Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Κωνσταντινούπολη: Έκθεση του Κωνσταντίνου Κερεστετζή στο Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης

Κωνσταντινούπολη: Έκθεση του Κωνσταντίνου Κερεστετζή στο Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης

Ο Κωνσταντίνος Κερεστετζής θα παρουσιάσει την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 στο Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης, σε συνεργασία  με το Ελληνικό Προξενείο και την Αίθουσα Τέχνης Γαβράς, ένα οδοιπορικό των έργων του με τίτλο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ», ολοκληρώνοντας έτσι, ένα εικαστικό ταξίδι που ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα (2 εκθέσεις στην Aίθουσα Τέχνης Γαβράς με θέμα την Πόλη) και καταλήγει πάλι στην Κωνσταντινούπολη στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

 

Σε αντίθεση με τους περιηγητές ζωγράφους των περασμένων αιώνων, ακόμη και με μερικούς σύγχρονους, που περαστικοί από την Πόλη σκαρφίζονται ένα έργο με τα μνημεία, τους μιναρέδες ή τη θάλασσά της, ο Κωνσταντίνος Κερεστετζής ενσωματώθηκε στη ζωή της κοινότητας που απεικόνισε. Αυτή του η επιλογή προίκισε τα έργα με μια εξαιρετική ευαισθησία και ειλικρίνεια. Με την πινελιά του αναζητά την αλήθεια της εικόνας, προσεγγίζει τη βαθύτερη ομορφιά των σπιτιών, την ανεμελιά των παιδιών, τα ίχνη των ανθρώπων στους δρόμους (μαγαζιά, αυτοκίνητα, απλωμένα ρούχα). Απεικονίζει την ζωή που γνώρισε, διότι έχει κουβεντιάσει μαζί τους, έχει αστειευτεί με τα παιδιά.

 

Σήμερα δεν  είναι  πια εύκολο για τους καλλιτέχνες να εργαστούν όπως οι περιηγητές του άλλοτε. Δεν υπάρχει η δυνατότητα ο χρόνος ή η διάθεση. Εξάλλου, οι διευκολύνσεις που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία (ψηφιακή φωτογραφία, Internet), μπορούν να "ταξιδέψουν" κάθε άνθρωπο και καλλιτέχνη και να του παράσχουν άπειρες επιλογές εικόνας για να γεμίσει τους καμβάδες του. Η άμεση επαφή και επικοινωνία με έναν τόπο εντούτοις, ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις, όχι μόνο την όραση και αποδεικνύεται πάντα αστείρευτη πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης. Και μόνο τότε ένα έργο τέχνης μπορεί να οδηγήσει ξανά τον θεατή, από δρόμο ασφαλή και σίγουρο, εις την Πόλιν.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

Ο Κωνσταντίνος Κερεστετζής γεννήθηκε το 1969 στην Ανδριανή Δράμας. Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον Κώστα Μεϊμάρογλου και αργότερα από τον Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλο. Σπουδές ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ Αθηνών κατά τα έτη 1989-1994 στο εργαστήριο του Χρόνη Μπότσογλου και χαρακτική με τον Θανάση Εξαρχόπουλο. Από το 1993 ως το 1998 έκανε ελεύθερες σπουδές στην Ισπανία μελετώντας την ισπανική Σχολή στο Μουσείο του Πράδο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη. Έργα του ανήκουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Αγγλία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Ατομικές εκθέσεις

1992 "Τοπία" Χώρος Τέχνης 24 Αθήνα

1996 "Πορτραίτα" Αίθουσα Τεχνών, Σχολή των Τεχνών, Τολεδο Ισπανία

1997 "Ζωγραφική" Χώρος Τέχνης 24 Αθήνα

2000 "Το προσωπικό στρατόπεδο" Χώρος Τέχνης 24 Αθήνα

2002 "Ύδρα" Αίθουσα Τέχνης Γαβράς Αθήνα

2005 "Ζωγραφική" Αίθουσα Τέχνης Γαβράς Αθήνα

2006 "Ζωγραφική" Γκαλερί Έψιλον Θεσσαλονίκη

2006 "Κωνσταντινούπολη" Αίθουσα Τέχνης Γαβράς Αθήνα

2007 Αναδρομική, Ελληνικό Κέντρο, Λονδίνο Αγγλία

2009 "Σπουδή στο Πράντο" Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αθήνα, επιμέλεια Ελένη Μάργαρη

2010 "Φανάρι-Βαλατάς Κωνσταντινούπολη" Αίθουσα Τέχνης Γαβράς Αθήνα, Tuyap Art Fair Κωνσταντινούπολη

2014 "Άγιο Όρος" Αίθουσα Τέχνης Γαβράς Αθήνα

Σχετικές ειδήσεις
Κωνσταντινούπολη: έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη στη gallery genesis
05.12.2016 17:29
Η gallery genesis παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη με τίτλο “Κωνσταντινούπολη”, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
Scenes from the Golden Room: έκθεση του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου στο The Westin Athens
13.09.2016 16:52
H Blender Gallery παρουσιάζει μια σειρά επιλεγμένων έργων του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, από το «Μεγάλο Χρυσό Δωμάτιο» και την έκθεση «Τάλως – Απεικονίσεις του Τεχνητού Ανθρώπου», στο lobby του The Westin Athens, στον Αστέρα Βουλιαγμένης.
Bitten: Έκθεση της Δέσποινας Κωνσταντίνου στην Γκαλερί Cube
25.05.2016 12:39
Η Γκαλερί Cube, ξεκινά τη συνεργασία με την εικαστικό Δέσποινα Κωνσταντίνου παρουσιάζοντας την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 τη δουλειά της, στην ατομική έκθεση με τίτλο “Bitten”.
Common Routes: έκθεση φωτογραφίας - φωτογραφικό οδοιπορικό στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
28.03.2016 17:02
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Fokal με την Green Project, 5 φωτογράφοι ταξίδεψαν το Σεπτέμβριο του 2015, στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου και μέσα σε 11 ημέρες, διάνυσαν 3.000 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Σμύρνη, μέσω Καππαδοκίας.
Thomas Hope. Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης: έκθεση στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
18.03.2016 16:09
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 την έκθεση Thomas Hope. Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης.