Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Heiner Muller, Η Τριλογία της Μήδειας

Heiner Muller, Η Τριλογία της Μήδειας
Από το Σάββατο 1 Νοεμβρίου και μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου το Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου θα παρουσιάσει το έργο του Heiner Μϋller, Τριλογία της Μήδειας (Ρημαγμένη Όχθη, Μήδειας Υλικό,  Τοπίο με Αργοναύτες) σε μια παράσταση σε εξέλιξη, στη δεύτερη εκδοχή της.

Το τρίπτυχο Ρημαγμένη Όχθη, Μήδειας Υλικό, Τοπίο με Αργοναύτες αποτελεί το βασικότερο αρχαιόθεμο κείμενο του Mϋller μέσα στη δεκαετία του \'80.

Τα μέρη, γραμμένα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές -αυτόνομα- διαπραγματεύονται την αλλοτριωμένη ανθρωπότητα, την προδοσία, το κατακερματισμένο Εγώ, την καταστροφή ενός πολιτισμού, το τέλος μιας εποχής.

Στην ανάπλαση των αρχαίων ελληνικών μύθων που μας παραδίδει ο 20ος αιώνας, ο Γερμανός συγγραφέας Heiner Μϋller συμμετέχει πεισματικά.

Χρησιμοποιεί τους αρχαίους ελληνικούς μύθους σαν πρώτη ύλη, ένα κατασκευαστικό υλικό που οδηγεί σε μια νέα θεώρηση του τραγικού.  Ο ποιητικός του σχολιασμός εγγράφεται πάνω στο σώμα του μύθου και αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Η μετάφραση είναι της Eλένης Βαροπούλου, η σκηνοθεσία του Νίκου Σακαλίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Αφροδίτης Κουτσουδάκη, η μουσική του Πάρη Παρασχόπουλου, η κίνηση της Αναστασίας Θεοφανίδου, οι φωτισμοί του Πολύβιου Σερδάρη, και παίζουν οι ηθοποιοί Ελεονώρα Αϊβαζίδου, Θεανώ Αμοιρίδου, Μαρίνα Γκούμλα, Ιωάννα Κατσαρού, Γιώργος Κολοβός, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Μάρα Τσικάρα.

Σχετικές ειδήσεις
Waste, σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση  στο Bios
16.09.2016 10:08
Ο Θέμελης Γλυνάτσης σκηνοθετεί στο Bios την παράσταση Waste, η οποία είναι βασισμένη στην Ρημαγμένη Γη του T. S. Eliot.
Μήδεια-Lust, από το εργαστήριο AlmaKalma στο ΦΙΞ in art
17.06.2016 14:00
Το Διεθνές Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών AlmaKalma παρουσιάζει στο ΦΙΞ in art την εργασία του πάνω στον μύθο της Μήδειας, μια ριζοσπαστική performance βασισμένη στο έργο του Heiner Müller Μήδειας Υλικό, σε συμπλοκή με το ποίημα Cascando του Samuel Beckett.
Αισχύλου, Ορέστεια σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
31.05.2016 12:53
Αισχύλου, Ορέστεια. 8 & 9 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ο Γιάννης Χουβαρδάς με μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών δημιουργεί μια παράσταση για τις απαρχές και το μέλλον της ανθρώπινης βίας. Πρόκειται για την μοναδική σωζόμενη αρχαία τριλογία. Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες.
Η Μηχανή Άμλετ, του Heiner Muller στο Σύγχρονο Θέατρο
11.05.2016 12:38
«Ήμουν ο Άμλετ. Στεκόμουνα στην ακτή και μιλούσα στα κύματα που πάφλαζαν... με την πλάτη στραμμένη στα ερείπια της Ευρώπης».
Post Inferno - Προς Δαμασκόν του August Strindberg από την Ρούλα Πατεράκη στη Στέγη
22.04.2016 15:33
Η Ρούλα Πατεράκη, η φιλόσοφος της σκηνής, στην πρώτη της συνεργασία με τη Στέγη ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την επική τριλογία του Στρίντμπεργκ «Post Inferno - Προς Δαμασκόν».