Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2008

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2008
Το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2008 απονεμήθηκε στον 68χρονο Γάλλο συγγραφέα Ζαν Μαρί Γκουστάβ Λε Κλεζιό στη Στοκχόλμη.

Η σουηδική ακαδημία τον επέλεξε γιατί θεωρεί πως είναι  ο συγγραφέα νέων ξεκινημάτων, ποιητικής περιπέτειας και αισθησιακής έκστασης, εξερευνητής της ανθρωπότητας, πέρα και κάτω από τον κυρίαρχο πολιτισμό.

Ο Ζαν Μαρί Γκουστάβ Λε Κλεζιό έκανε σπουδές πάνω στην αγγλική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και πήρε το πρώτο του πτυχίο στη φιλολογία από το πανεπιστήμιο της Νίκαιας. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο πανεπιστήμιο της Εξ-Αν-Προβάνς και το διδακτορικό του για τη σύγχρονη ιστορία του Μεξικού στο πανεπιστήμιο της Περπινιάν. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια της Μπανγκόκ, της Πόλης του Μεξικού, της Βοστόνης, του Όστιν και της της Αλμπουκέρκης.

Από νωρίς ο Λε Κλεζιό ξεχώρισε ως συγγραφέας με οικολογικές ανησυχίες, προσανατολισμό που δέιχνουν και τα βίβλία του Terra Amata (1967), Le Livre des fuites (1969), La guerre (1970), Les geants (1973). Η καταξίωση ήρθε το 1980 με το βιβλίο Desert, για το οποίο τιμήθηκε και από τη Γαλλική Ακαδημία .


Στο βιβλίο υπάρχουν υπέροχες εικόνες ενός χαμένου πολιτισμού της βορειοαφρικανικής ερήμου σε αντίθεση με την απεικόνιση της Ευρώπης ιδωμένης μέσα από τα μάτια ενός ανεπιθύμητου πρόσφυγα από την Αλγερία.

 

Σχετικές ειδήσεις
Ο σπουδαίος αραβόφωνος ποιητής Άδωνις στη Στέγη
28.12.2016 15:26
Με Βραβείο Goethe, διεκδικητής επί χρόνια του Νόμπελ Λογοτεχνίας, αυτοεξόριστος από τη Συρία και ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του Αραβικού Κόσμου, ο Άδωνις έρχεται στη Στέγη.
Tο φαινόμενο Bob Dylan -  Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
25.11.2016 13:28
Ποικίλα συναισθήματα προκάλεσε η ανακοίνωση του φετινού νικητή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στις 13 Οκτωβρίου. Στο άκουσμα του ονόματος του Bob Dylan εκατοντάδες συζητήσεις και σχόλια ξεκίνησαν στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αξία της προσφοράς και του έργου του σπουδαίου μουσικού και ποιητή.
Οι υποψήφιοι για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2015
14.11.2016 16:52
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει τους βραχείς καταλόγους για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, Μυθιστορήματος, Διηγήματος - Νουβέλας Ποίησης, Δοκιμίου-Κριτικής, Χρονικού-Μαρτυρίας. Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, στους οποίους κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας.
Στον Bob Dylan το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016
13.10.2016 16:30
Το φετινό βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Bob Dylan "για τη δημιουργία νέων ποιητικών εκφράσεων μέσα από τη μέγαλη αμερικανική παράδοση του τραγουδιού", όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία.
Το χαμένο Νόμπελ - Κώστας Αρκουδέας
20.05.2016 10:54
Το βιβλίο, «Το χαμένο Νόμπελ» (Αληθινή ιστορία) του Κώστα Αρκουδέα, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.