Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Εργαστήρι δραματουργίας από το Βυρσοδεψείο: πρόσκληση ενδιαφέροντος

Εργαστήρι δραματουργίας από το Βυρσοδεψείο: πρόσκληση ενδιαφέροντος

Το Βυρσοδεψείο προσκαλεί όσους ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή για τον Δ' Κύκλο του Εργαστηρίου Δραματουργίας, που θα πραγματοποιηθεί την περίοδο Ιανουάριος – Μάρτιος 2015.

 

Εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια πρακτική που έχει δοκιμαστεί σε σημαντικά θέατρα στην Ευρώπη, το Εργαστήριο δραματουργίας του Βυρσοδεψείου δίνει τη δυνατότητα στους συγγραφείς να «ξαναδιαβάσουν» και να επεξεργαστούν εκ νέου τα έργα τους υπό την καθοδήγηση δραματολόγων και σκηνοθετών. Τα έργα που κατατίθενται μπορεί να είναι πρόσφατα ολοκληρωμένα ή η συγγραφή τους να βρίσκεται σε τελικό στάδιο . Προσφέροντας στους συγγραφείς τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής ανάγνωσης, στόχος μας είναι να αναδείξουμε μια νέα γλώσσα με σκηνικό ενδιαφέρον που να αφορά με ξεχωριστό, αισθητικό και πολιτικό τρόπο την εποχή μας.


Μετά την ολοκλήρωση των τριών εντατικών κύκλων που διοργανώθηκαν την περσινή σαιζόν (Μάιος & Σεπτέμβρης 2013 – Ιούνιος 2014) με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα αλλά και την επιθυμία που εκφράστηκε από όσους συμμετείχαν να συστηματοποιήσουμε τη συνεργασία μας, το εργαστήρι δραματουργίας διευρύνεται φέτος σε μια πιο μακροπρόθεσμη βάση παρέμβασης και διάδρασης με τους ενδιαφερόμενους συγγραφείς.


Αντί εβδομαδιαίο, γίνεται λοιπόν τρίμηνο, περιλαμβάνοντας εκτός το στάδιο της κριτικής ανάλυσης των επιλεγμένων έργων, τη δυνατότητα μιας νέας συγγραφικής επεξεργασίας και παρουσίασής τους.


Από τους πρωταρχικούς στόχους του Εργαστηρίου δραματουργίας είναι να «εξάγει» νέα ελληνικά έργα αλλά και να συμβάλλει στη συνάντηση ελλήνων και ξένων δραματουργών. Θυμίζουμε ότι ο β’ κύκλος του Εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Βυρσοδεψείου με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και τον γαλλικό θίασο Panta théâtre ενώ το έργο Νεκρά φύλλα του πρωτοεμφανίζομενου Κωνσταντίνου Τζήκα, που επιλέξαμε, μεταφράστηκε στα γαλλικά, εκδόθηκε στην «Aνθολογία σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας» από την Maison Antoine Vitez και τις Editions Théâtrales στο Παρίσι και συμμετείχε στο φεστιβάλ «Ecrire et mettre en scène».  


Προσκαλούμε, λοιπόν, τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν νέα, θεατρικά έργα στο ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Συγγραφείς που έχουν ήδη συμμετάσχει είναι καλοδεχούμενοι.

Σύλληψη και συντονισμός: Δήμητρα Κονδυλάκη (σύμβουλος θεατρικών εκδόσεων,
δραματολόγος, μεταφράστρια)

Εισηγήτριες: Τζωρτζίνα Κακουδάκη (θεατροπαιδαγωγός, σκηνοθέτης), Δήμητρα Κονδυλάκη, Έλλη Παπακωνσταντίνου (σκηνοθέτις, καλλιτεχνική διευθύντρια του Βυρσοδεψείου)


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:


1ον- Κατάθεση των έργων. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος ανοίγει στις 30 Οκτωβρίου και παραμένει ανοιχτή για ένα μήνα έως τις 31 Δεκεμβρίου. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας στους ενδιαφερόμενους συγγραφείς αλλά μας ενδιαφέρει να είναι πρωτοεμφανιζόμενοι στο θέατρο. Έργα συγγραφέων καταξιωμένων σε άλλο λογοτεχνικό αντικείμενο, εκτός του θεάτρου, είναι καλοδεχούμενα. Τα έργα παραδίδονται ιδιοχείρως σε δύο (2) αντίγραφα στο Βυρσοδεψείο, Ορφέως 174, Βοτανικός, και ώρες 14:00-16:00 με προηγούμενη τηλεφωνική συνεννόηση στο 2103453203. Ταυτόχρονα, αποστέλλονται και ηλεκτρονικά στη ηλεκτρονική διεύθυνση: vyrsoplays@gmail.com2ον- Ανάγνωση. H δραματουργική ομάδα του εργαστηρίου διαβάζει τα έργα και επιλέγει εκείνα που ενδείκνυνται περισσότερο για το τρίμηνο εργαστήριο που θα ακολουθήσει με κριτήρια: Πρώτον, το λογοτεχνικό τους ενδιαφέρον, δεύτερον, την πρωτοτυπία τους ως προς τη φόρμα και τρίτον, τη συνομιλία τους με την εποχή. 


3ον-Τρίμηνο εργαστήριο με συμμετοχή των επιλεγμένων συγγραφέων :

9 Ιανουαρίου – 27 Μαρτίου, 3 ώρες / εβδομάδα (Κάθε Παρασκευή 17:00-20:00). Συνολικά 12 συνεδρίες.

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί με άξονα τα κείμενα που θα επιλεγούν με τη συμμετοχή των συγγραφέων τους αλλά θα είναι ανοιχτό σε όλους όσους υπέβαλαν τα κείμενά τους προς ανάγνωση, ανεξάρτητα από το αν επιλέχθηκαν ή όχι. Επίσης το εργαστήριο αυτό μπορούν να παρακολουθήσουν σκηνοθέτες, θεατρολόγοι, ηθοποιοί, φοιτητές δραματικών σχολών, και εν γένει όλοι όσοι ενδιαφέρονται για στις δυνατότητες και τις προοπτικές της θεατρικής γραφής στην Ελλάδα σήμερα.


Θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια:

Κριτική ανάλυση (Νοέμβριος – Δεκέμβριος)
Επεξεργασία των έργων (Ιανουάριος-Φεβρουάριος)
Παρουσίαση νέας δουλειάς με τη συμμετοχή ηθοποιών (Φεβρουάριος-Μάρτης)

Σχετικές ειδήσεις
52α Δημήτρια: Ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων
23.01.2017 10:14
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης των 52ων Δημητρίων, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2017, ο Δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε φορείς, ομάδες και μεμονωμένους καλλιτέχνες, ώστε να υποβάλλουν τις προτάσεις τους με στόχο τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ.
Τρίτη Πλατφόρμα Παραστατικών Έργων Meta: Κάλεσμα δημιουργών
08.11.2016 17:20
Η méta απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε δημιουργούς νέων έργων στο πλαίσιο της Τρίτης Πλατφόρμας που πρόκειται να παρουσιαστεί τον Απριλίο του 2017. Η πρόσκληση απευθύνεται σε καλλιτέχνες που εμπλέκονται με τη σύγχρονη παραστατική τέχνη και ενδιαφέρονται στη διεύρυνση του πεδίου δημιουργίας τους μέσω της αλληλεπίδρασης.
Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου 2016: Πρόσκληση ενδιαφέροντος
26.04.2016 11:22
Οι Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, συμπληρώνουν το καλοκαίρι 34 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στην πόλη. Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, από 1 έως 31 Ιουλίου 2016.
Έξοδος/Exodus: εργαστήρι στο πλαίσιο του αφιερώματος «Με τα μάτια ανοιχτά»
13.04.2016 16:22
Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο του Αφιερώματος: «Με τα μάτια ανοιχτά» (21-24 Απριλίου 2016), καλεί επαγγελματίες ντοκιμαντερίστες, σπουδαστές και όσους ενδιαφέρονται να εκφραστούν μέσα από το δημιουργικό ντοκιμαντέρ, να δηλώσουν συμμετοχή στο εργαστήριο ΕΞΟΔΟΣ / EXODUS (Από την ιδέα ως το γύρισμα).
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για Διευθυντή/Διευθύντριας
05.04.2016 16:44
To Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του Διευθυντή/Διευθύντριας του Φεστιβάλ.