαίρετους Έλληνες μουσικούς, που ενώνουν τις δυνάμεις τους, με άξονα συνεργασίας την αγάπη τους για τη μουσική δωματίου.
Κυριακάτικα Πρωινά: Το Trio IAMA στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
23.02.2016 12:11
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 με τρία ταλαντούχα αδέρφια που σχημάτισαν το 2004 το τρίο ΙΑΜΑ, με σκοπό την παρουσίαση νέων συνθέσεων για το συνδυασμό του τσέλου, του φλάουτου και του πιάνου, έχοντας ένα ευρύτατο ρεπερτόριο που ξεκινά από τη μουσική μπαρόκ και φτάνει ως τη σύγχρονη του 21ου αιώνα.