Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Το Νεκρό Σπίτι του Γ. Ρίτσου στο πλαίσιο της έκθεσης Προμαχώνες στο Μουσείο Μπενάκη

Το Νεκρό Σπίτι του Γ. Ρίτσου στο πλαίσιο της έκθεσης Προμαχώνες στο Μουσείο Μπενάκη

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2015 η έκθεση στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη του κτηρίου της οδού Πειραιώς του έργου Προμαχώνες της Βένιας Δημητρακοπούλου.


Το έργο παραπέμπει σε μια κατάσταση «επιφυλακής», «επί των επάλξεων», σε μια αντίσταση που τη χαρακτηρίζει η δύναμη της ευκαμψίας και όχι αυτή της μετωπικής αντιπαράθεσης.


Με αφορμή τη λήξη της έκθεσης, την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 19.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, οι Προμαχώνες γίνονται ένα πεδίο θεατρικής δοκιμής πάνω στη μνήμη και τον χρόνο, με όχημα τον ποιητικό λόγο του Γιάννη Ρίτσου.


Η γλυπτική εγκατάσταση μετατρέπεται σε μια σκηνή , γίνεται το Νεκρό σπίτι, όπου το μυθολογικό – ιστορικό στοιχείο, βασισμένο στην αρχέτυπη οικογένεια των Ατρειδών, συναντά την προσωπική μνήμη της μυθοποιημένης παιδικής ηλικίας του ποιητή.


Το κεντρικό πρόσωπο της ποιητικής σύνθεσης, μια γυναίκα (η Ηλέκτρα;), μέσα από ένα δαίδαλο συνειρμών, αναμνήσεων, παρεκβάσεων, μας καλεί για «…να μας δείξει κι εκείνην την ασπίδα που πάνω στο μαύρο της μέταλλο μένουν ακόμη τυπωμένες οι ανταύγειες από χιλιάδες στάσεις σκοτωμένων…».

 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας
Μουσική - Σύνθεση ήχων: Σήμη Τσιλαλή
Φωτισμός: Φίλιππος Κουτσαφτής
Ερμηνεία: Αγγελική Παπαθεμελή

Διάρκεια 50'

Σχετικές ειδήσεις
Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο: Το Μουσείο Μπενάκη υποδέχεται το Εθνικό Θέατρο
17.10.2016 16:31
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο σε μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα δράση, με τίτλο «Από την σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο», όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να λάβει μέρος σε μια εντελώς διαφορετική μουσειακή περιήγηση.
Τελευταίες παραστάσεις για το «Περιμένοντας τον Godot» στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη
26.07.2016 14:18
H Νατάσα Τριανταφύλλη επιστρέφει στο Αίθριο του Μουσείο Μπενάκη με το αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας «Περιμένοντας τον GODOT», του Σάμουελ Μπέκετ, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2016.
Περιμένοντας τον Godot, του Σάμουελ Μπέκετ στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη
30.05.2016 13:54
Μετά την επιτυχία των Αδερφών Καραμάζοφ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, η Νατάσα Τριανταφύλλη επιστρέφει στο Αίθριο του Μουσείο Μπενάκη με το αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας «Περιμένοντας τον GODOT», του Σάμουελ Μπέκετ - στον ίδιο χώρο όπου παρουσίασε για πρώτη φορά την «Αντιγόνη» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το 2013.
Η πρώτη βόμβα που θα πέσει θα βρει το σπίτι μας: παράσταση από το ΚΘΒΕ στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
18.05.2016 15:39
Η εποχή της ρωσικής πρωτοπορίας αποτυπώνεται μέσα από επιλεγμένα κείμενα και ποίηση ενός αιρετικού συγγραφέα της ίδιας περιόδου, του Δανιήλ Χαρμς (Δανιήλ Ιβάνοβιτς Γιουβατσόφ), στο θεατρικό αναλόγιο με τον τίτλο «Η πρώτη βόμβα που θα πέσει θα βρει το σπίτι μας» που θα παρουσιαστεί από ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και θα φιλοξενηθεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, στις 20:00. Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα για τον εορτασμό της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Διάρκεια: ~ 1 ώρα.
H Seung Ah από την Κορέα  στο Σπίτι των Παραμυθιών - To Μουσείο Αλλιώς
26.01.2016 11:05
Στο «Σπίτι των Παραμυθιών - To Μουσείο Αλλιώς», η αφηγήτρια Seung Ah Kim από τη Νότια Κορέα θα αφηγηθεί στην αγγλική γλώσσα ιστορίες από την λαϊκή προφορική παράδοση του τόπου της και θα πραγματοποιήσει σεμινάριο με θέμα τη γνωριμία με το «Πανσόρι» και τους συμβολισμούς στα λαϊκά παραμύθια, την προφορική παράδοση και την αφήγηση στην Κορέα.