Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Δρυός Ανάγνωσμα / Τέχνη στο Βαρέλι: Ομαδική έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο

Δρυός Ανάγνωσμα / Τέχνη στο Βαρέλι: Ομαδική έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Οινόραμα» διοργανώνεται ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «ΔΡΥΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ / ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΒΑΡΕΛΙ», από τις 7 έως 9 Μαρτίου 2015 στο Ζάππειο Μέγαρο.

 

Το Οινόραμα, η μεγαλύτερη έκθεση κρασιού στην Ελλάδα, συνδέοντας την τέχνη και την αγάπη για το κρασί με τις εικαστικές τέχνες δίνει το λόγο στους αφανείς ήρωες της οινοποίησης: τα δρύινα βαρέλια.

 

Κάθε χρόνο, στα υπόγεια κελάρια των οινοποιών, εκατοντάδες μεταχειρισμένα βαρέλια αντικαθίστανται με καινούργια, αποστολή των οποίων είναι να εμπλουτίσουν το κρασί με πολύτιμες ουσίες.

 

Τα παλιά δρύινα βαρέλια (σλαβ. vagan δηλ. ξύλινη γαβάθα), πιθανώς από το μεσν. λατ. Vagna ελλ. βαέν(ι), βαγένιον και βαγοίνιον, ιταλ. βαρέλα < barella), μετά από σύντομη καριέρα μερικών μόνον ετών, και άχρηστα πλέον για τους οινοποιούς ως πάροχοι γευστικής επίτασης, αναζητούν νέους ρόλους ως απλά δοχεία. Άδοξο τέλος για έναν από τους πρωταγωνιστές της οινοποίησης, που για όσο διάστημα φιλοξενεί κρασί στα σωθικά του, βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με αυτό, εμπλουτίζοντάς το με αρωματικά συστατικά, με ταννίνες και άλλες ουσίες, λειαίνοντας ταυτόχρονα τις άγριες ταννίνες που προέρχονται από τα κουκούτσια και τη φλούδα του σταφυλιού.

 

Με όχημα την τέχνη, το Οινόραμα, η πιο σημαντική έκθεση για το κρασί, παρουσιάζει 33 βαρέλια που, έχοντας φιλοξενήσει μερικά από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά, μάς μιλούν και λένε την ιστορία τους. Τριαντατρείς σύγχρονοι διακεκριμένοι αλλά και νέοι καλλιτέχνες μεταμορφώνουν με ζωγραφική, γλυπτή ή σύνθετη επέμβαση ισάριθμα βαρέλια τύπου «barrique» των 225 lt σε έργα τέχνης. Η έμπνευσή τους, σε αναπάντεχο συναρπαστικό διάλογο με τη δρυ, αποκαλύπτει και αναδεικνύει την κυρτή επιφάνεια αλλά και τα σωθικά του βαρελιού, μετουσιώνοντάς το σε ζωγραφικό ή γλυπτό έργο τέχνης. Αντίστοιχες συνεργασίες μεταξύ επιφανών οινοπαραγωγών και σημαντικών καλλιτεχνών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία.

 

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ίρις Κρητικού.

 

Τα έργα των καλλιτεχνών θα παρουσιαστούν στο οινόφιλο αλλά και το φιλότεχνο κοινό στο πλαίσιο της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο στις 7, 8 και 9 Μαρτίου 2015.

 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Δάφνη Αγγελίδου, Χριστίνα Ακτίδη, Άννα Αμπαριώτου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Μάριος Βουτσινάς , Σάββας Γεωργιάδης , Όλγα Γουλανδρή, Γιάννης Δέδες, Τάνια Δημητρακοπούλου, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Μάρκος Καμπάνης, Κώστας Λάβδας, Αλίνα Μάτσα, Τίμος Μπατινάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεωργία Μπλιάτσου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Πέρρος, Στέλιος Πετρουλάκης, Χάρης Πρέσσας, Δημήτρης Πολυχρονιάδης, Μαίρη Σαμόλη, Γιώργος Σαμψωνίδης, Δάφνη Στεργίδη, Γιώργος Ταξίδης, Ελευθερία Τσέικο, Φίκος, Πάβλος Χαμπίδης, Μανώλης Χάρος, Αθηνά Χατζή και Νικόλας Χριστοφοράκης.

 

Τα δρύινα βαρέλια προσέφεραν τα οινοποιεία:

Κατώγι-Αβέρωφ, Κτήμα Αϊβαλή, Κτήμα Άλφα, Κτήμα Αβαντίς, Κτήμα Βασιλείου, Κτήμα Γεροβασιλείου, Κτήμα Γαία, Gentilini, Κτήμα Δουλουφάκη, Κτήμα Ενότρια Γη, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Κτήμα Σκούρα, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Κτήμα Νέμειον, Οινοφόρος, Κτήμα Παλυβού, Mediterra Wines, Κτήμα Σιγάλα, Κτήμα Χατζημιχάλη, Tsantali Wines, La Tour Melas, Κτήμα Μερκούρη , Σεμέλη Οινοποιητική, Κτήμα Τσέλεπου, Οινοποιία Λαφαζάνη, Μπουτάρη, Κτήμα Κοκοτού, Κτήμα Δρυόπη, Κτήμα Βογιατζή, Κτήμα Βιβλία Χώρα, Οινοποιία Μπαϊρακτάρη.

 

Με αφορμή την έκθεση «Δρυός Ανάγνωσμα» θα εκδοθεί κατάλογος.

Σχετικές ειδήσεις
Τέχνη στο πατάρι #5 στην Αίθουσα Τέχνης Ιανός
21.02.2017 10:20
Η IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ θα φιλοξενήσει και φέτος την καθιερωμένη εδώ και τέσσερα χρόνια Τέχνη στο Πατάρι, μια ομαδική εικαστική έκθεση που προτείνει μικρούς θησαυρούς τέχνης στο πατάρι του Ιανού.
ΜΕΘΕΞΙΣ: Ομαδική εικαστική έκθεση στην Dépôt Αrt gallery
13.12.2016 15:34
Η Dépôt Αrt gallery εγκαινιάζει την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και ώρες 19:00 έως 23:00 την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα " Μ Ε Θ Ε Ξ Ι Σ " σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Βαφειάδη.
Animalia: Ομαδική εικαστική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Ιανός
05.10.2016 15:30
Η IANOS Αίθουσα Τέχνης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού ξεκινά τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της με μία ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα την εννοιολογικό και συναισθηματικό ρόλο των ζώων στη σύγχρονη τέχνη.
η ΠΡΟΛΗΨΗ μέσα από την ΤΕΧΝΗ: Ομαδική έκθεση στη Φωκίωνος Νέγρη 16
19.09.2016 13:08
Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 8 μ.μ. εγκαινιάζεται στη ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΝΕΓΡΗ 16, στην Κυψέλη, η Ομαδική Εικαστική Έκθεση με θέμα «η ΠΡΟΛΗΨΗ μέσα από την ΤΕΧΝΗ», σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Βαφειάδη, η οποία θα διαρκέσει έως τις 23 Οκτωβρίου.
70+1 χρόνια ΕΕΤΕ: Ομαδική εικαστική έκθεση στην Πάτρα
21.03.2016 14:08
Τα εγκαίνια της έκθεσης 70+1 χρόνια ΕΕΤΕ θα γίνουν την Τετάρτη 23 Μαρτίου στις 7:30μμ με την συμμετοχή του κουαρτέτου του Δημοτικού Ωδείου της Πάτρας.