Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Οι απάχηδες των Αθηνών στο Θέατρο Κνωσός

Οι απάχηδες των Αθηνών στο Θέατρο Κνωσός

Τον Δεκέμβριο του 2014 και με τους ίδιους βασικούς καλλιτεχνικούς συντελεστές των παραστάσεων που πραγματοποίησε με επιτυχία η Εθνική Λυρική Σκηνή το 2000, θα "ανέβει" η σπουδαία οπερέτα Οι απάχηδες των Αθηνών, στο Θέατρο Κνωσός, με στόχο των συντελεστών της, να σας προσφέρουν τις ίδιες χαρές και συγκινήσεις!


Ο Γιώργος Ρεμούνδος διασκευάζει και πάλι το λιμπρέτο και σκηνοθετεί τη νέα παραγωγή. Ο Κώστας Δρακάκης έχει αναλάβει την νέας ενορχήστρωση της πασίγνωστης μουσικής και την διεύθυνση έχει ο ίδιος και ο Γιώργος Αραβίδης. Η επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών είναι της Τότα Πρίτσα και οι χορογραφίες του Γιούργκεν Κυριάκη.


Την παραγωγή έχει αναλάβει η Artspot η οποία συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή ώστε στην υπέροχη μουσική και στις ξεκαρδιστικές, από γέλιο, εξελίξεις του σεναρίου, να προστεθούν και όλα τα καλαισθητικά στοιχεία χώρων και ενδυμασιών.


Το καλλιτεχνικό δυναμικό της ομάδας συμπληρώνεται από πολυμελή Ορχήστρα που την αποτελούν εκλεκτοί μουσικοί του είδους, με προεξάρχουσα την διεθνούς φήμης βιολονίστα, Έφη Χριστοδούλου .


Εμπνεόμενος από τον έρωτα δύο νέων, του Κώστα και της Τιτίκας, ο Γιάννης Πρινέας, πλάθει μία ηθογραφία, σκιαγραφώντας τις ιδιαιτερότητες και τις αντιφάσεις της αθηναϊκής κοινωνίας στην περίοδο του μεσοπολέμου. Ο Νίκος Χατζηαποστόλου την 'ντύνει' με μια υπέροχη μουσική κι΄έτσι δημιουργείται ένα από τα σημαντικότερα –μέχρι σήμερα-έργα της Ελληνικής Οπερέτας.

 

Η πορεία του έργου μέχρι σήμερα

«Οι απάχηδες των Αθηνών» παρουσιάστηκαν στο κοινό για πρώτη φορά στις 17 Αυγούστου 1921 στο Θέατρο Αλάμπρα σε μια Αθήνα των 293.000 κατοίκων, από το θίασο του Φώτη Σαμαρτζή. Μόνο κατά τα δύο πρώτα χρόνια πραγματοποιήθηκαν 650 παραστάσεις σε γεμάτα θέατρα χωρητικότητας 1000 περίπου θεατών. Συνέχισαν με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Κοτοπούλη, στην πλατεία Ομόνοιας, και αργότερα σε άλλα θέατρα σε όλη την Ελλάδα. Το 1930 έγιναν κινηματογραφική ταινία από την εταιρεία Dag Φιλμ , με πρωταγωνιστές τον τενόρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Πέτρο Επιτροπάκη και τη Μαίρη Σαγκάνου. Αυτή η ταινία ήταν βουβή και το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει την μουσική μέσω ενός γραμμοφώνου. Οι απάχηδες του '30 χαιρετίστηκαν ως η πρώτη ελληνική ηχητική ταινία! Η δεύτερη κινηματογραφική παραγωγή έγινε το 1950 από την εταιρεία Ολύμπια Φιλμς με πρωταγωνιστές τους Λάμπρο Κωνσταντάρα, Ντίνο Ηλιόπουλο, Μίμη Φωτόπουλο και Φραγκίσκο Μανέλλη.

Η Ε.Λ.Σ. ανέβασε την παράσταση για πρώτη φορά το 1985 ενώ το 2000 δημιούργησε το "σπίτι" της Ελληνικής οπερέτας στο Θέατρο Ακροπόλ , δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο Αθηναϊκό κοινό να απολαύσει και πάλι την σπουδαία αυτή οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου. Στα δύο χρόνια που παιζόταν καθημερινά η επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη με τα εισιτήρια να εξαντλούνται από πολύ νωρίς.


Μουσική: Νίκος Χατζηαποστόλου

Κείμενο: Γιάννης Πρινέας

Διασκευή κειμένου: Γιώργος Ρεμούνδος

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ρεμούνδος

Μουσική επεξεργασία-ενορχήστρωση: Κώστας Δρακάκης

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης-Κώστας Δρακάκης

Μουσική προετοιμασία: Λαρίσα Ερεμέγιεβα

Χορογραφίες-κινησιολογία: Γιούργκεν Κυριάκης

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ιωάννα Κουκουζέλη-Κατερίνα Τσουρή

Βοηθός χορογράφου: Λία Γαλάνη

Φωτισμοί  Λευτέρης Μπάνος

Επιμέλεια ήχου: Χάρης Γκεβέζος

Έμμετρο κείμενο "Ποδονίφτη": Παύλος Κοντογιαννίδης

Παραγωγή & P.R.: Artspot 


ΔΙΑΝΟΜΗ
Κώστας ή 'Πρίγκιπας' Δημήτρης Σιγαλός & Αντώνης Μπατσάκης

Καρούμπας Θάνος Καρακάσης

Καρκαλέτσος Κυριάκος Γκίκας

Ξενοφών Παραλής Μιχάλης Κατσούλης & Βασίλης Ασιμακόπουλος

Βέρα Παραλή Εβίτα Πετράκη & Νίκη Χαζιράκη

Τιτίκα Εύα Μιχελιδάκη & Εβίτα Πετράκη

Αρετούσα Παραλή Λύδια Βαφειάδη & Ζηνοβία Πουλή

Κυρ Ανδρέας Βασίλης Ασημακόπουλος & Τάκης Ιγγλέσης

Κλέων Πάνος Παντούλιας

Νίκος Φιρέλης Γιώργος Βούντας

Μπλου-Μπλου Μαρία Νικοτιάν & Εβίτα Πετράκη

Μπάτλερ Γιούργκεν Κυριάκης

Αστυνόμος Νίκος Μασουράκης & Αργύρης Δρακάκης
Φίλη της Βέρας Λία Γαλάνη
 
Χορευτικά Soli Γιούργκεν Κυριάκης και Λία Γαλάνη

ΧΟΡΩΔΙΑ (Με αλφαβητική σειρά)
Yψήφωνοι
Μαλαμά Στεφανία, Μιχελιδάκη Εύα, Πετράκη Εβίτα, Πουλή Ζηνοβία, Ρόκκου Χριστίνα, Χαζιράκη Νίκη.
Μεσόφωνοι

Βαφειάδη Λύδια,  Κουσιορή-Νικοτιάν Μαρία, Σμαραγδή Ηλέκτρα.
Τενόροι
Βούντας Γιώργος, Ιγγλέσης Αδαμάντιος, Μπατσάκης Αντώνης, Παντούλιας Πάνος
Βαθύφωνοι
Ασημακόπουλος Βασίλης, Δρακάκης Αργύρης, Καρακάσης Θάνος, Κατσούλης Μιχάλης, Μασουράκης Νίκος.

ΟΡΧΗΣΤΡΑ
Εξάρχουσα Έφη Χριστοδούλου

Α΄Βιολί Βασίλης Δήμος, Οδυσσέας Ζαφειρόπουλος

Β΄Βιολί Πένη Δημητρακοπούλου
Βιόλα Μαρία Κατσούρα, Γιώργος Γαϊτάνος

Βιολοντσέλο Γιάννης Παυλίδης, Γιώργος Λαλιώτης

Κοντραμπάσο Μαρία Χασάπη, Όσβαλντ Αμιράλης

Φλάουτο Σέργιος Γιώτης, Θεόδωρος Γιατράς

Όμποε Ευτυχία Μαρτζούκου, Πασχάλης Πλησής

Κλαρινέτο & Σαξόφωνο Νίκος Μπάνος, Γιάννης Μηλιώνης

Πιάνο Λαρίσα Ερεμέγιεβα, Φώτης Ματζαρίδης

Κρουστά Δημήτρης Βαρζαμπετιάν, Κώστας Κωνσταντόπουλος

Σχετικές ειδήσεις
Ο
31.01.2017 12:27
Το «Θέατρο Κνωσός» με το νέο έτος ξαφνιάζει ευχάριστα τους φίλους του πολιτισμού. Θέτει σε άμεση εφαρμογή, ένα πρωτότυπο, ρηξικέλευθο και ανατρεπτικό εγχείρημα, με στόχο να αναβαθμίσει τα πολιτισμικά δρώμενα της χώρας μας. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ρεμούνδος ιδρύει το «Θέατρο των Φτωχών» αποκλειστικά και μόνο για την παράσταση «Ο Πίθηκος», βασισμένη στο έργο του Φραντς Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία» και σε άλλα έργα του, με τη συνεργασία του ηθοποιού Λάμπρου Τσάγκα και συνεργατών του «Θεάτρου Κνωσός».
Η Ωραία Ελένη, του Ζακ Όφενμπαχ στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
20.12.2016 10:46
H Αθηναία «Ωραία Ελένη», η ξεκαρδιστική οπερέτα - έκπληξη που κέρδισε κοινό και κριτικούς, επιστρέφει, για τρίτη συνεχή χρονιά, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Αδάμ και μουσική διεύθυνση Χρύσας Γρένδα. Από την Κυριακή 15 Ιανουαρίου και κάθε Κυριακή, στις 21.00, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.
«Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά»: Η επιτυχία συνεχίζεται στο Θέατρο Θησείον
29.11.2016 10:15
Μετά τη θετική ανταπόκριση του κοινού, η επιτυχημένη παραγωγή του Μικρού Θεάτρου Αγρινίου «Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά», σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, παρατείνεται έως τις 07 Ιανουαρίου 2017 ολοκληρώνοντας τη θεατρική της διαδρομή στη σκηνή του θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ.
Ο Θεός της Σφαγής, της Γασμίνα Ρεζά για 2η χρονιά στο θέατρο Αθηνών
12.09.2016 15:19
Η μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία της περσινής χρονιάς, «Ο Θεός της Σφαγής» της Γιασμίνα Ρεζά, επανέρχεται από τις 5 Οκτωβρίου 2016 στο θέατρο «Αθηνών».
Hangmen, του Martin McDonagh από το NT Live σε απευθείας μετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής
25.02.2016 17:08
Μετά τη θεαματική επιτυχία που σημείωσε στο Royal Court Theatre του Λονδίνου, το έργο Hangmen [Δήμιοι], η νέα κωμωδία του βραβευμένου με όσκαρ Martin McDonagh [Μάρτιν Μακ Ντόνα], μεταφέρεται στο Wyndham’s Theatre του West End και μεταδίδεται ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη 3 Μαρτίου στις 9:00 το βράδυ (με αγγλικούς υπότιτλους).