Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Το Ιστορικό Ασημένιο Κύπελλο του Σπύρου Λούη επιστρέφει στο Μουσείο της Ακρόπολης

Το Ιστορικό Ασημένιο Κύπελλο του Σπύρου Λούη επιστρέφει στο Μουσείο της Ακρόπολης

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) ανακοινώνει ότι το Ασημένιο Κύπελλο του Σπύρου Λούη επιστρέφει στην Αθήνα, σε συνέχεια της εξάμηνης παραμονής του στο Ολυμπιακό Μουσείο , στη Λωζάνη. Από τις 18 Μαρτίου, το ιστορικό Κύπελλο θα εκτίθεται και πάλι στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε χώρο που δεν απαιτεί την αγορά εισιτηρίου, σύμφωνα και με τη δέσμευση του Ιδρύματος να καταστήσει το Κύπελλο προσβάσιμο σε όλους.


Το Ασημένιο Κύπελλο, το οποίο σχεδίασε ο Michel Bréal και απονεμήθηκε στον Μαραθωνιονίκη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, αποκτήθηκε τον Ιούλιο του 2012 από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε διεθνή δημοπρασία, με σκοπό τον επαναπατρισμό ενός κειμηλίου εξαιρετικής σημασίας για την ιστορία της Ελλάδας και άρρηκτα συνδεδεμένου με τους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως και τον Αύγουστο του 2014, το Κύπελλο εκτέθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το έκθεμα και να πληροφορηθούν για την ιστορία και τον συμβολισμό του.


Στη συνέχεια, και για διάστημα έξι μηνών, το Κύπελλο βρέθηκε στο Ολυμπιακό Μουσείο, στη Λωζάνη. Tα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης του Κυπέλλου στο Ολυμπιακό Μουσείο πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2014, στο πλαίσιο του διεθνούς Μαραθωνίου της Λωζάνης, με τη συμμετοχή 3.000 περίπου δρομέων από όλο τον κόσμο, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα τόσο σε αθλητές όσο και επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με αυτό το κειμήλιο της Ολυμπιακής ιστορίας. To Ολυμπιακό Μουσείο υποδέχεται κατά μέσο όρο 200.000 διεθνείς επισκέπτες, ετησίως.


Σήμερα, το Κύπελλο επιστρέφει στην Αθήνα και στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου και θα παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στο οποίο θα στεγαστεί πλέον μόνιμα.

Σχετικές ειδήσεις
Εορταστικό πρόγραμμα στο Μουσείο Ακρόπολης
02.12.2016 13:55
Το Μουσείο Ακρόπολης θα προσφέρει στους επισκέπτες του τον Δεκέμβριο παιδικά κινητά εργαστήρια, αρχαιολογικά παιχνίδια με Lego, μελωδίες άρπας στην Αίθουσα του Παρθενώνα, οικογενειακά σακίδια και άλλες εκπλήξεις.
28η Οκτωβρίου στο Μουσείο Ακρόπολης με νέο οικογενειακό σακίδιο
24.10.2016 13:56
Την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τις οικογένειες με παιδιά από 8 έως 12 ετών να εξερευνήσουν την Αίθουσα του Παρθενώνα με τη βοήθεια ενός νέου δανειστικού σακιδίου με θέμα «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα».
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016 στο Μουσείο Ακρόπολης
22.09.2016 10:16
Στο πλαίσιο των δράσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016, το Μουσείο Ακρόπολης θα παρουσιάσει σειρά γλυπτών που μαρτυρούν με ίχνη βίαιης θραύσης και θερμικής αλλοίωσης την τρομακτική καταστροφή της Ακρόπολης από τους Πέρσες το 480 π.Χ.
Δωδώνη. Οι ερωτήσεις των χρησμών: επιστημονική συνάντηση στο Μουσείο Ακρόπολης
08.09.2016 16:38
Το Μουσείο Ακρόπολης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συνεργάστηκαν για την περιοδική έκθεση «Δωδώνη. Το Μαντείο των Ήχων» στο Μουσείο Ακρόπολης (20.06.2016-10.01.2017). Στο πλαίσιο της εν λόγω έκθεσης, το Μουσείο Ακρόπολης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τους Δήμους Ιωαννιτών και Δωδώνης διοργανώνουν επιστημονική συνάντηση με τίτλο «Δωδώνη. Οι ερωτήσεις των χρησμών. Νέες προσεγγίσεις στα χρηστήρια ελάσματα» στο Μουσείο Ακρόπολης στις 16 Σεπτεμβρίου 2016.
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016 στο Μουσείο Ακρόπολης
10.05.2016 17:02
Για να τιμήσει την φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης θα κυκλοφορήσει αναμνηστικό μετάλλιο που έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο με θέμα το λιοντάρι.