Το In Progress Feedback Festival επιστρέφει στον Κινητήρα με κεντρικό θέμα «Παιδί, ισότιμος πολίτης», από τις 21 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου 2015.

Κύριος στόχος του φεστιβάλ είναι η έρευνα, ο πειραματισμός και η εξέλιξη της δημιουργικής διαδικασίας, αλλά και το πώς αυτή μπορεί να επηρεαστεί από τη γνώμη του κοινού μέσω της ανταλλαγής ιδεών με αυτό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει:

Πάρτυ έναρξης με εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους από τους συντελεστές του φεστιβάλ στο Monsieur Barbu (Φαλήρου 59) το Σάββατο 21/3/2015 από τις 18.00 και μετά.

Παραστάσεις με διαγωνιστικό χαρακτήρα και feedback από το κοινό και την κριτική επιτροπή (Δημήτρης Αδάμης, σκηνοθέτης, ηθοποιός, σεναριογράφος, παραγωγός/ Αντιγόνη Γύρα, χορογράφος, σκηνοθέτης και καλλιτεχνική διευθύντρια του Κινητήρα/ Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, δραματουργός, σκηνοθέτης):

Σάββατο 28/3/2015 στις 17.30
Το παιδί και το δέντρο – ομάδα ΡΟΔΑ


Mια γειτονιά στην άκρη της μεγάλης πόλης, γεμάτη από έμπορους, συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Μια γειτονιά γεμάτη πολυκατοικίες, κλειστά παράθυρα, συναγερμούς, φράχτες. Εκεί υπάρχει ένα κουτσουρεμένο δέντρο, απολειφάδι πρασίνου. Ένα δέντρο που ενοχλεί, που γίνονται συνελεύσεις επι συνελεύσεων για να το κόψουν.

Εκεί ζει ένα παιδί, που περνά σα σκιά από τους δρόμους της. Ένα παιδί που μεγαλώνει σε μια συνηθισμένη οικογένεια, ένας πατέρας και μια μάνα που δεν αντέχουν να μιλήσουν γι’ αυτά που τους πληγώνουν βαθιά, που μπουκώνουν υλικά αγαθά για να μην κραυγάσουν.

Κάτι, όμως, θα συμβεί αυτά τα Χριστούγεννα. Όχι θαύμα, ούτε καμία τεράστια αλλαγή. Μια μικρή χαραμάδα ελπίδας, σαν ένα καινούργιο πράσινο φυλλαράκι που προσπαθεί να ξεμυτίσει στον ήλιο.

Μια παράσταση αφήγησης, με ηθοποιούς, κούκλες και θεάτρο σκιών, εμπνευσμένη από το έργο του Ευγένιου Τριβιζά “Ένα δέντρο μια φορά”.

Απευθύνεται σε πολίτες από 8 ετών και άνω

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Μαρία Μπαρμπατσάλου

Σκηνικός χώρος-κοστούμια-κούκλες-θέατρο σκιών: Δήμητρα Γιοβάνη

Τραγούδι-Μουσική: Χρήστος Κουτρούλης, Ρίτσα Τσουκαλά
Στίχοι: Μαρία Μπαρμπατσάλου

Φωνή-Μεταλόφωνο: Ρίτσα Τσουκαλά

Κιθάρα: Γιώργος Τσιάλας

Ηχογράφηση: Δημήτρης Οικονόμου, Βάιος Κρικέλλης

Παίζουν: Όλγα Μητσοπούλου, Κώστας Ξένος

Εμψυχωτές κούκλας και σκιών: Κατερίνα Γιαννακοπούλου, Μυρτώ Κατσακιώρη, Μαρία Μπαρμπατσάλου, Νίκος Γκένας

Σάββατο 28/3/2015 στις 18.30
a human named:child – ομάδα ΛΑΘΟΣ


Αυτό το παιδί παίζει πολύ, πρέπει να παίζει λιγότερο.
Αυτό το παιδί μιλάει πολύ, πρέπει να μιλάει λιγότερο.
Αυτό το παιδί κουνιέται πολύ, πρέπει να κουνιέται λιγότερο.
Αυτό το παιδί κολυμπάει πολύ, πρέπει να κολυμπάει λιγότερο.

Τρεις ηθοποιοί επιχειρούν να μπουν στα παιδικά δωμάτια όλου του κόσμου. Ξεκινώντας από τη χιονισμένη Αγ. Πετρούπολη, διασχίζοντας ένα πλούσιο σαλόνι και καταλήγοντας σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης.

“Παιδιά! Τα έχεις προσέξει τα παιδιά; Έχεις προσέξει το σοβαρό βλέμμα που έχουν καμιά φορά;”
Αλμπέρ Καμύ

Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει..

Η παράσταση απευθύνεται σε πολίτες από 10 ετών και άνω

Σύλληψη-σκηνοθεσία-δραματουργία: ομάδα λάθος

Σκηνικά: ομαδα λάθος

Φωτογραφίες: Αντώνης Στάμος

Σάββατο 28/3/2015 στις 19.30
Προαπόγονος – ομάδα TRAVALA

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένα αβγό. Αλλά δε μοιάζει με τα άλλα. Είναι ανήσυχο και ονειροπόλο. Θέλει να γευτεί τον κόσμο κι όχι… να το γευτούν βραστό ή τηγανητό. Το σκάει λοιπόν από το κοτέτσι κι η μεγάλη περιπέτεια της ζωής του αρχίζει.

Το αυγό που βιάζεται να εκκολαφθεί ταυτίζεται με την εφηβεία. Η εφηβεία είναι μια ενδιάμεση φάση μεταξύ της παιδικής και της ενήλικης ζωής. Είναι συγχρόνως και μια φάση κρίσης, επειδή υπάρχει άμεση και οριστική αλλαγή στο σώμα και στον ψυχισμό… Ωστόσο, η κρίση είναι πάντα μια πρόκληση για μια νέα αρχή.

Στην παράσταση, που απευθύνεται σε έφηβους πολίτες, παίρνουν μέρος ο Χρόνος, η Εμπειρία και το αυγό.

Συντελεστές: Φίλιππος Βασιλείου, Αθανάσιος Κλειστάρης, Μαρία Λύμπουρα, Επαμεινώνδας Δαμόπουλος

Κυριακή 29/3/2015 στις 17.30
Η Πριγκίπισσα και το μπιζέλι! – ομάδα ΡΕΤΡΟ

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας πρίγκιπας, που ήθελε να παντρευτεί μια πριγκίπισσα.

Έψαξε όλο τον κόσμο για μία αληθινή πριγκίπισσα στην εμφάνιση και τους τρόπους αλλά δεν την βρήκε και γύρισε πίσω στο παλάτι του. Ένα βράδυ και ενώ έξω είχε τρομερή καταιγίδα, ένας χτύπος ακούστηκε στην πύλη του παλατιού. Όταν άνοιξε η βασίλισσα, είδε με έκπληξη να στέκεται μπροστά της μια κοπέλα. Τα μαλλιά της και τα ρούχα της ήταν μούσκεμα από τη βροχή και φαινόταν πολύ ταλαιπωρημένη, όμως ισχυριζόταν πως ήταν πριγκίπισσα. Αποφασισμένη να μάθει η βασίλισσα αν η κοπέλα ήταν πράγματι πριγκίπισσα, χωρίς να πει τίποτα στον πρίγκιπα, πήγε στο υπνοδωμάτιο όπου θα φιλοξενούσαν την κοπέλα, πήρε όλα τα στρωσίδια από το κρεβάτι και τοποθέτησε ένα μπιζέλι. Όταν ξημέρωσε, ρώτησαν την κοπέλα πώς είχε κοιμηθεί. Όλοι αγωνιούν για την απάντησή της! Από αυτή την απάντηση άλλωστε θα εξαρτηθούν όλα τα ερωτήματα!

Πρέπει να είσαι πριγκίπισσα για να θεωρείσαι ισότιμη; Η Βασίλισσα συμπεριφέρεται ισότιμα στο παιδί της;  Ο πρίγκιπας μπορεί να φερθεί ισότιμα;
Οι απαντήσεις στις 29 Μαρτίου!

Η παράσταση απευθύνεται σε πολίτες από 3 έως 6 ετών

Συγγραφή-Διασκευή: Μαργαρίτα Κυραγιάννη
Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Κυραγιάννη, Αγγελική Φράγκου
Βοηθοί σκηνοθεσίας: Φένια Σχοινά, Ειρήνη Χατζηνίκου
Σκηνικά: Άννα Μαγουλιώτη
Κοστούμια: Βιβέτα Στρατηγού
Μουσική επιμέλεια: Θέατρο ΡΕΤΡΟ
Γραφιστικά: Σπυριδούλα Αρταβάνη
Οργάνωση παραγωγής: Θηρεσία Θεοδώρου
Παραγωγή: Θέατρο ΡΕΤΡΟ
Ερμηνεία: Αγγελική Φράγκου

Κυριακή 29/3/2015 στις 18.30
Πλανήτης Χου – ομάδα CRONOPIO

Γιατί δεν διάβασες; Γιατί δεν έδεσες τα παπούτσια σου σωστά; Γιατί κλαίς; Οι ερωτήσεις ακούγονται λογικές… Τι γίνεται όμως, όταν η ηρωίδα μας χάνει τη διάθεση και τα κίνητρα να κατασκευάζει δικαιολογίες για να απαντήσει; Αρχίζει να εξερευνά, ώσπου βρίσκει τον ιδανικό πλανήτη για να παίξει… Είναι όλα όσα ονειρευόταν… Το στοίχημά της, όμως, είναι να δώσει ένα χρώμα και στο δικό της πλανήτη.. Θα τα καταφέρει;

Απευθύνεται σε πολίτες από 5 έως 12 ετών. Παρόλα αυτά, κοινωνιολογικά και συναισθηματικά στοιχεία που προβάλλονται μέσα από τις σχέσεις των ηρώων, απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

Συντελεστές: Αλεξάνδρα Πρεδάρη, Χριστίνα Βασιλειάδου, Σταυριάννα Δαούτη, Μαρίνα Καραβανάκη

*Την Κυριακή 29/3/2015 στις 20.00 θα ανακοινωθεί η νικήτρια ομάδα του φεστιβάλ που θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει 12 παραστάσεις τη σεζόν 2015-16 σε συμπαραγωγή του Κινητήρα.

Παράλληλες δράσεις

Τετάρτη 1/4/2015 και Πέμπτη 2/4/2015

Διήμερο residency στον Κινητήρα και το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν με θέμα “Ο Χορός στην Εκπαίδευση”. Το Πανεπιστήμιο Πάτρας και η DERIDAncetheatre Ensemble, η ομάδα Creo/ καλλιτεχνική ομάδα Ρέον και το Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν, ο Σύνδεσμος Χορού και η ομάδα του Κινητήρα θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εμπειρία, γνώσεις και απόψεις σχετικά με το χορό στην εκπαίδευση. Σκοπός της σύμπραξης αυτής είναι σταδιακά να οδηγήσει στη θεσμοθέτηση μαθήματος χορού στα σχολεία.

(η δράση αυτή είναι στο πλαίσιο έρευνας και δεν είναι ανοικτή στο κοινό)

Σάββατο 4/4/2015 στις 19.30
ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΧΟΝΤΡΟ… της Χαράς Γιαννακοπούλου

Με την ηθοποιό και κουκλοπαίκτρια Ευαγγελία Νικηφόρου

Ένα ταξίδι μαγικό στον ουρανό, στα μυστικά των παιδιών και της ομορφιάς της νύχτας, μέσα από μία δραματοποιημένη αφήγηση και τον κόσμο του θεάτρου σκιών. Είναι η ιστορία ενός μικρού αγοριού που αγαπάει τη νύχτα περισσότερο απ’ τη μέρα…

“… γιατί, με το που βγαίνει ο ήλιος, όλα του τα όνειρα, όλα του τα σχέδια χαλάνε….κι ελευθερία πουθενά! Πώς θα γίνει λοιπόν να μην κουνηθεί το φεγγαράκι απ’ τον ουρανό και η μέρα να μην ξανάρθει ..ποτέ;”
*Οργάνωση: εκδόσεις Πατάκη

Σεμινάρια για όλους

Σάββατο 4/4/2015, 11.00-12.00
Κινητήρας Family με τη Βίκυ Αδάμου

Για γονείς και παιδιά από 2 έως 5 ετών

Ποικιλία δημιουργικών κινητικών παιχνιδιών θα γίνουν αφορμή να γνωρίσουμε τη δυναμική της ομάδας όπου μικροί και μεγάλοι αλληλεπιδρούν και συνυπάρχουν χωρίς διαχωρισμούς. Εμπνεόμενοι από τον αυθορμητισμό και την περιέργεια των παιδιών ξαναγνωρίζουμε το σώμα και τις κινητικές και εκφραστικές του δυνατότητες. Δουλεύουμε την ισορροπία, την ελαστικότητα, το συντονισμό, την ταχύτητα και την ανάπτυξη της επικοινωνίας με τα παιδιά. Καλλιεργούμε την αυτοπεποίθηση, την ανεξαρτητοποίηση, τη συνεργασία, τον έλεγχο των κινήσεων και τη χωροαντιληπτική ικανότητα σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα πρώτα χορευτικά τους βήματα.

Η Βίκυ Aδάμου είναι ηθοποιός, performer,σκηνοθέτης, μέλος του Κινητήρα και μητέρα δύο παιδιών.

Σάββατο 4/4/2015, 17.30-19.00
Γονείς και μωρά με τη Μάρθα Κλουκίνα

Ελάτε μαζί με το μωρό σας να γνωριστούμε και να δοκιμάσετε την εμπειρία της μεθόδου Child’Space.

17.30-18.15 – Ομάδα Α: για βρέφη από 5 εβδομάδων ως 5 μηνών
18.15-19.00 – Ομάδα Β: για βρέφη από 5 μηνών ως 9 μηνών (πριν ξεκινήσουν το μπουσούλημα)

To Child’SpaceAthens (www.childspaceathens.gr) είναι ένα πρόγραμμα για βρέφη και νήπια από τη γέννηση μέχρι το ανεξάρτητο περπάτημα και τους γονείς τους. Βασίζεται στη μέθοδο Child’Space, μία μέθοδο που υποστηρίζει την κινητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη και προσφέρει στο γονέα τη γνώση και τον τρόπο να παρατηρεί με ευαισθησία το βρέφος του, να ενθαρρύνει τα αναπτυξιακά ορόσημα στη διαδρομή που διανύει μεγαλώνοντας και να εμπλουτίσει την επικοινωνία μαζί του.

Διδάσκει και οδηγεί η Μάρθα Κλουκίνα, δασκάλα Κίνησης, σύμβουλος Κινητικής Ανάπτυξης και πιστοποιημένη Child’Space Practitioner.

Κυριακή 5/4/2015, 17.00-18.00
“Εξερευνώντας τα συναισθήματα” με την Χαρά Γαλενιανού

Ένα σεμινάριο θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά και εφήβους με και χωρίς νοητική υστέρηση με θέμα την αναγνώριση, διερεύνηση και έκφραση των συναισθημάτων. Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες, μέσα από παιχνίδια επικοινωνίας, συνεργασίας, εμπιστοσύνης και αυτοσχεδιασμών, να ανακαλύψουν τις δυνατότητες του σώματος και του λόγου ως μέσων επικοινωνίας και έκφρασης ποικίλων συναισθημάτων (της χαράς, της έκπληξης, του φόβου και του θυμού), να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, να μοιραστούν τις ιδέες τους και να συνεργαστούν στο πλαίσιο της ομάδας, αναγνωρίζοντας παράλληλα και κατανοώντας το διαφορετικό τρόπο έκφρασης των άλλων.

Η Χαρά Γαλενιανού έχει κάνει θέατρο με παιδιά και νέους με ειδικές ανάγκες, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Very Special Arts Hellas) και το Ίδρυμα Προστασίας & Αποκατάστασης Παιδιών & Νέων με Νοητική Υστέρηση «Η Θεοτόκος».

Καλλιτεχνική διεύθυνση-Οργάνωση φεστιβάλ: Αντιγόνη Γύρα, Φλώρα Καλομοίρη
Γραμματειακή υποστήριξη φεστιβάλ: Αγγελική Παύλου
Τεχνική υποστήριξη φεστιβάλ: Παύλος Μαυρίδης
Ευχαριστούμε τις εθελόντριες: Δήμητρα Βλάχου, Πάολα Απαρίσιο, Εξαρμενία Παππά, Εύη Θανέλλα

Φωτό: Εικόνες – Κατερίνα Βερούτσου