Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Folksongs από το Artéfacts Ensemble στο Θέατρο Πόρτα

Folksongs από το Artéfacts Ensemble στο Θέατρο Πόρτα

Την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του Μουσικού Κύκλου του Θεάτρου Πόρτα, “Τρίτες Παράλληλες”, το Σύνολο Artefacts (που φέτος είναι Ensembe in Residence στο θέατρο Πόρτα) παρουσιάζει το πρόγραμμα Folksongs, μια συναυλία για το τραγούδι.


Το τραγούδι όπως το εμπλούτισε τη δεκαετία του ’60 ο μοντερνιστής Luciano Berio με τα εμβληματικά Folksongs που συνέθεσε και ανασυνέθεσε από υπάρχοντα λαϊκά τραγούδια για τη φωνή της συζύγου του Cathy Berberian και μικρό σύνολο, αλλά και για το τραγούδι όπως το αντιλαμβάνονται σήμερα συνθέτες που ζουν και εργάζονται σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και της Αμερικής.


Στη συναυλία αυτή παρουσιάζονται επτά ολοκαίνουρια τραγούδια γραμμένα ειδικά για αυτή τη συναυλία από συνθέτες προερχόμενους από διαφορετική χώρα ο καθένας, τα οποία συνθέτουν έναν νέο κύκλο τραγουδιών που παρότι ετερόκλητος διατηρεί την ίδια ενορχήστρωση και τη γυναικεία φωνή, όπως συμβαίνει και στο έργο του Berio. Για τη συγκεκριμένη περίσταση το σύνολο επέλεξε δύο διαφορετικές τραγουδίστριες που μοιράζονται τον όγκο των τραγουδιών της ώστε να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο εύρος ηχοχρωμάτων και ποικιλία στο ύφος ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε έργου.


Στη συναυλία παρουσιάζονται επίσης έργα του Luciano Berio [Ιταλία, 1925], της Doina Rotaru [Ρουμανία, 1951], του Cornelis de Bondt [Ολλανδία, 1953], της Cassandra Miller [Καναδάς, 1976] του Grzegorz Marciniak [Πολωνία, 1981], του Ofir Klemperer [Ισραήλ, 1982] και του Θανάση Δεληγιάννη [Ελλάδα, 1983]. Τραγουδούν, η μεσόφωνος Μαρία Κατσούρα και η νέα ηθοποιός και τραγουδίστρια Ελένη Μπούκλη.


Καλλιτεχνική επιμέλεια Κύκλου: Κορνήλιος Σελαμσής

Σχετικές ειδήσεις
Πράξεις για 5 από το Ventus Ensemble στις Άλλες Παράλληλες
06.02.2017 16:40
Την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου το σύνολο Ventus Ensemble συμμετέχει στις Άλλες Παράλληλες του Πόρτα με μια ξεχωριστή συναυλία δωματίου στην οποία θα παρουσιαστούν τα κουιντέτα για πνευστά και πιάνο των Μότσαρτ και Μπετόβεν, ενώ παρεμβάλλεται το κουιντέτο ξύλινων πνευστών Sing! (2011) του Κορνήλιου Σελαμσή.
Signal / No Signal από το ARTéfacts Ensemble και τους Unsample στο ΚΕΤ
23.11.2016 16:33
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων μας προσκαλεί σε μια παράσταση με βίντεο και μουσική από το μουσικό σύνολο ARTéfacts Ensemble και το ντουέτο ηλεκτρονικής μουσικής Unsample, με τίτλο Signal / No Signal.
Η Νατάσσα Μποφίλιου στο Θέατρο Πόρτα
12.05.2016 10:34
Η Νατάσσα Μποφίλιου, μια από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της γενιάς της, κλείνει το πρόγραμμα για τις φετινές Τρίτες Παράλληλες στο Πόρτα, σε ένα ιδιαίτερα σπάνιο κι απρόβλεπτο ακουστικό ρεσιτάλ αφιερωμένο στο ελληνικό τραγούδι όπως αυτό καταγράφηκε και διαμόρφωσε τη συλλογική συγκίνηση των Ελλήνων.
Μουσική για το νέο κόσμο από το ARTéfacts Ensemble και τους Όχι Παίζουμε στη Στέγη
04.04.2016 16:40
Ένα καινούριο μουσικό πείραμα γεννιέται στη φιλόξενη γειτονιά της Στέγης με ξεχωριστό ρυθμό από το μουσικό σύνολο ARTéfacts, την ομάδα παραστατικών τεχνών Όχι Παίζουμε και αληθινά βιώματα.
Οι Ventus Ensemble live στο Θέατρο Πόρτα
26.02.2016 10:25
Οι Ventus Ensemble θα εμφανιστούν την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016 στο Θέατρο Πόρτα, στο πλαίσιο των συναυλίων Τρίτες Παράλληλες.