Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Αναδρομική έκθεση του Βασίλη Τσοκόπουλου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου

Αναδρομική έκθεση του Βασίλη Τσοκόπουλου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου

Ο εικαστικός Βασίλης Τσοκόπουλος παρουσιάζει από 8 Δεκεμβρίου 2014 το σύνολο της δουλειάς του σε μια αναδρομική έκθεση στο Πολιστικό Κέντρο Μπενετάτου του Δήμου Φιλοθέης -  Ψυχικού.

 

Πειραιάς και Ψυχικό

Αν και άδεια από ανθρώπινη παρουσία, τα αστικά τοπία του Βασίλη δηλώνουν μία αυτάρκη ανθρώπινη υπόσταση. Τα ήρεμα, αδιαφανή νερά της Πειραιώτικης θάλασσας φαίνεται να απαντούν στην φλύαρη γεωμετρία των πολυκατοικιών που στέκονται από πάνω τους. Η αναπάντεχη πολυμορφία τους επιτείνει το μονότονο επίμονο γαλάζιο του νερού. Μαρτυρία ανθρώπινης παρέμβασης, το αρχιτεκτονικό συνονθύλευμα  μας κοιτάζει από την αντίπερα όχθη αδιάφορο στο σχεδόν άυλο και πνευματικό γαλάζιο που μας χωρίζει από αυτό.

 

Οι γυαλιστερές επιφάνειες των δωματίων στο Ψυχικό αντανακλούν αυτάρεσκα  το περιβάλλοντα χώρο ελκύοντας την ματιά μας και πάλι πίσω στον εαυτό τους. Αυτή η πολυτέλεια αυτοαναφοράς όμως δεν απαγορεύει στον θεατή μία τυχαία, γρήγορη ματιά στην πράσινη φύση απέξω.  Αν και πλαισιωμένη από τα ανοίγματα του σπιτιού, η πράσινη αφθονία που επιμένει στο δεύτερο πλάνο γίνεται αντικείμενο μίας ματιάς πρόθυμης και περίεργης.  Φέροντας μαζί του το καλοκαιρινό φως, το πράσινο φαίνεται να καιροφυλαχτεί να εισδύσει στο εσωτερικό του δωματίου. Αντίθετα έξω στην βεράντα κυριαρχεί πλαισιώνοντας με την σειρά του τα οικοδομήματα. Η συνδιαλλαγή ανάμεσα στον ανθρώπινο πλούτο και στην φύση είναι ελεγχόμενη και ήπια, αλλά πάντα παρούσα.    

 

Ακόμη και οι φορμαλιστικές ανησυχίες των σπουδών των γυμνών και των τοπίων της Πάρου με τις εμφανείς πινελιές και τους κορεσμούς των γήινων χρωμάτων, φαίνεται να συνάδουν με μία παρόμοια λανθάνουσα υπόσταση. Αθώες και παθητικές κρύβουν μία μελαγχολία και νοσταλγία για την απλότητα του παρελθόντος.

 

Αν και φαινομενικά αδιάφορες και ανέκφραστες οι ανθρώπινες μορφές στα πορτραίτα κουβαλούν η κάθε μία τις ανησυχίες, τις έγνοιες και τα φορτία τους.  Ακόμη και η κυρία Ευγενία, απαλλαγμένη από κάθε είδους αξεσουάρ, φαίνεται να κουβαλά την ηπιότητα της προσωπικότητάς της και την ήρεμη αποδοχή της τρίτης ηλικίας.

 

Η δουλειά του Βασίλη είναι μία έμπρακτη απόδειξη ότι η ζωγραφική δίνει υπόσταση σε μία εκλεκτική και ερευνητική ματιά της πραγματικότητας. Μία ματιά που δεν παύει να ερμηνεύει και να ψάχνει προσωπικά νοήματα και αρχές. Η ματιά του θεατή δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει ένα παρόμοιο μονοπάτι μεταφορικής αναζήτησης και φευγαλέας σκέψης.

Ουρανία Κούβου

Σχετικές ειδήσεις
Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ: έκθεση του Συνδέσμου Υποτροφών του Ιδρύματος Ωνάση και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου
04.11.2016 13:30
Μπορεί η εικαστική δημιουργία να εκτεθεί σε ένα χώρο όπου δοκιμάζεται το ανθρώπινο σώμα; Μπορεί η παρουσία ενός έργου τέχνης να δώσει έμπνευση και ελπίδα σε μια ανθρώπινη ψυχή που αγωνίζεται να αναρρώσει; Μπορεί η καλλιτεχνική έκφραση να «παντρευτεί» αρμονικά με την ασθένεια, για να στηρίξει τελικά τη μάχη για την ίδια τη ζωή; Για 3η φορά -μετά το 2001 και το 2008-, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση θα ενώσει τον Πολιτισμό με την Υγεία, μέσα από την έκθεση «Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ», μια εικαστική έκθεση ελπίδας, δύναμης και ευαισθησίας.
Νίκος Δραγούμης & Lydia Borgek: οι εκθέσεις του ΜΙΕΤ στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Σαντορίνη
22.06.2016 15:56
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Ίδρυμα Λ. και Ε. Μπελλώνια εγκαινιάζουν την έκθεση ζωγραφικής Νίκος Δραγούμης και Lydia Borgek, την Παρασκευή 15 Ιουλίου, στις 8:30 μμ, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά Σαντορίνης.
Ημιτελής Αθήνα: Έκθεση αρχιτεκτονικής στο Σπυροπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο
15.06.2016 12:10
Η έκθεση αρχιτεκτονικής «Ημιτελής Αθήνα» (Unfinished Athens) θα πραγματοποιηθεί στο Σπυροπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Νέου Ψυχικού από 17 έως 26 Ιουνίου 2016.
Αναδρομική έκθεση για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου
15.04.2016 12:36
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο "Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης".
Η συνοικία των Εξοχών, 1885-1912: Έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ
05.04.2016 14:55
Η έκθεση «Η συνοικία των Εξοχών, 1885-1912» εγκαινιάζεται την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 στις 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ.