Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου στο θέατρο Φούρνος

Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου στο θέατρο Φούρνος

Ο όμιλος UNESCO Πειραιά και Νήσων παρουσιάζει το αριστούργημα του Βιτσέντζου ΚορνάρουΕρωτόκριτος”, σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα που παρουσιάζεται για 10 παραστάσεις στο θέατρο Φούρνος, από τις 5 Φεβρουαρίου 2015 κάθε Πέμπτη στις 18:15.

 

Λίγα λόγια

 

Ο Ερωτόκριτος, το σημαντικότερο έργο του Β. Κορνάρου, ένα έμμετρο επικό ερωτικό δράμα, θεωρείται από τα κορυφαία έργα της εποχής και αποτελεί κλασικό λυρικό έργο εξαιρετικής ομορφιάς περιλαμβάνοντας πλήθος κρητικών ιδιωματισμών. Η έμμετρη μυθιστορία γράφτηκε στην Κρήτη τον 17ο αιώνα και αποτελείται από 10.012 ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους στην Κρητική διάλεκτο από τους οποίους οι 12 τελευταίοι αναφέρονται στον ίδιο τον ποιητή.

 

Θέμα του ο έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους, τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα ενώ θίγει θέματα τιμής, φιλίας, γεναιότητας, κουράγιου, πίστης... Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Κρητικής λογοτεχνίας που πέρασε στην λαϊκή παράδοση και παραμένει επίκαιρο και δημοφιλές χάρη στο περιεχόμενό του και στις μουσικες μελοποιήσεις του.

 

Για τη θεατρική προσαρμογή

 

Οι στίχοι του Κορνάρου επιλέχθηκαν και επανατοποθετήθηκαν με ανακατανομή ή αναδιάταξη ώστε να δημιουργηθεί μία παράσταση μιάμισης ώρας για πέντε εώς έξι ηθοποιούς επικεντρωμένη στην ερωτική ιστορία του έργου και όχι στο επικό στοιχείο που συμπυκνώθηκε στα απολύτως απαραίτητα για την εξέλιξη της ιστορίας. Παράλληλα, και πάλι με ανακατάταξη των στίχων, δημιουργήθηκαν διάλογοι θεατρικοί ανάμεσα στους ήρωες και ενσωματώθηκαν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Ερωτόκριτου.

 

Σκεφτείτε το έργο να διασπάται σε στίχους και να ξανασυντίθεται με επιλογή κάποιων από αυτούς ώστε να εκπληρωθούν οι παραπάνω συμβάσεις χωρίς να αλλάξει όμως η δομή, η πλοκή και η ανάπτυξη της πρωτότυπης ιστορίας.

 

Συντελεστές

 

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας

Β. Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Σερεπίσος

Θεατρική προσαρμογή: Τζένη Κουκίδου, Σίσσυ Καπετάνου

Κινησιολογία: Κωνσταντίνος Μενούνος

Κοστούμια: Μάκης Καρράς

Σύμβουλος παράστασης: Όλγα Μουργελά

Φωτισμοί: Απόστολος Τσατσάκος

Φωτογραφία - Κινηματογράφιση: Νίκος Χαρίτος

Μακιγιάζ: Όμιλος Ξυνή

 

Ερμηνεύουν:

 

Νέλλη Γκίνη [Φροσύνη]

Σταύρος Μαρκαλας [Ερωτόκριτος]

Σίσσυ Καπετάνου [Αρετούσα]

Κωνσταντίνος Τσιομίδης [Ποιητής]

Κωνσταντίνος Τζέμος [Ηράκλης]

Κωνσταντίνος Τραφαλής [Πολύδωρος]

 

Ζωντανή μουσική:

 

Κρητική λύρα: Γιώργος Σαμπαριώτης

Λαούτο: Μανώλης Αρβανίτης

Ακουστική κιθάρα: Γιώργος Γκαϊτατζής

Σχετικές ειδήσεις
O Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου στο Θέατρο Σημείο
12.01.2017 11:36
Το Θέατρο Σημείο παρουσιάζει τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου από την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017.
Ερωτόκριτος, του Βιτσέντζου Κορνάρου για δύο παραστάσεις στο Χυτήριο
12.09.2016 12:51
Ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων, παρουσιάζει τον ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ. Ο Ερωτόκριτος, του Βιτσέντζου Κορνάρου, ένα από τα σημαντικότερα έργα της Κρητικής λογοτεχνίας, επιστρέφει για 2 παραστάσεις στις 25 και 26 Σεπτέμβριου στο ΧΥΤΗΡΙΟ, σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα. Η παράσταση που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία τρείς σεζόν στην Αθήνα και στην Κρήτη, έχει πάρει βραβεία καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου σε περιοδεία στην Κρήτη
23.06.2016 17:06
Ο Ερωτόκριτος, του Βιτσέντζου Κορνάρου, ένα από τα σημαντικότερα έργα της Κρητικής λογοτεχνίας, επιστρέφει στην πατρίδα του την Κρήτη, σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα, με πρωταγωνιστές την Νέλλη Γκίνη στον ρόλο της παραμάνας και τον Χάρη Σώζο στον ρόλο του Βιντσέντζου Κορνάρου.
Εικόνες από μια έκθεση, από τους ΗΧΩ Ν ΗΧΩ στο θέατρο Φούρνος
24.05.2016 12:06
Μια μουσικοκουκλοθεατρικοχορευτική παράσταση απ’ τους ΗΧΩ Ν ΗΧΩ, στις 3, 4 και 5 Ιουνίου 2016 στο θέατρο Φούρνος.
Quintet ’84 από την ομάδα Ον OFF στο Θέατρο Φούρνος
13.05.2016 14:58
Η ομάδα Ον OFF παρουσιάζει στο Θέατρο Φούρνος από τις 26 Μαΐου 2016 για τέσσερις παραστάσεις την μουσικοθεατρική παράσταση Quintet ’84.