Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

O Αναγνώστης: Περιοδικό για το Βιβλίο και τις Τέχνες

O Αναγνώστης: Περιοδικό για το Βιβλίο και τις Τέχνες

Από τις Εκδόσεις  Gutenberg κυκλοφορεί το Περιοδικό για το Βιβλίο και τις Τέχνες, O Αναγνώστης.

 

'Ένα χρόνο στον "αέρα" του διαδικτύου έκλεισε τον περασμένο Απρίλιο το περιοδικό μας, ο "Αναγνώστης". Με καταγωγή του το ιστορικό περιοδικό "Διαβάζω", η συλλογική αυτή προσπάθεια για το βιβλίο και τις τέχνες ανοίχτηκε στους νέους καιρούς, αναδέχτηκε τις καινούργιες προκλήσεις και επιχειρεί να ανασυνθέσει το πρόσωπό της, επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητες και τον προσανατολισμό της.

Ωστόσο, ο Αναγνώστης εμπεριέχει μιαν αντίφαση: παρότι ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο, αναφέρεται, κατά κύριο λόγο, στο βιβλίο υπό την έντυπη μορφή του. Αυτή ακριβώς η αντίφαση μας παρακίνησε να επιδιώξουμε και την έντυπη παρουσία μας, προχωρώντας στην παρούσα έκδοση , που περιέχει μια επιλογή από τα καλύτερα δημοσιεύματα της χρονιάς που πέρασε. Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και άλλα πολλά κείμενα, άξια να συμπεριληφθούν στον τόμο. Αν, ωστόσο, δεν περιορίζαμε τις επιλογές μας, θα βρισκόμασταν μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ογκώδους έκδοσης, πράγμα που απέκλειαν οι συνθήκες. Προτιμήσαμε να επιλέξουμε κείμενα θεματικών αναφορών, που καθιστούν την έκδοση χρηστική και στο μέλλον.

Επιπλέον δημοσιεύουμε μια σειρά κειμένων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά, όπως η (τελευταία, ίσως) συνέντευξη του Νίκου Εγγονόπουλου και η προσωπική κατάθεση του Δημήτρη Ραυτόπουλου για την εμπειρία του ως ενός εκ των ιδρυτών και μέλους της συντακτικής ομάδας της "Επιθεώρησης Τέχνης" […] ο "Αναγνώστης" παραμένει μια μεγάλη ομάδα φίλων του βιβλίου και των τεχνών, ανοικτός σε κάθε νέα ιδέα.

 

Συντακτική Επιτροπή: Λίλα Κονομάρα, Γιάννης Ν. Μπασκόζος, Μαρίζα Ντεκάστρο, Κατερίνα Σχινά, Στρατής Χαβιαράς, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Έλενα Χουζούρη

Σχετικές ειδήσεις
Εκδήλωση για το βιβλίο
05.01.2017 11:54
Οι εκδόσεις Μεταίχμιο και το Περιοδικό για τη διατάραξη της κοινής ησυχίας σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας θρυλικό τραγουδοποιό Bob Dylan με αφορμή το βιβλίο του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη Το φαινόμενο Bob Dylan την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017, στον Πολυχώρο Μεταίχμιο.
Μάκης Αποστολάτος: 10 κείμενα για το έργο του - Συλλογικό
27.06.2016 10:43
Από τις Εκδόσεις Vakxikon.gr κυκλοφορεί το συλλογικό βιβλίο, Μάκης Αποστολάτος: 10 κείμενα για το έργο του.
Το Βραβείο Μυθιστορήματος του Αναγνώστη στον Ηλία Μαγκλίνη
15.06.2016 10:34
Η «Πρωινή γαλήνη» του Ηλία Μαγκλίνη απέσπασε το Βραβείο Μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης».
Παρουσίαση του 1ου τεύχους του νέου περιοδικού «Τόπος Θεάτρου»
26.05.2016 14:43
Αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για επιστροφή, ωστόσο είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναγγείλουμε πως ένα καινούργιο θεατρικό περιοδικό μπαίνει από σήμερα στο γύρο.
Θ. Ρακόπουλος & Κ. Γιαλένιος για το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη
08.04.2016 10:09
Στο πλαίσιο των συναντήσεων για το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη 2016 από το Περιοδικό Κλεψύδρα & το Έναστρον Βιβλιοκαφέ το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των Υποψήφιων Θοδωρή Ρακόπουλου, για το βιβλίο του «νυχτερίδα στην τσέπη» εκδόσεις Νεφέλη και Κυριάκου Γιαλένιου, για το βιβλίο του «Μόνο τα νεκρά ψάρια ακολουθούν το ρεύμα» εκδόσεις Ψυχογιός.