Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Disabled Theatre: από τον Jerôme Bel στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Disabled Theatre: από τον Jerôme Bel στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

«Ανήσυχο, καθαρτικό, υπερβατικό». Το πρωτοποριακό θέατρο του Jerôme Bel έρχεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2014.


Ένα νέο πολιτιστικό κύμα απαλλαγμένο από περιορισμούς. Το θέατρο και ο χορός χωρίς ταμπού. Γιατί η πολιτική ορθότητα δεν έχει θέση στην τέχνη. Ωμά αποκαλυπτικό και βαθιά πολιτικό, ένα έργο που γεννά αντιπαραθέσεις και κερδίζει επαίνους όπου παίζεται.


Ο Ζερόμ Μπελ είναι από τους χορογράφους που έχουν γράψει ιστορία – και όχι μόνο μεταφορικά. Βάζοντας στο μικροσκόπιο τη δομή του ζωντανού θεάματος, αμφισβήτησε με χιούμορ και σοβαρότητα κάθε δεδομένη σύμβαση και αποδόμησε την καθιερωμένη σχέση ανάμεσα στον ερμηνευτή, το κοινό και το υλικό της παράστασης. Αιρετικός όπως πάντα, δημιουργεί αυτή τη φορά μια περφόρμανς σε συνεργασία με το Theater HORA, μια ομάδα επαγγελματιών ηθοποιών με διανοητικές αναπηρίες από τη Ζυρίχη.


Μετά από μια σειρά έργων που αποκάλυπταν τη σχέση ανάμεσα στη δημόσια και την ιδιωτική ζωή ορισμένων σημαντικών σύγχρονων χορευτών, ο Μπελ στρέφει το βλέμμα του στη ζωή των συγκεκριμένων ανθρώπων πάνω στη σκηνή , με τρυφερότητα και ευαισθησία, αλλά και σαν να κάνει μια σπουδή πάνω στο τι σημαίνει χορός για αυτούς.


Οι έντεκα ηθοποιοί, ηλικίας από 18 έως 51 ετών, αντιδρούν ελεύθερα, με το δικό τους τρόπο και πολλές φορές με χιούμορ στις οδηγίες του σκηνοθέτη Μπελ. Η μοναδικότητά τους, οι αδυναμίες και οι ευαισθησίες τους αποκαλύπτουν την ενιαία, εν τέλει, ανθρώπινη φύση. Το έργο διαχειρίζεται την αναπηρία με ειλικρίνεια, όχι ως κάτι που θα πρέπει να κρύβεται πίσω από την κουρτίνα της πολιτικής ορθότητας, αλλά ως μέρος της ζωής , με αισθητικές και πολιτικές προεκτάσεις. Ωμά αποκαλυπτικό και βαθιά πολιτικό, έγινε δεκτό με αντιπαραθέσεις, αλλά και με επαίνους, όπου παίχτηκε μέχρι τώρα.


Διάρκεια: περ. 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Γλώσσα: Ελβετικά γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους

Σύλληψη: Jérôme Bel
Από και με τους: Noha Badir, Remo Beuggert, Gianni Blumer, Damian Bright, Matthias Brücker, Nikolai Gralak, Matthias Grandjean, Julia Häusermann, Sara Hess, Tiziana Pagliaro, Noha Badir, Remo Zarentonello
Βοήθεια και μετάφραση: Simone Truong, Chris Weinheimer
Δραματουργία: Marcel Bugiel
Βοηθός του Jérôme Bel: Maxime Kurvers
Διεύθυνση παραγωγής: Ketty Ghnassia
Καλλιτεχνικός διευθυντής του Theater HORA: Michael Elber
Εκγύμναση ηθοποιών του Theater HORA: Urs Beeler
Γενικός διευθυντής του Theater HORA: Giancarlo Marinucci
Μετάφραση κειμένου στα ελληνικά: Γιάννης Καλιφατίδης

Ευχαριστίες στους: Sasa Asentic, Tom Stromberg, Andreas Meder (Internationales Theaterfestival OKKUPATION!), Stiftung Züriwerk, Fabriktheater Rote Fabrik Zürich και στους θεατές των δημόσιων προβών μας, καθώς και στο Zuschauerinnen und Zuschauer der öffentlichen Durchläufe

Παραγωγή: Theater HORA - Stiftung Züriwerk (Ζυρίχη)

Με την υποστήριξη: Stadt Zürich Kultur, Kanton Zürich Fachstelle Kultur, Pro Helvetia, Stiftung Denk an Mich, Ernst Göhner Stiftung

Συμπαραγωγή: Theater HORA, R.B. Jérôme Bel, Festival AUAWIRLEBEN (Βέρνη Ελβετίας), Kunstenfestivaldesarts (Βρυξέλλες), dOCUMENTA 13 (Κάσελ), Festival d’Avignon (Γαλλία), Ruhrtriennale (Γερμανία), Festival d’Automne (Παρίσι), Les Spectacles vivants – Centre Pompidou (Παρίσι), La Bâtie – Festival de Genève (Ελβετία), Hebbel am Ufer (Βερολίνο)

Σχετικές ειδήσεις
Καρυοθραύστης από το Russian Ballet Theater στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
10.11.2016 17:29
Το αγαπημένο και παγκοσμίως διάσημο μπαλέτο, Καρυοθραύστης, με την υπέροχη μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ζωντανεύει από το φημισμένο Russian Ballet Theater στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από τις 16 έως τις 30 Δεκεμβρίου σκορπίζοντας απλόχερα χαρά και ομορφιά σε όλους, μικρούς και μεγάλους.
Η Λίμνη των Κύκνων από το Russian Ballet Theater στο Θέατρο Βράχων
27.06.2016 15:12
Το διασημότερο μπαλέτο όλων των εποχών, το αριστούργημα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, η Λίμνη των Κύκνων στο Θέατρο Βράχων από το φημισμένο «Russian Ballet Theater», μια από τις πιο αναγνωρίσιμες δυνάμεις του κλασικού χορού της Μόσχας.
Archive του Arkadi Zaides στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
20.05.2016 17:15
Ο Arkadi Zaides παρουσιάζει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το έργο Archive, για δύο παραστάσεις στις 25 και 26 Μαΐου 2016 στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 3.
6 & 7 από το Tao Dance Theater στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
21.03.2016 14:36

«Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις!» Μινιμαλισμός στα όρια της ανθρώπινης κίνησης, σε δύο παραστάσεις σύγχρονου χορού από έναν Κινέζο χορογράφο με διεθνή αναγνώριση.
Alaska, από την Ίριδα Καραγιάν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
08.02.2016 16:35
Η Ίρις Καραγιάν, ο Νίκος Βελιώτης, ο Γιώργος Μαραζιώτης και η ομάδα Ζήτα σε μία ανατρεπτική παράσταση σύγχρονου χορού.