Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Γιώργος Ιωάννου. Οδοιπορώντας...: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ στο Βαφοπούλειο

Γιώργος Ιωάννου. Οδοιπορώντας...:  Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ στο Βαφοπούλειο

«Ο Ιωάννου κατέχει το μυστικό του ανατολίτη που λέει πάντα αυτό που δεν εκτιμάται, αλλά είναι η πραγματικότητα». Τα λόγια αυτά του σπουδαίου ζωγράφου  Γιάννη Τσαρούχη για τον Θεσσαλονικιό πεζογράφο Γιώργο Ιωάννου, σφραγίζουν το νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Γιώργος Ιωάννου. Οδοιπορώντας…», που παρουσιάζουν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συμπαραγωγή με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

 

Την πρεμιέρα της 45άλεπτης παράστασης παρακολούθησαν μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Θέρμης «Γιώργος Ιωάννου», η αδελφή του πεζογράφου Δήμητρα και η Πρόεδρος του ΚΘΒΕ Μένη Λυσαρίδου.

 

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο μεγάλο Θεσσαλονικιό συγγραφέα,  στον μοναχικό οδοιπόρο της Ελληνικής Γραμματείας Γιώργο Ιωάννου, το οποίο παρουσιάζεται με τη μορφή θεατρικού μονολόγου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, σε σύλληψη - σκηνοθεσία του Νίκου Βουδούρη και απευθύνεται αποκλειστικά σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

«Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα ερέθισμα για νέους μαθητές να έρθουν σε επαφή με τα κείμενα πνευματικών ανθρώπων της πόλης, ένα εργαλείο για τους καθηγητές για μια διαφορετική προσέγγιση λογοτεχνικών κειμένων» δήλωσε η κ. Λυσαρίδου για ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει τον εκπαιδευτικό ρόλο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

 

«Εξαιρετική η πρωτοβουλία του ΚΘΒΕ να μυήσει τα παιδιά στο έργο του Ιωάννου. Μου θύμισε πολλά από την οικογενειακή μας ζωή» δήλωσε η κ. Δήμητρα Ιωάννου μετά το πέρας της παράστασης, η οποία έδειξε να συγκινείται στο σημείο που ο ηθοποιός Βασίλης Σπυρόπουλος απόδιδε το κείμενο του Ιωάννου για τη μητέρα του.

 

Στόχος της φετινής χρονιάς είναι να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η διείσδυση του ΚΘΒΕ στη νεολαία, εντείνοντας τον εκπαιδευτικό του ρόλο.

 

Σημείωμα σκηνοθέτη

 

Παρακολουθώντας την πορεία του πεζογράφου - ποιητή από τα παιδικά του χρόνια έως το θάνατό του, ανιχνεύουμε τη γραφή του, τον απέριττο λόγο του, την ευαισθησία του και την εγγύτητα του προς τον άνθρωπο, καθώς και τον ενορατικό αυτοσαρκασμό του.

 

Όπως αναφέρει ο Γιάννης Τσαρούχης «Ο Γιώργος Ιωάννου δεν παίρνει ένα ύφος για το λαό, αλλά παίρνει τα πράγματα όπως είναι, για να συγκινήσει τον λαό». 

 

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης

Ηχογράφηση: Αργύρης Παπαγεωργίου 

Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

Video Art: Γιάννης Πειραλής 

ΔΙΑΝΟΜΗ: Βασίλης Σπυρόπουλος

Σχετικές ειδήσεις
Θεσσαλονίκη, η πολυπόθητη πόλη: εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το ΚΘΒΕ
04.01.2017 14:10
To νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου.
Στα ίχνη του ντουκουζούρι - Πάνος Τσερόλας
25.11.2016 10:09
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησε το νέο παιδικό βιβλίο του βραβευμένου συγγραφέα Πάνου Τσερόλα με τίτλο Στα ίχνη του ντουκουζούρι, με την υπέροχη εικονογράφηση του Αποστόλη Ιωάννου.
Οι Άθλιοι: εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το ΚΘΒΕ
13.10.2016 15:47
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεχίζοντας την εκπαιδευτική του πολιτική παρουσιάζει θεατροποιημένα το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι Άθλιοι», του Βίκτορα Ουγκώ σε διασκευή και σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρεται στα σχολεία με την υποστήριξη των Δήμων.
Ο Πινόκιο στη Σαλαμίνα!
08.07.2016 12:59
Συνεχίζοντας την μακρόχρονη πορεία και το ποικίλο ρεπερτόριο του ο Σπύρος Ιωάννου σε συνεργασία με την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ανεβάζουν ένα από τα πιο γνωστά κλασσικά παραμύθια, τον Πινόκιο.
Η αγάπη της Μυρμηγκίνας και του Τζίτζικα - Γιώργος Μπουμπούσης
23.05.2016 09:48
Από την Ελληνοεκδοτική κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο, Η αγάπη της Μυρμηγκίνας και του Τζίτζικα του Γιώργου Μπουμπούση σε εικονογράφηση Βανέσσας Ιωάννου.