Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Άννα Κινδύνη εφ όλης της ύλης

Άννα Κινδύνη εφ όλης της ύλης
Ο χώρος τέχνης William James εγκαινιάζει μια έκθεση αναδρομή στο έργο της Άννας Κινδύνη.

Η Άννα Κινδύνη τυπικά και ουσιαστικά ανήκει στον εξπρεσιονισμό .Ονομάστηκε από πολλούς ως η Ελληνίδα Κόλβιτς , καθώς στα ασπρόμαυρα έργα της έδειξε μια δύναμη σαν εκείνη της Κόλβιτς με περισσότερη πυκνότητα όμως, όπως την επιτρέπει το σχέδιο. Απέδωσε έτσι όχι μόνο την τραγικότητα των μορφών, αλλά την τραγικότητα μιας ατμόσφαιρας που προχωρεί από το ρεαλισμό της αποτύπωσης των θεμάτων ως την υπαρξιακή τους διάσταση.


Έχοντας καταγωγή από τη Μικρά Ασία, βιώνει σε μικρή ηλικία τον ξεριζωμό του Ελληνισμού καθώς και τους δυο παγκόσμιους πολέμους. Το 1945 γίνεται υπότροφος του Γαλλικού κράτους και σπουδάστρια στην Ecole des Beaux arts με καθηγητές τον Γαλάνη και τον Robert Cami. (2)


 Ο κοσμοπολιτισμός του Παρισιού της δεκαετίας του 60 δεν την αγγίζει. Αντίθετα φαίνεται να βιώνει μια υπαρξιακή μοναξιά που την οδηγεί σε μια εγωλογική απομόνωση.Πρόκειται για απομόνωση που παράγει μια επανάληψη , με τη ψυχαναλυτική σημασία του όρου. Σε αυτήν την διαδικασία το υποκείμενο παράγει εικόνες από το παρελθόν.


Στα έργα της δεν υπάρχει χώρος, ούτε τοπίο. Υπάρχουν μόνο μορφές που δεν περιγράφονται αυστηρά ανατομικά. Σε αυτές υπάρχει, τις περισσότερες φορές, ένα παράδοξο και μη ρεαλιστικό φως…

Σχετικές ειδήσεις
Εικαστικό αφιέρωμα στον Σαίξπηρ στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων
08.11.2016 17:25
...“in black ink my love may still shine bright...” Με αυτόν τον θαυμάσιο σκοτεινό στίχο από τα σονέτα του William Shakespeare ως τίτλο και τα εικονοποιημένα θραύσματα της περιπέτειας της αγάπης ως αφετηρία και περιεχόμενο, ένα μικρό επετειακό εικαστικό αφιέρωμα που πραγματοποιείται σε συνομιλία με το θεατρικό αφιέρωμα στα 400 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής, θα υποδέχεται τους θεατές από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και ως τα τέλη Ιανουαρίου στο φουαγιέ του Θεάτρου.
Αφιέρωμα στον William Shakespeare: έκθεση στην αίθουσα τέχνης ena
01.09.2016 15:57
Με αφορμή τη συμπλήρωση, φέτος, τετρακοσίων χρόνων από το θάνατο ενός από τους μεγαλύτερους δραματουργούς όλων των εποχών, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, η αίθουσα τέχνης ena παρουσιάζει, από 15/9 μέχρι 22/10/2016, την ομαδική έκθεση με τίτλο "Αφιέρωμα στον William Shakespeare" και υπότιτλο τη γνωστή φράση του «Ο σκοπός της Τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα».
Νάγια Γιακουμάκη: Η νέα Εταίρος & Διευθύντρια της Μπιενάλε της Αθήνας
18.07.2016 13:07
Η Νάγια Γιακουμάκη γίνεται το νέο εταιρικό μέλος της Μπιενάλε της Αθήνας, σε μια φάση όπου η δέκα ετών επιτυχημένη Μπιενάλε ενισχύει την διεθνή εμβέλεια και προοπτική της.
Το Πνεύμα της Ύλης: έκθεση του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου στη Σύρο
05.07.2016 15:52
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος – Πολιτισμός 2016» σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου «το Πνεύμα της Ύλης», το Σάββατο 9 Ιουλίου και ώρα 20:30 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.
Ο William E. Jones στη γκαλερί The Breeder
13.05.2016 15:39
Η γκαλερί The Breeder φιλοξενεί τον William E. Jones, κορυφαίο ανεξάρτητο σκηνοθέτη από το Λος Άντζελες, στις 18 Μαΐου 2016, για ένα screening όπου ο Jones θα συζητήσει τις τελευταίες του εμμονές και θα παρουσιάσει μια σειρά από φιλμ του.