Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Το τούνελ του Ερνέστο Σάμπατο στον Πολυχώρο Ανάδυση

Το τούνελ του Ερνέστο Σάμπατο στον Πολυχώρο Ανάδυση

Ο Πολυχώρος Ανάδυση υποδέχεται από 4 Μαρτίου 2015 το έργο «Το τούνελ» του Ερνέστο Σάμπατο σε σκηνοθεσία του Χρήστου Γαλάνη.

 

Η μοναξιά, η αθεράπευτη μοναξιά του ζωγράφου  Χουάν Πάμπλο Καστέλ, η αναζήτηση της επικοινωνίας και της  λύτρωσης του  μέσα από τον έρωτα, σ΄έναν κόσμο ρευστό, φευγαλέο, ακαθόριστο. Το κάλεσμα, σαν μυστικό μήνυμα, μ έσα από τη σιωπηλή γλώσσα ενός πίνακα, η αποκωδικοποίηση τού μηνύματος από την Μαρία Ιριμπάρνε και η περιπετειώδης συνάντησή τους.

    

Η είσοδος του ήρωα στη ζωή και την πραγματικότητα της Μαρίας Ιριμπάρνε, ξυπνούν τη ζήλεια κι ενισχύουν τις αμφιβολίες του για εκείνη και αυτούς που την περιβάλουν. Παθιασμένος από τον έρωτά του, με τρομερές αμφιβολίες να τον συγκλονίζουν όταν υποψιάζεται  ότι εκείνη, μοναδική ελπίδα- στήριγμά του στον κόσμο, τον  ματαιώνει απατώντας τον, ο Χουάν Πάμπλο Καστέλ καταλήγει  να ξεπεράσει κάθε όριο.

 

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ «ΤΟ ΤΟΥΝΕΛ»

    

Ο  Χουάν Πάμπλο Καστέλ θεωρείται  σημαντικός ζωγράφος όταν – μοναχικός, απελπισμένος σχεδόν- ζωγραφίζει αναζητώντας  επικοινωνία. Η ζωγραφική του όμως  αντί  να δώσει διέξοδο ή να απαλύνει τη μοναξιά του   τον  βυθίζει περισσότερο μέσα σ΄αυτήν. Όταν ο πίνακας που περιέχει ένα μήνυμα, μήνυμα προσμονής, αποκωδικοποιείται από την Μαρία Ιριμπάρνε  ο Χουάν Πάμπλο θεωρεί ότι η αναμονή  του έρωτα -στην πρώτη του αγνή μορφή- στο πρόσωπο της Μαρίας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

  

Ο Καστέλ έχει  απορρίψει  τον έξω κόσμο, αναζητώντας όμως  μέσα σ αυτόν εκείνη που θα  τον λύτρωνε απ τη μοναξιά του. Η Μαρία- κάνοντας σχέση με τον ζωγράφο-  είχει ήδη  δύο ερωτικούς συντρόφους (σύζυγο και εραστή) ,ζώντας σε πλήρη αρμονία  με τον κόσμο.

   

Όταν οι αποκαλύψεις για την ζωή της  καταστρέφουν κάθε  ελπίδα του, εκείνος θα αρπάξει το μαχαίρι για να κάνει κομμάτια   πρώτα  τον πίνακα  εκείνης της προσμονής-την συνειδητή και ασυνείδητη έκφραση του ψυχισμού του.

   

Αργότερα, η στιγμή που ο Καστέλ θα χάσει κάθε έλεγχο, σηματοδοτεί και το μάταιο, το ανώφελο  της αναμονής ,και φαίνεται  να συνδέεται  με τη στιγμή -τότε- που το παράλογο ξυπνάει δίπλα στην  ομορφιά.

 

Μετάφραση: Μάγια-Μαρία Ρούσσου

Μουσική επιμέλεια: Λουκάς Αγγελίνας

Επιμέλεια χώρου-κοστούμια: Δημήτρης Καντάς

Φωτογραφίες:  Βίκυ Μποβονικολού

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Χρήστος Γαλάνης

Παίζουν : Αλεξάνδρα Καραβιώτη, Χρήστος Γαλάνης

Σχετικές ειδήσεις
Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης, για δεύτερη χρονιά στον Πολυχώρο Vault
14.11.2016 11:50
Η μουσική παράσταση “Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης”, σε σκηνοθεσία Αλέξη Βιδαλάκη, για δεύτερη χρονιά στον Πολυχώρο Vault, από τις 25 Νοεμβρίου 2016.
Ως την άκρη της κλωστής: νέος κύκλος παραστάσεων στον Πολυχώρο Αθηναΐς
23.09.2016 11:32
Η καλλιτεχνική κολεκτίβα ΠΛΕΓΜΑ παρουσιάζει για δεύτερη φορά τη μουσικοθεατρική παράσταση "Ως την άκρη της κλωστής", σε σκηνοθεσία της Θεατρικής Ομάδας "Ιδέα", από την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016, στον Πολυχώρο Αθηναΐς.
 Αυτός και το πανταλόνι του, του Ιάκωβου Καμπανέλλη για 2η χρονιά στον Πολυχώρο Underground
02.09.2016 12:50
Στον Πολυχώρο Underground παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά λόγω επιτυχίας, η παράσταση «ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙ ΤΟΥ» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τον Κώστα Αρζόγλου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
Πού είναι η μάνα σου μωρή, της Δήμητρας Πέτρουλα στον Πολυχώρο VAULT
18.03.2016 11:18
Το έργο «Πού είναι η μάνα σου μωρή» της Δήμητρας Πέτρουλα, με την Βέρα Κρούσκα, σε θεατρική διασκευή Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια Ενκε Φεζολλάρι, μετακομίζει, από τις 19 Μαρτίου, στον Πολυχώρο VAULT, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90’s performance των Svoradov Theatre στον πολυχώρο WE
03.03.2016 13:52
Ο Πολυχώρος Πολιτισμού & Αθλητισμού WE υποδέχεται από τις 9 Μαρτίου 2016 τους Svoradov Theatre με την παράσταση Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90’s performance.