Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Betelgez, από την ομάδα ακροβατών Κι όμΩς κινείται σε Βόλο και Θεσσαλονίκη

Betelgez, από την ομάδα ακροβατών Κι όμΩς κινείται σε Βόλο και Θεσσαλονίκη

Η ομάδα ελλήνων ακροβατών «Κι όμΩς κινείται» έρχεται με την παράσταση με χορό, ακροβασία και μουσική «Betelgez» στο Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής στις 10 Ιανουαρίου 2015, και στο Black Box  από 21 έως 26 Ιανουαρίου 2015.

 

Αντιπαραβολή της έκρηξης ενός αστεριού με την κοινωνική έκρηξη.

Ένα μιξάζ στιγμιοτύπων από πολιτικούς λόγους- ανακοινώσεις εκρήξεων. Αναμονές μεγάλων αλλαγών.

Λόγοι που υποσχέθηκαν  τη γέννηση νέων καταστάσεων, που σε τίποτα δε θα έμοιαζαν με τις παλιές.

Λόγοι που ενέπνευσαν επαναστατικό αναβρασμό, που θα γκρέμιζε εκ θεμελίων την παλιά τάξη.

Λέξεις που δόνησαν την ανθρωπότητα και την κούρδισαν σε υψηλή συχνότητα , σκόρπισαν πίστη ελπίδα βεβαιότητα αλλά και  οργή μίσος και απελπισία.

 

Σε αντιδιαστολή με  τους αιώνιο συμπαντικό χρόνο και το απόλυτο γεγονός μιας συμπαντικής έκρηξης. Μιας  σαρωτικής καταστροφής σε αδιανόητητη για εμάς κλίμακα και παράλληλα της πιο ελπιδοφόρας αναγέννησης,  ενός τέλους που γεννά τα στοιχεία αυτά που θα δόσουν ακόμα μία ευκαιρία ύπαρξης στο φαινόμενο της ζωής , έτσι τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε.

 

Ο αστέρας Μπετελγκέζ αναµένεται να εκραγεί ως σούπερ νόβα. Ένας δεύτερος ήλιος θ’ ανατείλλει στον ουρανό της Γης. Η λαµπρότητα της έκρηξης θα είναι τόσο έντονη, ώστε θα φαίνεται στον ουρανό για, περίπου, 15 ηµέρες.

 

Μια έκρηξη, που μπορεί να έχει ήδη συμβεί και να μην το έχουμε ακόμα καταλάβει,                 

να συμβαίνει τώρα και να το μάθουμε πολύ μετά ή

να συμβεί μετά από εκατομύρια χρόνια (πολύ κοντά στο δικό μας ποτέ).

 

Βρισκόμαστε σ’ένα αμήχανο παρόν αύξουσας συμπίεσης, όπου η έκρηξη μπορεί να μην έρθει, αλλά η μέθοδος του κατασκευασμένου μέλλοντος, έχει κλονιστεί ανεπιστρεπτί.

 

Εκτός από απελπισία, η αδυναμία πρόβλεψης σ’ένα χαοτικό σύστημα, δίνει χώρο σε μια κρίσιμη ερώτηση.

Ποια είναι η προσδοκία της ανθρώπινης ζωής;

 

BETELGEZ / ΚΙ ΟΜΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ

Πεθαίνουμε πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας ζωής,τα κύτταρα ανανεώνονται ,το σώμα αλλάζει όλο του το υλικό,το παρόν της εμπειρίας γεννάει καινούριους εαυτούς, για να υπερασπίζονται άθελά τους, την ιδέα του σταθερού “εγώ”.

Και είμαστε αθάνατοι. Από ένα υλικό πού φτιάχτηκε στην αρχή του χρονού ,διαπερνάει την έννοια της μορφής και θα υπάρχει μέχρι το τέλος του χρόνου,αν υπάρχει τέλος.

Πάντως εµείς θα µάθουµε ότι πραγµατοποιήθηκε η έκρηξη αιώνες µετά, όταν δηλαδή φτάσει εδώ το φως, µεταφέροντας την πληροφορία.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία , χορογραφία κι όμΩς κινείται

Μουσική Σύνθεση Αντωνίου Κλέων

Σκηνικός Χώρος κι ομΩς κινείται

Κατασκευές, τεχνική υποστήριξη Λαζούλος Δημήτρης

Φως  /βίντεο Αθανασοπούλου Μαρία

Κοστούμια Μάνεση Αγγελική, Μουζάκη Φανή.

Κατασκευές, τεχνική υποστήριξη Λαζούλος Δημήτρης

Επιμέλεια κειμένου Αποστολάκης Δημήτρης

Ερμηνεία – δημιουργία Καραχανίδης Αναστάσης, Μαλκότσης Ερμής, Μακατσώρης Χριστόφορος, Σουγιουλτζή Χριστίνα.

Επικοινωνία Ασπρούλης Αρης

Αφίσα / φωτογραφία Μπανασίου Γιάννα

Σχετικές ειδήσεις
Μία μέρα και Ενάμισης χρόνος στο BlackBox
29.12.2016 10:48
Η παράσταση «Μία μέρα και Ενάμισης χρόνος» είναι εμπνευσμένη από την ιστορία Εκείνος κι Εκείνη του Ταϊβανού εικονογράφου και συγγραφέα Jimmy Liao. Η πρωτότυπη δουλειά του Eilon Morris και της Ζωής Κατσιλέρου που έκανε πρεμιέρα στην Σκωτία τον Σεπτέμβρη του 2016, έρχεται στο BlackBox στη Θεσσαλονίκη, για τρεις μόνο παραστάσεις στις 4, 5 & 6 Ιανουαρίου 2017.
Παράταση για δύο παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης
03.06.2016 16:52
Το Θέατρο Τέχνης ανακοινώνει ότι λόγω της μεγάλης προσέλευσης η παράσταση «Άσμα Ασμάτων – Μία Νύχτα κάτω από τ’ άστρα» της Όλιας Λαζαρίδου παρατείνεται για δύο επιπλέον βράδια στο Υπόγειο (Δευτέρα 6 & Τρίτη 7 Ιουνίου) και η παράσταση «Noir» της ομάδας «Κι όμΩς κινείται» θα πραγματοποιήσει μια επιπλέον παράσταση τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στη σκηνή της Φρυνίχου.
Το ρολόι, από το Εθνικό Θέατρο και το ΠΙΟΠ σε Σπάρτη και Βόλο
30.03.2016 15:43
Το Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζοντας την επιτυχημένη παράσταση «Το ρολόι», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μπιμπή, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, και στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή των Ελλήνων την άνοιξη του 1932, στο Θέατρο Αυλαία
30.03.2016 12:37
Η παράσταση «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή των Ελλήνων την άνοιξη του 1932», που ανέβηκε πέρυσι την άνοιξη με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Κυδωνία των Χανίων αλλά και στην Αθήνα στο θέατρο της οδού Κυκλάδων, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και στο Θέατρο Αυλαία για 5 μόνον παραστάσεις από 6 έως 10 Απριλίου 2016.
Telion’s Garden από τους Dirty Granny Tales σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Πάτρα
01.03.2016 15:20
Η ταλαντούχα καλλιτεχνική ομάδα των Dirty Granny Tales που γεννήθηκε στην Αθήνα το 2005, πλέον μαγεύει όλη την Ευρώπη σε φεστιβάλ και θέατρα - 3 sold out shows στο English Theater of Berlin τον Φεβρουάριο! Επιστρέφουν στη χώρα μας μετά από τέσσερα χρόνια, για να παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό τη νέα τους δημιουργία σε μια σειρά παραστάσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Πάτρα.