Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Το Ολυμπιακό Μουσείο πάει… Σχολείο: Σύγχρονοι Ολυμπιακοί & Παραολυμπιακοί Αγώνες

Το Ολυμπιακό Μουσείο πάει… Σχολείο: Σύγχρονοι Ολυμπιακοί & Παραολυμπιακοί Αγώνες

Το Ολυμπιακό μας μουσείο , για πρώτη φορά φέτος - μετά από δέκα χρόνια επιτυχούς υλοποίησης μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων, σε περισσότερους από 25.000 μαθητές ετησίως - βγαίνει εκτός των ''τειχών'' του και... πάει σχολείο! Το Μουσείο , με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έρχεται ακόμα πιο κοντά στα σχολεία που βρίσκονται εκτός της πόλης της Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας έτσι, στα δεκαέξι στο σύνολο μουσειοπαιδαγωγικά του προγράμματα - που εκπονούνται εντός του μουσείου καθόλη τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς - το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα , με τίτλο: ‘’ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΕΙ.... ΣΧΟΛΕΙΟ!..’' το οποίο διεξάγεται εντός των σχολείων και είναι αφιερωμένο στην ειδική θεματική «Σύγχρονοι Ολυμπιακοί & Παραολυμπιακοί Αγώνες».

 

Το Ολυμπιακό Μουσείο σταθερά προσανατολισμένο στους εκπαιδευτικούς του στόχους και με την πολύτιμη αρωγή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για άλλη μια φορά, πρωτοπορεί και πρωτοτυπεί! Η αφετηρία φέτος δόθηκε με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία, με τη συμμετοχή και των Ολυμπιονικών μας.

 

Την εναρκτήρια αυλαία άνοιξαν οι Ολυμπιονίκες μας Βασίλης Πολύμερος και Χρύσα Μπισκιτζή ενώ η σκυτάλη πέρασε στην Αργυρή Ολυμπιονίκη Υδατοσφαίρισης Βούλα Κοζομπόλη, η οποία βρέθηκε κοντά σε μικρούς και μεγάλους θαυμαστές της, για ακόμα ένα.... ''Ολυμπιακό Πρωινό''. Η Ολυμπιονίκης, μητέρα δύο παιδιών και παράλληλα πτυχιούχος οικονομικών επιστημών, μίλησε για τη δύναμη της θέλησης που επιτρέπει να κυνηγά κανείς το όνειρό του και να επιτυγχάνει παράλληλους στόχους, υπενθυμίζοντας στους μαθητές τη σοφή αρχαία ρήση ''νους υγιής εν σώματι υγιεί''. Μετά την παρουσίαση, στους εκατοντάδες μαθητές, ενός βίντεο όπου αποτυπώνονταν όλες οι μεγάλες στιγμές από την αθλητική της πορεία αλλά και αυτήν της γυναικείας ομάδας υδατοσφαίρισης που έφερε το 2004, το αργυρό μετάλλιο στη χώρα μας, η Ολυμπιονίκης μύησε τους μαθητές στα μυστικά του αθλήματος αλλά και τους αφηγήθηκε μοναδικές προσωπικές και αθλητικές ιστορίες και πρωτόγνωρες εμπειρίες.. Ολυμπιακές!  Αναφέρθηκε στις υπέροχες αθλητικές στιγμές και αναμνήσεις , αλλά και στις δυσκολίες που βιώνει ένας αθλητής υψηλού επιπέδου, τον αγώνα που κάνει για να φτάσει στο όνειρο, αλλά και στην υπέροχη εμπειρία της συμμετοχής και της νίκης. Κατόπιν απάντησε σε ερωτήματα και προβληματισμούς των παιδιών, περνώντας το μήνυμα ότι ''τα αγαθά κόποις κτώνται''. Στο τέλος της δράσης, η Αργυρή Ολυμπιονίκης Βούλα Κοζομπόλη, μαζί με τη Διευθύντρια του Ολυμπιακού μας Μουσείου Δρ Κυριακή Ουδατζή και την ομάδα των εκπαιδευτικών του μουσείου, απένειμαν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής σε όλους τους μικρούς φίλους, επιβραβεύοντας έτσι την έννοια της συμμετοχής.

 

Στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος, η εκπαιδευτική μας ομάδα συγκεντρώνει τον απαραίτητο αθλητικό εξοπλισμό και επισκέπτεται απομακρυσμένα σχολεία, αντιμετωπίζοντας έτσι δυναμικά, την δυσκολία της απόστασης, αλλά και της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας. Η εκπαιδευτική δράση «Πάμε Σχολείο;…» απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο έρχονται κοντά στο μοναδικό Ολυμπιακό Μουσείο της χώρας, αλλά και στα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά Αθλήματα, συνδυάζοντας θεωρητική μάθηση και βιωματική εμπειρία, μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες. Τα παιδιά, έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε αγώνες προσομοίωσης αθλημάτων που περιλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων ενώ, σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση στις αξίες της αριστείας, του σεβασμού και της φιλίας, στα τρία συστατικά  που αποτελούν το Ολυμπιακό ιδεώδες, η αναγνώριση των ατομικών δεξιοτήτων και η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Το καινοτόμο, τρίωρης διάρκειας εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχεδιάζεται και υλοποιείται προσαρμοσμένο στις δυνατότητες και στη δυναμική του εκάστοτε σχολείου ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν, χάρη στην ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σχετικές ειδήσεις
Εκπαιδευτικά προγράμματα Φεβρουαρίου  στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
27.01.2017 15:48
Δευτέρα με Παρασκευή σχολείο, Σάββατο Κυριακή Μουσείο και τη νέα χρονιά! Κάθε Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, φωτογραφία και μουσική ενώ τα χριστουγεννιάτικα εργαστήρια γεμίζουν το Μουσείο δώρα και στολίδια!
Εκπαιδευτικά προγράμματα Iανουαρίου  στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
29.12.2016 17:04
Δευτέρα με Παρασκευή σχολείο, Σάββατο Κυριακή Μουσείο και τη νέα χρονιά! Κάθε Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, φωτογραφία και μουσική ενώ τα χριστουγεννιάτικα εργαστήρια γεμίζουν το Μουσείο δώρα και στολίδια!
Οι Άθλιοι: εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το ΚΘΒΕ
13.10.2016 15:47
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεχίζοντας την εκπαιδευτική του πολιτική παρουσιάζει θεατροποιημένα το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι Άθλιοι», του Βίκτορα Ουγκώ σε διασκευή και σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρεται στα σχολεία με την υποστήριξη των Δήμων.
Ο Καβάφης πάει σχολείο: Παρουσίαση του προγράμματος σε μια γιορτή μαθητικής δημιουργίας
29.06.2016 11:41
Με μεγάλη χαρά και σε εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, η παρουσίαση των έργων των μαθητών, που συμμετείχαν και τη φετινή χρονιά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο».
Ο Καβάφης πάει σχολείο: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ταξιδεύει στην Άνδρο
06.04.2016 16:23
Μπορούμε να γνωρίσουμε τον Καβάφη μέσα από κόμικς, κολάζ και μουσική χιπ-χοπ; Ένα σχολικό πρόγραμμα για τον Αλεξανδρινό ποιητή από το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.