Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Χριστούγεννα στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη

Χριστούγεννα στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη

Η παράδοση των Χριστουγέννων κυριαρχεί σε μία πληθώρα εκδηλώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων  «Αγγελική Χατζημιχάλη». Μικροί και μεγάλοι καλούνται να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα της πιο μαγικής γιορτής του χρόνου, συμμετέχοντας σε μοναδικά δρώμενα.

 

Το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Μουσείο θα ξεκινήσει με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσειακής αγωγής για οικογένειες με τίτλο Παραδοσιακά Χριστούγεννα – Οι καλικάντζαροι και το δέντρο της ζωής . Τα παιδιά, μέσα από εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες (αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών, εικαστικές δραστηριότητες, καθιστικά και κινητικά παιχνίδια κ.α.) και με την καθοδήγηση των μουσειοπαιδαγωγών, μυούνται στα μυστικά της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και αναβιώνουν ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων.

 

Το ταξίδι στην παράδοση συνεχίζεται την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 στις 12μ. με ομιλίες που θα συνοδευτούν από προβολή διαφανειών και εθνογραφικών βίντεο. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Ευάγγελος Καραμανές (Διευθύνων του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών). Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες της Κυριακής Χρύσου-Καρατζά (Ερευνήτριας του Κέντρου Λαογραφίας) με τίτλο Γλυκίσματα των εορτών του Δωδεκαημέρου και η ομιλία της Ζωής Μάργαρη (Ερευνήτριας) με τίτλο Λαϊκά εθιμικά δρώμενα του Δωδεκαημέρου.

 

Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014 το κοινό θα παρακολουθήσει μία δεύτερη σειρά ομιλιών με προβολή διαφανειών και θέματα Βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος: το εορταστικό Δωδεκαήμερο σήμερα από την Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη (τ. Διευθύντρια, επιστημονική συνεργάτη του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών) και Εικαστικές απεικονίσεις των εθίμων του Δωδεκαημέρου από τη Λουΐζα Καραπιδάκη (μουσειολόγο- μόνιμη συνεργάτη του Κέντρου Λαογραφίας). Στη 1.30μ.μ. η ομάδα ορχηστρικής τέχνης «ΒΑΚΧΑΙ» θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς και θα τραγουδήσει χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

 

Ένα ξεχωριστό σαββατόβραδο περιμένει τους επισκέπτες του Μουσείου στις 27 Δεκεμβρίου 2014. Στις 8μ.μ. το κοινό θα ξεναγηθεί στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη, ενώ στις 8.30μ.μ. ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αργυρούπολης «Η Χοροέκφραση» με παραδοσιακούς χορούς και κάλαντα μας ταξιδεύει στη Μικρά Ασία.

 

Η ξενάγηση στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη θα επαναληφτεί την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014 στις 12.30μ.μ., ενώ μετά το τέλος της, στη 1μ.μ., τη σκυτάλη παίρνει η ομάδα ορχηστρικής τέχνης «ΒΑΚΧΑΙ» με παραδοσιακούς χορούς και κάλαντα.

 

Την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015, η Βέρα Αισώπου συναντιέται στις 12μ. με παιδιά 5 έως 105…ετών για να τους αφηγηθεί « Παραμύθια από τις άκρες του κόσμου», ενώ στις 1.30μ.μ. η ομάδα ορχηστρικής τέχνης «ΒΑΚΧΑΙ» επιστρέφει με κάλαντα και χορούς με τη συμμετοχή παιδικού συγκροτήματος.

Σχετικές ειδήσεις
Χριστούγεννα στο Μουσείο Μπενάκη!
08.12.2016 15:59
Το Μουσείο Μπενάκη, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, σας προσκαλεί στο Κτήριο της οδού Πειραιώς να περάσετε μαζί με τους φίλους και την οικογένειά σας μια λαμπερή, γιορτινή μέρα, με μουσική, εργαστήρια, ξεναγήσεις, πολλές προσφορές στο Πωλητήριο για τα δώρα σας και εορταστικές γευστικές εκπλήξεις στο πνεύμα των ημερών.
Επέκταση της πρόσβασης του κοινού και των εκδηλώσων του ΚΠΙΣΝ
11.08.2016 14:37
Με την επιθυμία να διατηρήσει ζωντανό το διάλογο μεταξύ του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και του κοινού, έως και την επίσημη παράδοσή του στο Ελληνικό Δημόσιο, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοινώνει την πρόθεσή του να καταστήσει το ΚΠΙΣΝ και πάλι πλήρως προσβάσιμο στο κοινό, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν και να ανακαλύψουν ξανά το έργο μέσα από τη διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων.
Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον «πρόσφυγα» στο Σπίτι της Κύπρου
07.03.2016 14:20
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, στο πλαίσιο παρουσίασης των ειδικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στον «πρόσφυγα», διοργανώνει σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου.
Χριστούγεννα 2015 στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
17.12.2015 14:00
Τα Χριστούγεννα έρχονται νωρίτερα φέτος στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 γιορτάζουμε στο Μουσείο, στη Μονή Λαζαριστών, από το πρωί έως το απόγευμα.
Χριστούγεννα στο Άσυλο Ανιάτων
15.12.2015 13:35
Το Άσυλο Ανιάτων παρουσιάζει το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων που έχει ετοιμάσει για το τριήμερο 18, 19 και 20 Δεκεμβρίου 2015.