Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Εστιν ουν τραγωδία: το τρίτο σεμινάριο του κύκλου στο Μουσείο Ηρακλειδών

Εστιν ουν τραγωδία: το τρίτο σεμινάριο του κύκλου στο Μουσείο Ηρακλειδών

Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει στις 28 Φεβρουαρίου 2015 το 3ο σεμινάριο του κύκλου Εστιν ουν τραγωδία, με τον Τάκη Θεοδωρόπουλο.


Με την τρέχουσα χολιγουντιανή ορολογία θα λέγαμε πως η ιστορία των Ατρειδών είναι μια ιστορία έρωτα και αντιζηλίας, γεμάτη αίμα και πάθος, κάτι ανάμεσα σε ψυχολογικό θρίλερ και κοινωνικό δράμα, μια διαχρονική επιτυχία. Όλα αυτά στέκουν, πλην όμως υπάρχουν και μερικά ακόμη που τοποθετούν την ιστορία τους στο κέντρο ενός μεγάλου αινίγματος: πώς συγκροτείται η ανθρώπινη κοινωνία, ποια είναι τα υλικά που συνθέτουν το βασικό της κύτταρο, την οικογένεια, και πώς αυτά ορίζουν τους βασικούς κανόνες του δικαίου που ισχύουν ακόμη και σήμερα. Τι σκέφτονται και πώς αντιδρούν όλα αυτά τα πρόσωπα, όπως ο Αγαμέμνων, η Κλυταιμνήστρα, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα, η Κασσάνδρα, ο Αίγισθος, πρόσωπα γνωστά, των οποίων όμως ο ψυχικός μηχανισμός εξακολουθεί να μοιάζει ανεξιχνίαστος.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Α΄ ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ: Οι Ατρείδες στην Ορέστεια του Αισχύλου

3ο σεμινάριο, 28/2/2015: Αισχύλου Χοηφόροι: Μετά από χρόνια που έζησε εξόριστος ο Ορέστης επιστρέφει. Η αναγνώρισή του από την Ηλέκτρα στον τύμβο του πατέρα. Η δολοφονία της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου. Ποιο είναι το μερίδιο της Ηλέκτρας στην δολοφονία της μητέρας της και του εραστή της; Ό,τι και να είναι πάντως στο τέλος του δράματος εμφανίζονται οι Ερινύες που κυνηγούν τον Ορέστη. Στο τέλος είναι σαν ο Αισχύλος να ανοίγει την ήπειρο της εσωτερικότητας που έκτοτε θα βρεθεί στο επίκεντρο όλης της δυτικής λογοτεχνίας: «Υμείς μεν ουχ οράτε τάσδ’ εγώ δ’ ορώ».


Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος είναι μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος. Διατηρεί καθημερινή στήλη χρονογραφήματος στην εφημερίδα «Καθημερινή». Οι σχέσεις του σύγχρονου κόσμου με τον ελληνικό πολιτισμό είναι ένα θέμα που διατρέχει όλο το δημιουργικό του έργο . Τα σεμινάρια αυτά αποτελούν κατά κάποιο τρόπο συνέχεια μιας υπόθεσης που ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια όταν παρακολούθησε τα μαθήματα του Vidal Naquet και της Nicole Loraux στην EHESS στο Παρίσι.

Σχετικές ειδήσεις
Σεμινάριο Βικιπαίδειας και Editathon στο Μακεδονικό Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
13.02.2017 15:43
Το Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου διοργανώνουν Σεμινάριο Βικιπαίδειας και Editathon, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Βιβλιοθήκης του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Νέες εκπαιδευτικές προτάσεις για το '17 από το Μουσείο Ηρακλειδών
03.01.2017 10:38
Το Μουσείο Ηρακλειδών υποδέχεται το νέο χρόνο μέ νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.
Θερινό σεμινάριο Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής στον Κινηματογράφο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
24.06.2016 14:52
Το Σχολείο του Σινεμά παρουσιάζει το σεμινάριο Από την Θεατρική στην Κινηματογραφική Υποκριτική στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης από 11 έως 29 Ιουλίου 2016.
Θερινό θεατρικό σεμινάριο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης
24.06.2016 10:00
Η Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης διοργανώνει ένα θερινό σεμινάριο γνωριμίας με την ιστορία και τις βασικές αρχές της Σχολής.
Τα πολλαπλά είδωλα της Αλίκης του Λιούις Κάρολ: Εκδήλωση στο Μουσείο Ηρακλειδών
11.05.2016 12:44
Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ σας προσκαλεί την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Ηρακλειδών στην εκδήλωση Τα πολλαπλά είδωλα της Αλίκης του Λιούις Κάρολ - Από το παραμύθι στη μαθηματική σάτιρα.