Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Heiner Muller, Η Τριλογία της Μήδειας

Heiner Muller, Η Τριλογία της Μήδειας
Από το Σάββατο 1 Νοεμβρίου και μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου το Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου θα παρουσιάσει το έργο του Heiner Μϋller, Τριλογία της Μήδειας (Ρημαγμένη Όχθη, Μήδειας Υλικό,  Τοπίο με Αργοναύτες) σε μια παράσταση σε εξέλιξη, στη δεύτερη εκδοχή της.

Το τρίπτυχο Ρημαγμένη Όχθη, Μήδειας Υλικό, Τοπίο με Αργοναύτες αποτελεί το βασικότερο αρχαιόθεμο κείμενο του Mϋller μέσα στη δεκαετία του \'80.

Τα μέρη, γραμμένα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές -αυτόνομα- διαπραγματεύονται την αλλοτριωμένη ανθρωπότητα, την προδοσία, το κατακερματισμένο Εγώ, την καταστροφή ενός πολιτισμού, το τέλος μιας εποχής.

Στην ανάπλαση των αρχαίων ελληνικών μύθων που μας παραδίδει ο 20ος αιώνας, ο Γερμανός συγγραφέας Heiner Μϋller συμμετέχει πεισματικά.

Χρησιμοποιεί τους αρχαίους ελληνικούς μύθους σαν πρώτη ύλη, ένα κατασκευαστικό υλικό που οδηγεί σε μια νέα θεώρηση του τραγικού.  Ο ποιητικός του σχολιασμός εγγράφεται πάνω στο σώμα του μύθου και αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Η μετάφραση είναι της Eλένης Βαροπούλου, η σκηνοθεσία του Νίκου Σακαλίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Αφροδίτης Κουτσουδάκη, η μουσική του Πάρη Παρασχόπουλου, η κίνηση της Αναστασίας Θεοφανίδου, οι φωτισμοί του Πολύβιου Σερδάρη, και παίζουν οι ηθοποιοί Ελεονώρα Αϊβαζίδου, Θεανώ Αμοιρίδου, Μαρίνα Γκούμλα, Ιωάννα Κατσαρού, Γιώργος Κολοβός, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Μάρα Τσικάρα.

Σχετικές ειδήσεις
Μάουζερ, του Heiner Müller στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
24.11.2016 13:22
Στο Θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών θα παρουσιαστεί από τις 5 Δεκεμβρίου 2016 το έργο του Χάινερ Μίλλερ, Μάουζερ, σε σκηνοθεσία Κλήμη Εμπέογλου.
A piece of work, της Annie Dorsen στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
16.11.2016 12:57
Πώς θα ήταν αν οι ντανταϊστές, οι αποδομιστές, οι δημιουργοί διαδραστικών εφαρμογών και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και οι αναρχικοί χάκερ του Ίντερνετ ανέβαζαν τον σαιξπηρικό «Άμλετ» από κοινού με τον Heiner Müller και τη Laurie Anderson;
Waste, σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση  στο Bios
16.09.2016 10:08
Ο Θέμελης Γλυνάτσης σκηνοθετεί στο Bios την παράσταση Waste, η οποία είναι βασισμένη στην Ρημαγμένη Γη του T. S. Eliot.
Μήδεια-Lust, από το εργαστήριο AlmaKalma στο ΦΙΞ in art
17.06.2016 14:00
Το Διεθνές Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών AlmaKalma παρουσιάζει στο ΦΙΞ in art την εργασία του πάνω στον μύθο της Μήδειας, μια ριζοσπαστική performance βασισμένη στο έργο του Heiner Müller Μήδειας Υλικό, σε συμπλοκή με το ποίημα Cascando του Samuel Beckett.
Η Μηχανή Άμλετ, του Heiner Muller στο Σύγχρονο Θέατρο
11.05.2016 12:38
«Ήμουν ο Άμλετ. Στεκόμουνα στην ακτή και μιλούσα στα κύματα που πάφλαζαν... με την πλάτη στραμμένη στα ερείπια της Ευρώπης».