Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Σαββατιάτικα και Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Φεβρουαρίου στον Ελληνικό Κόσμο

Σαββατιάτικα και Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Φεβρουαρίου στον Ελληνικό Κόσμο

Και τα Σαββατοκύριακα του Φεβρουαρίου 2015 ο «Ελληνικός Κόσμος» γίνεται ο απόλυτος προορισμός για παιδιά κάθε ηλικίας. Tα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (από 3 ετών και άνω), τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους. Tα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού.

 

Σαββατιάτικα Οικογενειακά Εκπαιδευτικά Προγράμματα

(Για παιδιά προσχολικής ηλικίας με τους γονείς τους)

 

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου

Αλεύρι, ζυμάρι, ψωμί... την ιστορία τους ας γνωρίσουμε μαζί

Γονείς και παιδιά θα ανακαλύψουν μαζί τα συστατικά και τα μυστικά μιας από τις αρχαιότερες γεύσεις. Θα παρακολουθήσουν τη διαδρομή του σπόρου από το χωράφι στο ζύμωμα. Τρόφιμο με ιδιαίτερη θρεπτική αξία, το ψωμί είναι βαθιά ριζωμένο στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Η γνωριμία με τον τρόπο παρασκευής του και την ιστορία του θα γίνει μέσα από δραστηριότητες που εξάπτουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. 

 

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου

Είμαι η Ιμελία και δε με μέλει που είμαι γεμάτη μέλι!

Μια γλυκύτατη μελισσούλα «προσγειώνεται» στον «Ελληνικό Κόσμο». Είναι κοινωνική και πολυλογού. Έχει τόσα να πει για την οικογένειά της, το σπίτι της και... για το μέλι. Είναι η Ιμελία και συστήνει στα παιδιά την οργανωμένη κοινωνία των μελισσών, μέσα αλλά και έξω από το μελίσσι. Οι μικροί μας φίλοι θα γνωρίσουν το χορό των μελισσών, τις συνήθειές τους, του ρόλους τους μέσα στο μελίσσι αλλά και το αγαθό που παράγουν, το μέλι. Μέσα από αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά ανακαλύπτουν το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον , παρατηρούν, περιγράφουν και εκφράζονται δημιουργικά.

 

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου

Αέρας... ο παιχνιδιάρης!

Ένα ταξιδιάρικο πούπουλο υποδέχεται γονείς και παιδιά για να τους γνωρίσει με τον αόρατο φίλο τους, τον Αέρα.  Ο αέρας είναι το στοιχείο της φύσης που μας ακολουθεί παντού. Τον αισθανόμαστε αλλά δεν μπορούμε να τον δούμε. Τα παιδιά ανακαλύπτουν από πού ξεκινά τα ταξίδια του, τρέχουν, παίζουν και χορεύουν μαζί του. Παιχνίδια, πειράματα και απλές κατασκευές τα οδηγούν σε μερικές από τις πιο απίθανες κρυψώνες του.

 

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου

Το λιοντάρι και ο ποντικός

Δύο ήρωες τόσο διαφορετικοί, ο δυνατός και ο αδύναμος, ο μεγάλος και ο μικρός, συναντιούνται σε ένα μύθο του Αισώπου και δείχνουν στα παιδιά πόσο χρειάζεται ο ένας τον άλλο. Πώς κατάφερε ένας μικρούλης ποντικός να σώσει το δυνατό λιοντάρι; Πώς ένιωθε το λιοντάρι και το ποντίκι στη σπηλιά; Πώς είναι το λιοντάρι θυμωμένο, και τι συμβαίνει όταν αυτό παγιδευτεί; Ακριβώς έτσι και τα παιδιά, μικρότερα και μεγαλύτερα, ανακαλύπτουν τη «δύναμή» τους μέσα από παιχνίδια έκφρασης και ρόλων. Με ερέθισμα την αφήγηση του μύθου, παιδιά και γονείς αναζητούν τη διαφορετικότητα και ξεκινούν ένα ταξίδι στο μύθο.

 

 

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα

(Για παιδιά από 5 έως 12 ετών)

 

Κυριακή 01 Φεβρουαρίου

Μυθικά ζώα

Ο λαβύρινθος με το Μινώταυρο, ο βυθός της θάλασσας με τις γοργόνες, μέρη φανταστικά και ζώα που ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες της μυθολογίας. Η σφίγγα, η χίμαιρα, ο πήγασος, οι κένταυροι και οι σειρήνες είναι μερικά μόνο από τα ζώα που τα ίχνη τους δε βρέθηκαν ποτέ. Αυτά και πολλά άλλα μυθικά πλάσματα αποκαλύπτονται στα παιδιά μέσα από μύθους και τις παραδόσεις για να τα εμπνεύσουν και να τα οδηγήσουν σε ένα παιχνίδι που γεφυρώνει τη μυθολογία με τη φαντασία.

 

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου

Δείξε μου το καπέλο σου, να σου πω ποιος είσαι…

Πώς θα ήταν ο τρελοκαπελάς χωρίς το καπέλο του; Μια πριγκίπισσα χωρίς το στέμμα της; Πόση σημασία έχουν τα καπέλα και τα αξεσουάρ που στολίζουν το κεφάλι μας; Μικρά και απλά ή όχι αξεσουάρ μπορούν να αναδείξουν την ιδιότητα και τα χαρακτηριστικά μας. Πολλά από αυτά έχουν συνδεθεί με ήρωες των παραμυθιών. Τα παιδιά  ταξιδεύουν στον κόσμο της φαντασίας ώστε να μεταμορφωθούν. Ανακαλύπτουν την ιστορία τους, εκφράζονται δημιουργικά και ασκούν  την παρατηρητικότητα τους.

 

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου

Μεταμορφώσεις: Όταν θεοί και ήρωες μας ξεγελούν…

Ταύρος, κύκνος, ελάφι, αρκούδα, ήταν ορισμένες από τις μορφές που δανείζονταν θεοί και ήρωες προκειμένου να ξεγελάσουν ή να τιμωρηθούν. Μέσα στην περίοδο της αποκριάς, τα παιδιά γνωρίζουν τις πιο διάσημες  μεταμορφώσεις της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και παρασύρονται σ’ ένα κόσμο «μαγικό».. Για ποιο λόγο μεταμορφώνονται οι θεοί και για ποιο λόγο μεταμορφωνόμαστε εμείς σήμερα; Οι μικροί μας φίλοι εμπνέονται από την Ήρα, το Δία, την Αθηνά και άλλους θεούς και επινοούν τη δική τους μεταμόρφωση!

 

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου

ΜΑΣΚΑρέματα & ΜΑΣΚΟφορέματα

Πάντα στις απόκριες, οι μάσκες συμπληρώνουν την μεταμφίεση μας. Οι μικροί μας φίλοι πειραματίζονται με πολύχρωμα υλικά και μεταμφιέζονται αποκριάτικα, φορώντας μάσκες φτιαγμένες από τα χεράκια τους. Οι μάσκες δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν πως είναι τόσο παλιές όσο και ο άνθρωπος. Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα διαφορετικά είδη μάσκας και την ιστορία της, θα δημιουργήσουν τη δική τους μάσκα και θα αφεθούν στους ρυθμούς της αποκριάς.

Σχετικές ειδήσεις
Εκπαιδευτικά προγράμματα Φεβρουαρίου 2017 στον Ελληνικό Κόσμο
25.01.2017 16:43
Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα ξεκινούν τον Φεβρουάριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.
Εκπαιδευτικά προγράμματα Ιανουαρίου 2017 στον Ελληνικό Κόσμο
05.01.2017 10:19
Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα μας περιμένουν τον Ιανουάριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.
Σαββατιάτικα και Κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα Οκτωβρίου στον Ελληνικό Κόσμο
28.09.2016 11:46
Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά, η σχολική χρονιά ξεκίνησε δυναμικά και ο «Ελληνικός Κόσμος» είναι πανέτοιμος να υποδεχτεί τους μικρούς του φίλους τα Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου 2016 με μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Καλοκαιρινά εκπαιδευτικά πρόγραμματα από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
03.06.2016 10:41
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας προσκαλεί να περάσουμε το Καλοκαίρι με δημιουργικά εκπαιδευτικά προγράμματα, για παιδιά και για ανθρώπους κάθε ηλικίας, σε ένα χώρο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους.
Σαββατιάτικα και Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Απριλίου στον Ελληνικό Κόσμο
22.03.2016 11:50
Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και στον «Ελληνικό Κόσμο» άνθισαν νέες ιδέες και σκέψεις και νέα Σαββατιάτικα και Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για τον Απρίλιο του 2016.