Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Γυναίκες και τέχνη: διάλεξη στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Γυναίκες και τέχνη: διάλεξη στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διάλογοι» και με αφορμή την έκθεση «Γυναίκες εικαστικοί 1960-1980. Η συμβολή τους στην ελληνική πρωτοπορία», το  Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης– iset μας προσκαλεί στη διάλεξη της ψυχοθεραπεύτριας και ερευνήτριας σε ζητήματα φύλου Εύης Κλαδούχου με τίτλο: «Γυναίκες και τέχνη»: ένα πεδίο ελάχιστα διερευνημένο στην Ελλάδα την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015 στις 6.30 μ.μ.


Ποιοι κοινωνικοί όροι και ποιες συμβάσεις καθορίζουν τη συμμετοχή των γυναικών στο καλλιτεχνικό πεδίο; Υπάρχουν όροι και ρόλοι που τις παρεμποδίζουν στο έργο τους ή άλλοι που τις ευνοούν; Πώς ανταποκρίνονται οι γυναίκες καλλιτέχνες στους διαφορετικούς κοινωνικούς και επαγγελματικούς ρόλους που καλούνται να υπηρετήσουν;


Με εφαλτήριο την έρευνα της Εύης Κλαδούχου με τίτλο «Όροι συμμετοχής στο καλλιτεχνικό πεδίο: προσέγγιση με την οπτική του φύλου», η οποία διενεργήθηκε έπειτα από πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, θέμα της διάλεξης αποτελεί η διερεύνηση και ανάδειξη των έμφυλων εμποδίων –υλικών και συμβολικών– που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες καλλιτέχνιδες ως προς την πρόσβαση, τη σταδιοδρομία και την καθιέρωση στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα.


Μέσα από το διεθνή και εγχώριο θεωρητικό προβληματισμό, και κυρίως μέσω του υλικού που προσφέρουν τριάντα συνεντεύξεις με Ελληνίδες καλλιτέχνιδες διαφορετικών πεδίων και γενεών, θα αναδειχθούν ζητήματα όπως: η αποσιώπηση της γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα στο σώμα των παραδοσιακών κριτικών/θεωρητικών κειμένων τέχνης οι προβληματισμοί που αιτιολογούν αυτόν τον αποκλεισμό των καλλιτέχνιδων από τη δημόσια προβολή του έργου τους σε συνάρτηση με την ιδεολογία που κατασκεύασε το περιεχόμενο των εννοιών «άνδρας-αρρενωπότητα» και «γυναίκα-θηλυκότητα» με συνέπεια η γυναικεία καλλιτεχνική παραγωγή να θεωρείται ελάσσονος σημασίας οι τρόποι με τους οποίους οι καλλιτέχνιδες που συμμετείχαν στην έρευνα διαπραγματεύονται την παρουσία τους προκειμένου να υπάρξουν ως ιστορικά και καλλιτεχνικά υποκείμενα και όχι, κυρίως, ως αναπαριστώμενα αντικείμενα του άνδρα καλλιτέχνη ή θεατή.

Σχετικές ειδήσεις
03.11.2016 11:08
Tην Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 εγκαινιάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης έκθεση χαρακτικής με τίτλο "Χαρακτικές συνομιλίες. Οι νέοι Έλληνες χαράκτες απέναντι στους Έλληνες χαράκτες του παρελθόντος", όπου συμμετέχουν νέοι χαράκτες του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Διάλεξη της Μαρίας Λαγογιάννη στον Ιανό
17.06.2016 15:24
Η διάλεξη της Διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Δρ Μαρίας Λαγογιάννη, με αφορμή την εικαστική έκθεση που διοργανώνει η ΙΑΝΟS Αίθουσα Τέχνης για την επέτειο των 150 χρόνων από την ίδρυση του Ε.Α.Μ., θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016.
Οι πρωτοπόροι της κοινωνικής καινοτομίας: διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο
06.06.2016 16:13
Το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργανώνει την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 μία διάλεξη με τίτο "Οι επιχειρηματίες της αλλαγής, πρωτοπόροι της κοινωνικής καινοτομίας" στο πλαίσιο του κύκλου Η νεολαία που καινοτομεί.
Διάλεξη της Myriam Revault d’Allonnes στο Γαλλικό Ινστιτούτο
25.04.2016 10:43
Το Γαλλικό Ινσιτούτο φιλοξενεί την Myriam Revault d’Allonnes η οποία θα δώσει μία διάλεξη με τίτλο Έχει κάποιο νόημα ακόμα η πολιτική;, στο πλαίσιο του κύκλου Σύγχρονη σκέψη - Ας επανεξετάσουμε την πολιτική.
Απαξία/Αξία/Υπεραξία - Μεταξύ «έργου» και «τέχνης»: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
18.03.2016 14:41
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset εγκαινιάζει την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 την έκθεση Απαξία/Αξία/Υπεραξία. Μεταξύ «έργου» και «τέχνης». Η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και το κείμενο της παράλληλης έκδοσης, είναι μια πρόταση της ιστορικού τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.