Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Το Νεκρό Σπίτι του Γ. Ρίτσου στο πλαίσιο της έκθεσης Προμαχώνες στο Μουσείο Μπενάκη

Το Νεκρό Σπίτι του Γ. Ρίτσου στο πλαίσιο της έκθεσης Προμαχώνες στο Μουσείο Μπενάκη

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2015 η έκθεση στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη του κτηρίου της οδού Πειραιώς του έργου Προμαχώνες της Βένιας Δημητρακοπούλου.


Το έργο παραπέμπει σε μια κατάσταση «επιφυλακής», «επί των επάλξεων», σε μια αντίσταση που τη χαρακτηρίζει η δύναμη της ευκαμψίας και όχι αυτή της μετωπικής αντιπαράθεσης.


Με αφορμή τη λήξη της έκθεσης, την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 19.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, οι Προμαχώνες γίνονται ένα πεδίο θεατρικής δοκιμής πάνω στη μνήμη και τον χρόνο, με όχημα τον ποιητικό λόγο του Γιάννη Ρίτσου.


Η γλυπτική εγκατάσταση μετατρέπεται σε μια σκηνή , γίνεται το Νεκρό σπίτι, όπου το μυθολογικό – ιστορικό στοιχείο, βασισμένο στην αρχέτυπη οικογένεια των Ατρειδών, συναντά την προσωπική μνήμη της μυθοποιημένης παιδικής ηλικίας του ποιητή.


Το κεντρικό πρόσωπο της ποιητικής σύνθεσης, μια γυναίκα (η Ηλέκτρα;), μέσα από ένα δαίδαλο συνειρμών, αναμνήσεων, παρεκβάσεων, μας καλεί για «…να μας δείξει κι εκείνην την ασπίδα που πάνω στο μαύρο της μέταλλο μένουν ακόμη τυπωμένες οι ανταύγειες από χιλιάδες στάσεις σκοτωμένων…».

 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας
Μουσική - Σύνθεση ήχων: Σήμη Τσιλαλή
Φωτισμός: Φίλιππος Κουτσαφτής
Ερμηνεία: Αγγελική Παπαθεμελή

Διάρκεια 50'

Σχετικές ειδήσεις
Το είπε ο γέρος, από το Εθνικό Θέατρο και το Μουσείο Μπενάκη
24.02.2017 12:20
Ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος παραστάσεων της γόνιμης συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη με το Εθνικό Θέατρο με τίτλο «Από τη σιωπή της προθήκης στον θεατρικό λόγο». Ως πρωταγωνιστές, τα αντικείμενα του Μουσείου αφηγούνται πτυχές της ιστορίας τους, με οδηγό τα δραματοποιημένα από τους ηθοποιούς κείμενα.
Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε, η 2η παράσταση από το Μουσείο Μπενάκη και το Εθνικό Θέατρο
08.12.2016 10:47
Το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζει τη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο σε μια πρωτοποριακή δράση για τα ελληνικά δεδομένα με τίτλο "Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο".
Νεοπτολέμου Μύησις: η πρώτη θεατρική παράσταση από το Εθνικό Θέατρο και το Μουσείο Μπενάκη
02.11.2016 10:53
Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει το έργο Νεοπτολέμου Μύησις, την πρώτη θεατρική παράσταση στο Μουσείο, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Εθνικό Θέατρο, με τίτλο Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο.
Τελευταίες παραστάσεις για το «Περιμένοντας τον Godot» στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη
26.07.2016 14:18
H Νατάσα Τριανταφύλλη επιστρέφει στο Αίθριο του Μουσείο Μπενάκη με το αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας «Περιμένοντας τον GODOT», του Σάμουελ Μπέκετ, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2016.
Περιμένοντας τον Godot, του Σάμουελ Μπέκετ στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη
30.05.2016 13:54
Μετά την επιτυχία των Αδερφών Καραμάζοφ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, η Νατάσα Τριανταφύλλη επιστρέφει στο Αίθριο του Μουσείο Μπενάκη με το αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας «Περιμένοντας τον GODOT», του Σάμουελ Μπέκετ - στον ίδιο χώρο όπου παρουσίασε για πρώτη φορά την «Αντιγόνη» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το 2013.