Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

35 χρόνια Αέναον Χοροθέατρο Daniel Lommel στο Σύγχρονο Θέατρο

35 χρόνια Αέναον Χοροθέατρο Daniel Lommel στο Σύγχρονο Θέατρο

Το Αέναον Χοροθέατρο γίνεται φέτος 35 χρόνων και συνεχίζει να σκορπά τη μαγεία του μέσα από τις δημιουργίες του καλλιτεχνικού του διευθυντή Daniel Lommel.


Τοποθετημένος από το χρόνο στο πάνθεον των 10 καλύτερων χορευτών του κόσμου, σολίστας και καλλιτεχνικός συνδιευθυντής στο «Μπαλέτο του 20ου αιώνα» του Μορίς Μπεζάρ, ο Γάλλος Ντανιέλ Λομμέλ μένει και δημιουργεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Φέτος, γιορτάζοντας τα 35 χρόνια του «Αέναον Χοροθέατρο», θα παρουσιάσει στο Σύγχρονο Θέατρο, από τις 5 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου 2015, μια «συλλογή» από τις κορυφαίες δημιουργίες του σε ένα πρόγραμμα από τέσσερεις διαφορετικές παραστάσεις.


Ειδικότερα, στις 5, 6, 7 Ιανουαρίου, 2 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί η παράσταση «Brel - Βενετσάνου - Barbara - Piaf», ακολουθεί το «Κεκλεισμένων των θυρών - Το Μάθημα – Boléro» στις 12, 13, 14 Ιανουαρίου, 3 Φεβρουαρίου, το «Μ … όπως» στις 19, 20, 21 Ιανουαρίου, 4 Φεβρουαρίου, ενώ η παράσταση «Οικία Alba» θα παρουσιαστεί στις 26, 27, 28 Ιανουαρίου, 5 Φεβρουαρίου 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο έργο «Brel - Βενετσάνου - Barbara - Piaf» θα παρουσιαστoύν τα κομμάτια ‘L’ amoureuse’, ‘Au nom de…’ και σε νέα εκτέλεση ο ‘Κεμάλ’ από τη Νένα Βενετσάνου.


Όλες οι παραστάσεις έχουν διάρκεια περίπου μία ώρα η κάθε μια και παρουσιάζονται στις 9:00μμ. Θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση για κάθε μια από τις παραστάσεις και τους συντελεστές τους.


ΑΕΝΑΟΝ Χοροθέατρο

Το "ΑΕΝΑΟΝ Χοροθέατρο" δημιουργήθηκε το 1980, από τον Γάλλο Ντανιέλ Λομμέλ με την υποστήριξη Ελλήνων καλλιτεχνών. Με τη συνεργασία του Μίνου Βολανάκη, η πρώτη παράσταση της ομάδας πραγματοποιήθηκε στα Νταμάρια των Βράχων του Βύρωνα. Το 1982, με την υποστήριξη της Μελίνας Μερκούρη , ενσωματώθηκε στο δυναμικό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Από το 1990 έως το 2002, το ΑΕΝΑΟΝ Χοροθέατρο, που όλα τα χρόνια διατήρησε το Ελληνικό του όνομα, παρουσίασε πολλά έργα με έδρα τη Γαλλία, 12 από τα οποία ανέβηκαν με τη συνεργασία γνωστών Ελλήνων ποιητών, μουσικών και χορευτών. Το ‘ΑΕΝΑΟΝ Χοροθέατρο’, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κορέζ στην πόλη Μπουρζ και σε περιοδείες στην Ευρώπη (Βέλγιο, Ισλανδία, Γαλλία, Ιταλία κ.α.), παρουσίασε πολλές φορές έργα με ελληνικά θέματα, προβάλλοντας στο εξωτερικό τον ελληνικό πολιτισμό και Έλληνες λόγιους και καλλιτέχνες - ποιητές, χορευτές, ηθοποιούς κ.ά.

Με έδρα πλέον από το 2002 στην Αθήνα, φιλοδοξεί να συνεχίσει την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα, το «Αέναον Χοροθέατρο» έχει στο ενεργητικό του μια πλούσια δημιουργική πορεία με τουλάχιστον 700 παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 
Ντανιέλ Λομμέλ (Daniel Lommel)

Χορογράφος

Σολίστας και καλλιτεχνικός συνδιευθυντής στο «Μπαλέτο του 20ου αιώνα» του Μορίς Μπεζάρ, χόρεψε με σπουδαίους χορευτές όπως ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ .

Είχε προσκληθεί από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης και της Αμερικής και είχε χορέψει με τους πλέον φημισμένους καλλιτέχνες. Έμεινε όμως στη Θεσσαλονίκη. Στην Ελλάδα είχε έρθει το 1980 για ένα σεμινάριο έντεκα ημερών και τελικά έμεινε για δέκα ολόκληρα χρόνια. Ο ίδιος έλεγε «άπλωσα σχοινιά από καμπαναριό σε καμπαναριό, γιρλάντες από παράθυρο σε παράθυρο, χρυσές αλυσίδες από αστέρι σε αστέρι και χορεύω».

Το 1980 δημιούργησε το «Αέναον Χοροθέατρο» που γρήγορα ενσωματώθηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. ‘Συναντά’ τον Μ. Βολανάκη και τον Γ. Χατζηδάκη. Το 1981 συναντά τη Μ. Μερκούρη που του προσφέρει τη διεύθυνση του χορού στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου και δημιουργεί 48 έργα.

Το 1990 ο Λομμέλ επέστρεψε στη Γαλλία και δίδαξε κλασικό μπαλέτο και αρχαίο δράμα στο Κρατικό Ωδείο της Τουλούζ και στο Κέντρο Χορογραφίας του Ζοζέφ Ρουσίλλιο, συνεχίζοντας πάντα τις χορογραφικές του δημιουργίες. Το 1996 ανέλαβε τη διεύθυνση του σχήματος χορού της Κρατικής Σχολής Χορού της Μπουρζ και την καλλιτεχνική διεύθυνση του ομώνυμου φεστιβάλ. Από το 1990 μέχρι το 2002, το ‘Αέναον Χοροθέατρο’ του Ντ. Λομμέλ παρουσιάζει 65 έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ωστόσο, η Ελλάδα τον ξανατράβηξε πίσω. Αυτή τη φορά την τύχη είχε η Αθήνα. Όπου και αν βρεθεί, όμως, αυτό που δεν αλλάζει είναι η μαγεία που σκορπά με τις δημιουργίες του. Τον Οκτώβριο του 2003, τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και την ομάδα «ΝέΗΛΥΣ» σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης. Ένας καλλιτέχνης που ο χρόνος τον έχει τοποθετήσει στο πάνθεον των 10 καλύτερων χορευτών του κόσμου.

Σχετικές ειδήσεις
 Η λίμνη των Κύκνων, από τα Μπαλέτα Μπολσόι σε μετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής
30.01.2017 15:32
Η «Λίμνη των Κύκνων», ένα μπαλέτο απαράμιλλης ομορφιάς βασισμένο στη μεγαλοφυή μουσική σύνθεση του Τσαϊκόφσκι. Ένα αριστούργημα του Ρομαντισμού που εξακολουθεί να μαγεύει τους φίλους του χορού σε όλο τον κόσμο, 140 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση στο Θέατρο Μπολσόι, το 1877.
Το Κρατικό Ακαδημαϊκό Χοροθέατρο της Μόσχας Γκζελ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.10.2016 14:58
Όλη η ιστορία και οι κουλτούρες των λαών της Ρωσίας σε μια παράσταση με εξήντα συντελεστές και οχτακόσια κοστούμια που δημιούργησαν τα εργαστήρια των θεάτρων Μπολσόι και Στανισλάφσκι!
The Golden Age από το Μπαλέτο Μπολσόι σε ζωντανή μετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
11.10.2016 13:36
Η αυλαία για τη δεύτερη σεζόν των ζωντανών μεταδόσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανοίγει με το μπαλέτο Τhe Golden Age, απευθείας από τη Μόσχα και το Μπαλέτο Μπολσόι.
Διαδρομές, από το Χοροθέατρο Ακτίνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
06.06.2016 13:16
Την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016, το Χοροθέατρο Ακτίνα παρουσιάζει στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Xορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, την παράσταση «Διαδρομές», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Νέος Διευθυντής Μπαλέτου της ΕΛΣ ο Αντώνης Φωνιαδάκης
01.03.2016 12:32
Ανακοινώνεται ότι, με απόφαση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη, νέος Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ ορίζεται ο διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας χορογράφος και χορευτής Αντώνης Φωνιαδάκης.