Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Εστιν ουν τραγωδία: το τρίτο σεμινάριο του κύκλου στο Μουσείο Ηρακλειδών

Εστιν ουν τραγωδία: το τρίτο σεμινάριο του κύκλου στο Μουσείο Ηρακλειδών

Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει στις 28 Φεβρουαρίου 2015 το 3ο σεμινάριο του κύκλου Εστιν ουν τραγωδία, με τον Τάκη Θεοδωρόπουλο.


Με την τρέχουσα χολιγουντιανή ορολογία θα λέγαμε πως η ιστορία των Ατρειδών είναι μια ιστορία έρωτα και αντιζηλίας, γεμάτη αίμα και πάθος, κάτι ανάμεσα σε ψυχολογικό θρίλερ και κοινωνικό δράμα, μια διαχρονική επιτυχία. Όλα αυτά στέκουν, πλην όμως υπάρχουν και μερικά ακόμη που τοποθετούν την ιστορία τους στο κέντρο ενός μεγάλου αινίγματος: πώς συγκροτείται η ανθρώπινη κοινωνία, ποια είναι τα υλικά που συνθέτουν το βασικό της κύτταρο, την οικογένεια, και πώς αυτά ορίζουν τους βασικούς κανόνες του δικαίου που ισχύουν ακόμη και σήμερα. Τι σκέφτονται και πώς αντιδρούν όλα αυτά τα πρόσωπα, όπως ο Αγαμέμνων, η Κλυταιμνήστρα, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα, η Κασσάνδρα, ο Αίγισθος, πρόσωπα γνωστά, των οποίων όμως ο ψυχικός μηχανισμός εξακολουθεί να μοιάζει ανεξιχνίαστος.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Α΄ ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ: Οι Ατρείδες στην Ορέστεια του Αισχύλου

3ο σεμινάριο, 28/2/2015: Αισχύλου Χοηφόροι: Μετά από χρόνια που έζησε εξόριστος ο Ορέστης επιστρέφει. Η αναγνώρισή του από την Ηλέκτρα στον τύμβο του πατέρα. Η δολοφονία της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου. Ποιο είναι το μερίδιο της Ηλέκτρας στην δολοφονία της μητέρας της και του εραστή της; Ό,τι και να είναι πάντως στο τέλος του δράματος εμφανίζονται οι Ερινύες που κυνηγούν τον Ορέστη. Στο τέλος είναι σαν ο Αισχύλος να ανοίγει την ήπειρο της εσωτερικότητας που έκτοτε θα βρεθεί στο επίκεντρο όλης της δυτικής λογοτεχνίας: «Υμείς μεν ουχ οράτε τάσδ’ εγώ δ’ ορώ».


Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος είναι μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος. Διατηρεί καθημερινή στήλη χρονογραφήματος στην εφημερίδα «Καθημερινή». Οι σχέσεις του σύγχρονου κόσμου με τον ελληνικό πολιτισμό είναι ένα θέμα που διατρέχει όλο το δημιουργικό του έργο . Τα σεμινάρια αυτά αποτελούν κατά κάποιο τρόπο συνέχεια μιας υπόθεσης που ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια όταν παρακολούθησε τα μαθήματα του Vidal Naquet και της Nicole Loraux στην EHESS στο Παρίσι.

Σχετικές ειδήσεις
Νέες εκπαιδευτικές προτάσεις για το '17 από το Μουσείο Ηρακλειδών
03.01.2017 10:38
Το Μουσείο Ηρακλειδών υποδέχεται το νέο χρόνο μέ νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.
Τα πολλαπλά είδωλα της Αλίκης του Λιούις Κάρολ: Εκδήλωση στο Μουσείο Ηρακλειδών
11.05.2016 12:44
Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ σας προσκαλεί την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Ηρακλειδών στην εκδήλωση Τα πολλαπλά είδωλα της Αλίκης του Λιούις Κάρολ - Από το παραμύθι στη μαθηματική σάτιρα.
Σεμινάριο Κινηματογράφου στο E.D.U. Standards
11.02.2016 13:43
Το σεμινάριο/εργαστήριο, που ξεκινάει από τα τέλη Φεβρουαρίου 2016 στο E.D.U Standards, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ενήλικες, σινεφίλ και εφήβους με σκοπό την κινηματογραφική κατεύθυνση.
Από την έρευνα στη διδασκαλία: Επιμορφωτικό σεμινάριο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης
10.02.2016 11:13
Το τρίτο επιμορφωτικό Σεμινάριο «Από την έρευνα στη διδασκαλία» πραγματοποιείται στις 19 & 20 Φεβρουαρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης Αττικής από το Future Library και το ΚΙΚΠΕ.
Μαθηματικός Γραμματισμός και καθημερινότητα: Ομιλία με την Κατερίνα Καλφοπούλου στο Μουσείο Ηρακλειδών
08.02.2016 13:36
Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ σας προσκαλεί την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016 στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Ηρακλειδών στην εκδήλωση Μαθηματικός Γραμματισμός και καθημερινότητα με ομιλήτρια την Κατερίνα Καλφοπούλου.