Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Ο Νικόλας Σπανός με τον Νίκο Ζαφρανά στο Baumstrasse

Ο Νικόλας Σπανός με τον Νίκο Ζαφρανά στο Baumstrasse

Ο κόντρα τενόρος Νικόλας Σπανός με τον πιανίστα Νίκο Ζαφρανά επισκέπτονται την Αθήνα για μία μοναδική συναυλία στο Baumstrasse το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015 στις 20.30. Θα παρουσιάσουν το έργο Winterreise, op. 89, D.911 των Franz Schubert, Wilhelm Müller. Με αυτό το αριστουργηματικό έργο υποδεχόμαστε το 2015. Ένα έργο σημαντικό και εξαιρετικά απαιτητικό τόσο για τον τραγουδιστή όσο και για τον πιανίστα. Oι δύο ερμηνευτές με την τρίτη τους επίσκεψη στο Baumstrasse καθιερώνουν έναν ιδιαίτερο “αγιασμό” για την νέα χρονιά. Ο Νίκος Ζαφρανάς συνοδεύει ιδανικά την μαγική φωνή του Νικόλα Σπανού και μας προσκαλούν σε ένα χειμωνιάτικο ταξίδι στην παγωνιά και τα σκοτάδια του έρωτα.

 

Ο καθηγητής Max Müller, γιος του ποιητή Wilhelm Müller, σημειώνει ότι ο κύκλος τραγουδιών του Schubert επιδρά δραματικά όπως μία πλήρης τραγική όπερα . Το Winterreise του Schubert δεν είναι απλώς μια συλλογή τραγουδιών πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα (τον χαμένο ή ανεκπλήρωτο έρωτα), αλλά είναι τελικά ένας δραματικός μονόλογος, με διάρκεια πάνω από μία ώρα. Παρότι μερικά τραγούδια του κύκλου περιλαμβάνονται μεμονωμένα σε ρεσιτάλ , πρόκειται για ένα έργο που συνήθως παρουσιάζεται ολοκληρωμένο. Η ένταση και οι συναισθηματικές διακυμάνσεις του ποιητικού έργου είναι προσεκτικά χτισμένες ώστε να εκφράσουν τη λύπη του εραστή, και είναι αναπτυγμένες σε σχεδόν παθολογικό βαθμό από την πρώτη ως την τελευταία νότα.

 

Τα τραγούδια αντιπροσωπεύουν τη φωνή του ποιητή στον ρόλο του εραστή, και συγκροτούν μια διακριτή αφήγηση και μια δραματική αλληλουχία. Στην πορεία του κύκλου ο ποιητής , του οποίου η αγαπημένη πλέον ποθεί κάποιον άλλο, φεύγει από το σπίτι της μυστικά τη νύχτα, αφήνει την πόλη και ακολουθεί το ποτάμι και τα απότομα δρομάκια προς ένα χωριό. Έχοντας επιθυμήσει το θάνατο, συμφιλιώνεται επιτέλους με τη μοναξιά του. Η παγωνιά, το σκοτάδι, και το άγονο χειμωνιάτικο τοπίο αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματα στην καρδιά του, και καθώς συναντά διάφορους ανθρώπους και αντικείμενα στο δρόμο του, αυτά γίνονται το θέμα των διαδοχικών τραγουδιών στο μοναχικό του ταξίδι. Είναι στην πραγματικότητα ένα αλληγορικό ταξίδι της καρδιάς...

 

Νικόλας Σπανός, Κόντρα τενόρος

Νίκος Ζαφρανάς, Πιάνο

Σχετικές ειδήσεις
Ala Turka Ala Greka: Η Ζεκιγιέ Γιουρεκλί στο Baumstrasse
01.06.2016 14:48
Η Ζεκιγιέ Γιουρεκλί έρχεται με την μουσική παράσταση "Ala Turka Ala Greka" για δύο εμφανίσεις στο Baumstrasse στις 4 και 5 Ιουνίου 2016.
Η Συναυλία των Φίλων στο Baumstrasse
20.05.2016 13:34
Το BAUMSTRASSE παρουσιάζει τη Κυριακή 29 Μαΐου 2016 μια συναυλία φίλων που ονομάζει: Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ.
Ρεμπέτικη βραδιά για την οικονομική ενίσχυση της ομάδας αλληλεγγύης NoBorders
15.03.2016 13:42
Μια ρεμπέτικη βραδιά με τους Φώτη Σιώτα, Δημήτρη Μυστακίδη, Μανώλη Πάππο έρχεται στις 21 Μαρτίου 2016 στο Baumstrasse για την οικονομική ενίσχυση της ομάδας αλληλεγγύης NoBorders.

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και MSO με έργα Dvorak και Schubert στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
10.03.2016 10:33
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζουν την Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μία ιδιαίτερη συναυλία, όπου θα ερμηνευθούν ο "Βασιλιάς" των κοντσέρτων για Βιολοντσέλο του Antonín Dvořák και η περίφημη Ημιτελής Συμφωνία του Franz Schubert.
Μετασχηματισμοί: Ο Νίκος Ξυδάκης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Τάσος Ρωσόπουλος στη Στέγη
07.03.2016 17:06
Στην τρίτη συναυλία του κύκλου Μετασχηματισμοί και σε συνέχεια της παρουσίασης του Χειμωνιάτικου ταξιδιού του Σούμπερτ με τους στίχους στα ελληνικά, οι Νίκος Ξυδάκης , Δημήτρης Παπαδημητρίου και Τάσος Ρωσόπουλος θα παρουσιάσουν νέα τραγούδια, μελοποιώντας ποιήματα του Wilhelm Müller, από τον κύκλο Winterreise, σε μετάφραση του Διονύση Καψάλη.