Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Συναυλία-παρουσίαση CD της Κωνσταντίας Γουρζή στον Ιανό

Συναυλία-παρουσίαση CD της Κωνσταντίας Γουρζή στον Ιανό

Η ΕCΜ, η Μικρή Άρκτος και ο ΙΑΝΟS σας προσκαλούν την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014 στην παρουσίαση του έργου Μουσική για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων της Κωνσταντίας Γουρζή, που θα γίνει στον Ιανό, με την ευκαιρία της παγκόσμιας έκδοσής του σε CD από την ΕCΜ Νew Series.

 

Στην εκδήλωση συμμετέχουν η διακεκριμένη διευθύντρια ορχήστρας-συνθέτρια Κωνσταντία Γουρζή και ο Χρίστος Παπαγεωργίου, διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος.

 

Μια σύντομη ξενάγηση στο έργο της, θα παρουσιάσουν οι μουσικοί:

Διονύσης Βερβιτσιώτης, βιολί , Εύα Μοτσίνσκα, βιολί, Αγγέλα Γιαννάκη, βιόλα, Βασίλης Λύκος, βιολοντσέλο, Λορέντα Ράμου, πιάνο

 

Με το άλμπουμ Μουσική για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων, η Ελληνίδα Κωνσταντία Γουρζή που ζει και εργάζεται στο Μόναχο εγκαινιάζει τη συνεργασία της με την ECM New Series., «Ποιες να είναι οι ιστορικές αναφορές που συγκροτούν την ταυτότητα της μουσικής από μια συνθέτρια  που γεννήθηκε στη πατρίδα της ρητορικής ενώ συγχρόνως μυήθηκε στον ευρωπαϊκό κονστρουκτιβισμό;» ή ακόμα, «ποιοι απόηχοι του παρελθόντος, ποια θραύσματα μνήμης αποτέλεσαν το γενετικό υλικό για να εξελιχθεί αυτή η μουσική; διερωτάται η μουσικολόγος Ingrid Allwardt στο εισαγωγικό της σημείωμα που συνοδεύει την έκδοση .

 

Η ίδια η μουσική δίνει τις απαντήσεις. Με εξαίρεση τη σύνθεση noch fürcht’ ich (1993) οι υπόλοιπες συνθέσεις είναι πολύ πρόσφατες. Το ρεπερτόριο του δίσκου μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μια σειρά από μινιάτουρες για πιάνο, αφιερωμένες σε προσωπικότητες της μουσικής και της τέχνης όπως οι Lachenmann, Kurtág, Raue, Abbado, Barenboim and Rexroth, ενώ ακολουθούν δύο κουαρτέτα εγχόρδων καθώς και έργα για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων. Η ελληνιδα πιανίστα Λορέντα Ράμου και το κουαρτέτο εγχόρδων Coriolis ερμηνεύουν με ακρίβεια και δημιουργικότητα. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στην εκκλησία Himmelfahrtskirche του Μονάχου το 2012, με παραγωγό τον Manfred Eicher.

Σχετικές ειδήσεις
Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών στο Μουσείο Μπενάκη
15.02.2017 10:22
Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών θα βρεθεί στο Μουσείο Μπενάκη για μία συναυλία, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017.
Το Lyskamm Quartet στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.02.2017 15:54
Ο Κύκλος Μουσικής Δωματίου Μπετόβεν κοινός παρονομαστής υποδέχεται την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, στις 8:30 το βράδυ, το Lyskamm Quartet [Κουαρτέτο Εγχόρδων Λύσκαμ], ένα νεανικό σχήμα από την Ιταλία με πολλές ευρωπαϊκές διακρίσεις και διεθνή καλλιτεχνική πορεία.
Μπετόβεν κοινός παρονομαστής: Το Koυαρτέτο εγχόρδων L’Anima στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
21.11.2016 16:28
Με τη συναυλία του Κουαρτέτου εγχόρδων L’Anima, του μοναδικού ίσως εν ενεργεία κουαρτέτου στην Ελλάδα, συνεχίζεται την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ο Κύκλος Μουσικής Δωματίου Μπετόβεν κοινός παρονομαστής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το Κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima live στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου
23.05.2016 13:20
Με το Κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima και τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη, θα κλείσει η σειρά συναυλιών "2016 μουσικές στιγμές στον Άγιο Παύλο" τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου.
Κυριακάτικα Πρωινά: Κουαρτέτο εγχόρδων xPause & πιάνο στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
06.04.2016 13:25
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 με το γνωστό κουαρτέτο xPause, που θα ερμηνεύσει έργα Μπετόβεν και Μπραμς.