Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

ULYSSEEING: εικαστική έκθεση στο Θέατρο Σημείο

ULYSSEEING: εικαστική έκθεση στο Θέατρο Σημείο

Το Θέατρο Σημείο εγκαινιάζει στις 21 Δεκεμβρίου την έκθεση «ULYSSEEING», η οποία θα φιλοξενηθεί στους χώρους του πολυεπίπεδου φουαγιέ του θεάτρου μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου 2015. Πρόκειται για μία σύγχρονη εικαστική έκθεση 7 νέων καλλιτεχνών, αποφοίτων και φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας.


Η έκθεση  αποτελεί την άμεση συνέχεια της πορείας που ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2013 μέσω της έκθεσης «YOU ARE HERE, WE ARE… WHERE?». Άξονας της πορείας αυτής είναι να καταστεί κάθε μία από τις ετήσιες εκθέσεις μια πλατφόρμα, κάτι σαν διάδρομος απογείωσης, μέσω του οποίου οι νέοι καλλιτέχνες θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους.


Κριτήριο της επιλογής των καλλιτεχνών είναι κυρίως η αυτονομία του έργου τους. Φέτος ειδικά, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να «κατέβουν» στην έκθεση με τα έργα τους εκείνα τα οποία οι ίδιοι αξιολογούν ως αντιπροσωπευτικότερα της τωρινής φάσης στη δουλειά τους.


Ο τίτλος της έκθεσης, ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στο λατινικό όνομα του Οδυσσέα (Ulysses) και το αγγλικό απαρέμφατο του ρήματος βλέπω (seeing), παραπέμπει στην έντονη προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλει ένας καλλιτέχνης σήμερα, σε μια δεινή περίοδο για την τέχνη εν γένει.


Όλοι οι συντελεστές της έκθεσης, σ’όλα τα στάδια της λειτουργίας της, είναι πολύ νέοι άνθρωπο. Για αρκετούς, μάλιστα, η εργασία τους για την έκθεση αυτή, αποτελεί το ξεκίνημα της σταδιοδρομίας τους. Ο λόγος γι’αυτήν την επιλογή υπήρξε η επιθυμία να παρουσιαστεί η τέχνη των νέων μέσα και διαμέσου των ίδιων.


Η επιμέλεια επιθυμεί να εισηγηθεί έναν καινούργιο τρόπο να αποκτά κανείς την αισθητική εμπειρία που αποτελεί μια εικαστική έκθεση,  συγκροτώντας ένα σύμπαν από την συνύπαρξη και την αλληλεπίδραση των διαφορετικών έργων  και των καλλιτεχνών, σε μία σύμβαση όπου ο θεατής πρέπει να επισκεφτεί την έκθεση, όπως θα ταξίδευε σ’ένα περίκλειστο και ξεχωριστό μέρος του κόσμου.


Εικαστικοί:
Άντρη Λαζάρου, Νόρα Ρέππα, Ευγένιος Αρβανιτάκης, Τέλης Δαγκλής, Χρήστος Διαμαντόπουλος, Γιώργος Σταματάκης, Αντρέας Χριστοδούλου .

Επιμελητής: Αλέξανδρος Διαμαντής


Βιογραφικό Σημείωμα Επιμελητή

Ο Αλέξανδρος Διαμαντής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Είναι απόφοιτος του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών και σπουδαστής σήμερα στο 3ο έτος του Τμήματος Θεωρίας & Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ). Τον Οκτώβριο του 2013 επιμελήθηκε την έκθεση «YOU ARE HERE, WE ARE… WHERE?» στο φουαγιέ του Θεάτρου Σημείο. Έχει πραγματοποιήσει την παραγωγή της μικρού μήκους ταινίας του Αντώνη Βαλληνδρά «Η Κρυφή Γοητεία της Τουαλέτας»  που ολοκληρώθηκε τον Μάιο 2014, ενώ τον Ιούλιο 2012 συμμετείχε στην θεατρική εγκατάσταση «Μουσείο Ανθρώπινης Συμπεριφοράς» που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Σημείο και στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται ως εθελοντής, εν είδει πρακτικής άσκησης, στο Βυζαντινό Τμήμα του Μουσείου Μπενάκη.


* Τις Κυριακές κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα φιλοξενούνται παράλληλες δραστηριότητες, όπως συναυλίες , συζητήσεις κ.ά. Σχετικά με αυτό, θα υπάρχουν ξεχωριστές ενημερώσεις.

Σχετικές ειδήσεις
Έρως Ήρως: ομαδική εικαστική έκθεση στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου
08.02.2017 15:05
Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στις 19.00 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου η ομαδική εικαστική έκθεση Έρως Ήρως σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού και οργάνωση του Ιδρυτή του Μουσείου και συλλέκτη Κωστή Σχιζάκη
Η περίπτωση Καποδίστρια: oμαδική εικαστική έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
06.10.2016 12:16
Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 στις 20.00 εγκαινιάζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο η ομαδική εικαστική έκθεση Η Περίπτωση Καποδίστρια σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού. Η έκθεση αποτελεί ένα μικρό αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα πολιτικό Ιωάννη Καποδίστρια, όπου ζωγραφικά και γλυπτά έργα διακεκριμένων και ανερχόμενων Ελλήνων εικαστικών συνομιλούν με αντικείμενα του Κυβερνήτη από τις συλλογές του Μουσείου.
New Mythologies: εικαστική έκθεση στον Πύργο Μπαζαίου
02.06.2016 15:53
Ο Πύργος Μπαζαίου εγκαινιάζει στις 18 Ιουνίου 2016 την φετινή εικαστική του έκθεση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου, με τίτλο New Mythologies.
Spaced Out: ομαδική έκθεση στη Enia Gallery
12.05.2016 10:06
Η ΕΝΙΑ GALLERY αποτελεί ένα νέο εκθεσιακό χώρο που στόχο έχει να προβάλλει τη σύγχρονη διεθνή εικαστική σκηνή, μέσω της προβολής του εικαστικού έργου αξιόλογων νέων όσο και καταξιωμένων καλλιτεχνών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κάλλος / Kallos: ομαδική εικαστική έκθεση στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο της Ύδρας
25.04.2016 17:11
Στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας εγκαινιάζεται την Τετάρτη 4 Μαΐου στις 19:00 η ομαδική εικαστική έκθεση «ΚΑΛΛΟΣ». Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον χώρο του Μουσείου έως τις 26 Ιουνίου.