Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ο Δράκος beta της ομάδας «Ο επιπόλαιος Φρεντ» στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον

 Ο Δράκος beta της ομάδας «Ο επιπόλαιος Φρεντ» στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον

Η νέα παραγωγή της ομάδας «Ο επιπόλαιος Φρεντ» με τίτλο ''Ο ΔΡΑΚΟΣ beta'' θα κάνει πρεμιέρα στις 20 και 21 Μαρτίου 2015 στα πλαίσια του φεστιβάλ ''ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ , ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 2015''.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

Τίτλος: Ο Δράκος

Συγγραφέας: Ευγκένι Σβαρτς

Θεατρικό Σχήμα: Ο επιπόλαιος Φρεντ

Μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

Σκηνοθεσία: Σφυρής Γιωργής

Φωτογραφίες: Σοφία Γκορτζή

Ηθοποιοί: Μαρία Ιωσηφίδου, Αρετή Μακρολειβαδίτη, Ελευθερία Μπίκου, Μαριαλένα Παπατριανταφύλλου, Μάριος Παραδείσης, Αικατερίνη Ράβναλη, Ελένη Σταυρακίδου, Ειρήνη Σφυρή, Μαριάννα Χραπανά

 

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

Ένας Δράκος καταδυναστεύει μία πόλη. Ένας Ιππότης έρχεται να την απελευθερώσει. Η πόλη αντιστέκεται. Αντιστέκεται στον απελευθερωτή της.

Έχοντας ασχοληθεί με το θέμα της οικειοθελούς υποταγής με το project «Αιώνιος Δούλος» αποφασίζω ακόμη μία φορά να ερευνήσω το φαινόμενο μέσα από ένα εκτενές έργο-σύμβολο το Δράκο του Ευγκένι Σβαρτς. Μία πόλη υποταγμένη αντιστέκεται στον ελευθερωτή της. Γιατί; Η παράσταση δεν προσπαθεί να δώσει απάντηση, αλλά να ερευνήσει. Το γεγονός -το συμβάν- της παράστασης δίνει μία εμπειρία της περίπτωσης, του κόσμου του έργου, που τόσο καλά τοποθετεί ο Ευγκένι Σβαρτς με μετρημένες και δυναμικές σχέσεις. Μαζί -θεατές, ηθοποιοί και σκηνοθέτης- αναζητούμε απαντήσεις, μισοσχηματισμένες λέξεις, ένα νεύμα ή ένα βλέμμα που θα δώσει απάντηση στο «γιατί». Γιατί ο υποταγμένος επιμένει να μένει υποταγμένος.

Γιωργής Σφυρής

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

 

O Ευγκένι Σβαρτς, Ρώσος θεατρικός συγγραφέας, γεννήθηκε στη Ρωσία στις 21 Οκτωβρίου του 1896 από Εβραίο πατέρα και Ρωσίδα μητέρα. Ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με το θέατρο και την ποίηση, με τα έργα του να διακατέχονται από πολιτικό περιεχόμενο. Κατά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο υπέφερε από τραυματισμούς όταν επιστρατεύτηκε και πολέμησε με το Λευκό Στρατό. Έχασε αρκετά δόντια και απέκτησε ένα τρέμουλο στα χέρια που τον ταλαιπώρησε για το υπόλοιπο της ζωής του. Μετά τον πόλεμο σπούδασε εντός της ΕΣΣΔ την τέχνη του θεάτρου.

 

Η καριέρα του περιλαμβάνει συγγραφή άρθρων και έργων για παιδιά και συμμετοχή του σε λογοτεχνικά γκρουπ, καθώς και τη συγγραφή σύγχρονων έργων βασισμένων σε ιστορίες του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Το έργο «Ο Δράκος» αποτελεί το πιο ώριμο έργο του, όπου με αλληγορικό τρόπο χρησιμοποιεί στοιχεία παραμυθιών για να σχολιάσει την παντός τύπου εξουσία.

 

Ο Σβαρτς πέθανε στις 15 Ιανουαρίου του 1958.

 

Η ΟΜΑΔΑ

 

«Ο επιπόλαιος Φρεντ» είναι μία ομάδα θεάτρου που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 και δρα κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα επιχειρεί μία υποκριτική και σκηνοθετική προσέγγιση μέσα από τα σώματα των ηθοποιών. Σκηνοθέτης της ομάδας είναι ο Γιωργής Σφυρής, μέλος της «C. for Circus» και δάσκαλος των εργαστηρίων της «C. for Circus».

 

Η ομάδα παράγει καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό έργο στο χώρο του θεάτρου με θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια υποκριτικής και θεατροπαιδαγωγικές δράσεις.

 

Αναζητούμε την ουσία του θεάτρου, μέσα από το σώμα και την τελετουργία. Εξερευνώντας την οργανικότητα των σωμάτων μέσα από έντονες σωματικές ασκήσεις καθώς και τη λειτουργία της παράστασης ως μία κοινή εμπειρία που βιώνεται από θεατές και ηθοποιούς.

Σχετικές ειδήσεις
Sold out η πρεμιέρα και η πρώτη εβδομάδα παραστάσεων του Άμλετ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
11.11.2016 17:10
Πρεμιέρα έκανε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου ο Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Μιράντα, σε σκηνοθεσία Όσκαρας Κορσουνόβας στα 51α Δημήτρια
23.09.2016 11:42
H εξαιρετικά επιτυχημένη καλλιτεχνικά Μιράντα του Όσκαρας Κορσουνόβας, παραγωγή του Θεάτρου Πορεία, θα παιχτεί για τρεις μόνο παραστάσεις 14, 15 & 16 Οκτωβρίου στο θέατρο Άνετον, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δημητρίων της Θεσσαλονίκης.
Sold out η πρεμιέρα του Φάουστ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
16.09.2016 16:57
Πέντε ακριβώς ημέρες πριν την έναρξη των παραστάσεων, ο "Φάουστ" της Κατερίνας Ευαγγελάτου, με τον Νίκο Κουρή και τον Αργύρη Πανταζάρα στους κεντρικούς ρόλους, συνεχίζει σε τροχιά καλλιτεχνικής και εισπρακτικής επιτυχίας στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, καθώς τα εισιτήρια για την πρεμιέρα της 21ης Σεπτεμβρίου έχουν ήδη εξαντληθεί.
Mall, της Στέλλας Παπαδημητρίου από την ομάδα CASUALI στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον
19.04.2016 14:25
Η ομάδα CASUALI ύστερα από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων στο θέατρο Αυλαία και στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», συνεχίζει την παράσταση του έργου «Mall» της Στέλλας Παπαδημητρίου, σε σκηνοθεσία Στεφανίας Παπαμιχαήλ, στο Θέατρο Άνετον, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης», Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή στις 22, 23 και 24 Απριλίου.
«Η Τρικυμία» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον
22.03.2016 13:32
«Η Τρικυμία» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ έρχεται από την Push Your Art Company για τρεις παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον στις 1, 2 και 3 Απριλίου 2016.