Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ανοίγει το μαγικό κουτί των μουσικών παραμυθιών την Κυριακή 30 Νοεμβρίου, στις 11:30 το πρωί, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Τον πρώτο λόγο στο πρόγραμμα αυτής της πρωινής συναυλίας με χριστουγεννιάτικο άρωμα, έχει ο Γάλλος Μωρίς Ραβέλ με το παραμύθι «Η μάνα μου, η χήνα» στην ορχηστρική του εκδοχή, τον οποίο θα διαδεχθεί ο Βρετανός Χάουαρντ Μπλέικ με τη σύνθεση «Ο χιονάνθρωπος» για αφηγητή, boy soprano και ορχήστρα. Τον ρόλο της αφηγήτριας έχει αναλάβει η ηθοποιός Παναγιώτα Βλαντή. Τραγουδά ο Νέστωρ Γερμανός (boy soprano).

Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα διευθύνει η νεαρή αρχιμουσικός Φαίδρα Γιαννέλου. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της επιτυχημένης Σειράς Το Μέγαρο των Παιδιών-Κυριακή πρωί στο Μέγαρο.

Τα παραμύθια της μάνας χήνας (ή Ιστορίες των περασμένων καιρών) ένα από τα πλέον κλασικά έργα της παιδικής λογοτεχνίας, είναι μία συλλογή έξι παραμυθιών του Σαρλ Περρώ που κυκλοφόρησαν το 1697, σε μία εποχή κατά την οποία τα παραμύθια ήταν του συρμού στον κόσμο των ενηλίκων και ειδικότερα στους αστικούς και αριστοκρατικούς κύκλους της Γαλλίας. Δεν αποτελούν δημιουργήματα της φαντασίας του Περρώ, αλλά είναι εμπνευσμένα από παραδοσιακά παραμύθια, στα οποία η Μάνα Χήνα, ως δημοφιλής χαρακτήρας της λαϊκής μυθοπλασίας, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Ως φιγούρα, παραπέμπει στην επαρχιωτοπούλα-τροφό ή παραμάνα που έρχεται από την ύπαιθρο να εργαστεί στην πόλη, δηλαδή σε εκείνη τη γυναίκα που, αφηγούμενη ιστορίες στα παιδιά, γίνεται η ίδια κομμάτι της προφορικής παράδοσης.

Ο Μωρίς Ραβέλ (1875-1937) συνέθεσε το έργο Η μάνα μου, η χήνα υπό μορφή πιανιστικού ντουέτου και το αφιέρωσε σε δύο παιδιά, τη Μιμί και τον Ζαν Γκοντεμπσκί, ηλικίας 6 και 7 ετών αντιστοίχως. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στα 1910, ενώ την ίδια χρονιά εκδόθηκε και η μεταγραφή του για σόλο πιάνο. Έναν χρόνο αργότερα, ο Ραβέλ το μετέγραψε για ορχηστρικό σύνολο. Στα 1912, αναθεώρησε την παρτιτούρα του και τη μεταμόφωσε σε μπαλέτο προσθέτοντας δύο ακόμη μέρη. Η ορχηστρική εκδοχή περιλαμβάνει πέντε παραμυθένιους μουσικούς πίνακες που εναλλάσσονται με ιντερλούδια. Στην πρωινή συναυλία της στο Μέγαρο, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παρουσιάσει υπό τη διεύθυνση της ανερχόμενης αρχιμουσικού Φαίδρας Γιαννέλλου τα εξής αποσπάσματα: Η Παβάνα της Ωραίας Κοιμωμένης, Ο Κοντορεβιθούλης, Η Ασχημούλα-η αυτοκράτειρα της παγόδας, Οι κουβέντες της Πεντάμορφης με το Τέρας και Ο νεραϊδόκηπος. Τα αφηγηματικά μέρη με αναφορές στα παραμύθια που ενέπνευσαν τον Ραβέλ θα παρουσιάσει η Παναγιώτα Βλαντή.

Ο Χιονάνθρωπος του Χάουαρντ Μπλέικ (γενν. 1938) είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα  του άγγλου συνθέτη, πιανίστα και μαέστρου, το βιογραφικό του οποίου περιλαμβάνει πλούσια εργογραφία με κοντσέρτα, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και ορχηστρικά. Ο Χιονάνθρωπος γράφτηκε από τον Μπλέικ για τη μουσική επένδυση της ομώνυμης ταινίας που προβλήθηκε στο βρετανικό Channel 4, το 1982. Το φιλμ βασίστηκε στο ομότιτλο εικονοβιβλίο χωρίς λόγια του βρετανού συγγραφέα Ρέιμοντ Μπριγκς, το οποίο συγκαταλέχθηκε στα ευπώλητα της αγγλοαμερικανικής αγοράς βιβλίου (1978) και υπήρξε υποψήφιο για πολλά βραβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κινηματογραφική εκδοχή του βιβλίου (1982) σε σκηνοθεσία της Νταϊάν Τζάκσον σημείωσε διεθνή επιτυχία. Η ταινία κινουμένων σχεδίων Ο Χιονάνθρωπος συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα 100 Καλύτερα Τηλεοπτικά Προγράμματα της βρετανικής τηλεόρασης (βάσει στοιχείων του Βρετανικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου) και υπήρξε υποψήφια για όσκαρ ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους.  Στη διασκευή του βιβλίου για το σινεμά και την τηλεόραση δεν υπάρχουν διάλογοι, μόνο μια σύντομη αφήγηση στην αρχή της ταινίας από τον τραγουδιστή Ντέιβιντ Μπάουι. Την ιστορία διηγούνται τα κινούμενα σχέδια και η μουσική του Χάουαρντ Μπλέικ, ο οποίος ευτύχησε να δει τη σύνθεσή του να παίζεται σε πρώτη εκτέλεση από την Sinfonia του Λονδίνου. Το μοναδικό τραγούδι της ταινίας (Walking in the Air-Περπατώντας στον αέρα) σε στίχους του Μπλέικ ερμήνευσε ο νεαρός χορωδός του Καθεδρικού του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο Πήτερ Ώτυ. Στην πρωινή συναυλία της Κυριακής 30 Νοεμβρίου, το τραγούδι θα αποδώσει ο Νέστωρ Γερμανός (boy soprano). Tα αφηγηματικά μέρη θα παρουσιάσει η δημοφιλής ηθοποιός Παναγιώτα Βλαντή.

Η ιστορία μιλά για ένα αγόρι, τον Τζέιμς που, μια παγερή χειμωνιάτικη μέρα, φτιάχνει έναν χιονάνθρωπο, ο οποίος ζωντανεύει όταν το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα. Ο χιονάνθρωπος προσπαθεί να εξοικειωθεί με τον κόσμο του παιδιού, την τεχνολογία των ανθρώπων και τα αντικείμενα του σπιτιού. Οι δυο τους εξορμούν στο δάσος με μια μοτοσικλέτα. Εκεί θα συναντήσουν φασιανούς, κουνελάκια, μια κουκουβάγια, μια αλεπού και ένα άλογο. Η περιπέτειά τους, στη συνέχεια, γίνεται συναρπαστική, καθώς ο χιονάνθρωπος και το Τζέιμς πετούν στον φεγγαρόφωτο ουρανό πάνω από την πόλη. Ταξιδεύουν μαζί ως τον ωκεανό για να καταλήξουν στις αρκτικές περιοχές τυλιγμένοι μέσα στο βόρειο σέλας. Τελικός προορισμός τους  ένα χιονισμένο δάσος, στη Χώρα των χιονανθρώπων, όπου οι κάτοικοι έχουν στήσει γλέντι, χορεύουν και παίζουν μουσική. Εκεί, το μικρό αγόρι θα γνωρίσει τον Άγιο Βασίλη και τα ελαφάκια του. Ο Αϊ Βασίλης θα του χαρίσει ένα όμορφο κασκόλ με ζωγραφιστούς χιονανθρώπους. Το αγόρι επιστρέφει στο σπίτι και αποχαιρετά λυπημένο τον χιονένιο συνταξιδιώτη του. Σε λίγο ξημερώνει, και ο ήλιος προβάλλει λαμπρός. Ο χιονάνθρωπος έχει λιώσει. Ο Τζέιμς λυπάται που έχασε τον νέο του φίλο. Όμως, βρίσκει στην τσέπη του το δώρο του Αϊ-Βασίλη, ένα ξεχωριστό ενθύμιο που θα του θυμίζει πάντοτε τις μαγικές στιγμές που μοιράστηκε με τον χιονάνθρωπο.

H μαέστρος, πιανίστα και μουσική εκγυμνάστρια Φαίδρα Γιαννέλου που θα διευθύνει την ΚΟΑ στην πρωινή της κυριακάτικη συναυλία στο Μέγαρο (30/11), γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (κατεύθυνση: Διεύθυνση Ορχήστρας, υπεύθυνος καθηγητής: Μίλτος Λογιάδης). Είναι αριστούχος απόφοιτος του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του εν λόγω Πανεπιστημίου και η πρώτη μεταπτυχιακή σπουδάστρια στην οποία απενεμήθη ο τίτλος της μαέστρου από ελληνικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Εδώ και δύο χρόνια, είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου. Επίσης, η Φαίδρα Γιαννέλου είναι αποδέκτης υποτροφιών και βραβείων ιδιωτικών και κρατικών φορέων (ΙΚΥ, Υπ. Παιδείας, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, κ.ά.). Επιπλέον, της έχει απονεμηθεί το δεύτερο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Νέων Αρχιμουσικών «Σόλων Μιχαηλίδης» (Κύπρος). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας με φημισμένους αρχιμουσικούς (Μπέρναρντ Χάιτινκ, Νέεμε και Πάαβο Γέρβι, κ.ά.). Έχει διευθύνει την ΚΟΑ, τη Συμφωνική και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, καθώς και την ορχήστρα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει επίσης συνεργαστεί με συμφωνικά σύνολα σε Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία, Ισπανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Εσθονία, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία και Κύπρο. Tον Απρίλιο του 2012, διήυθυνε την Camerata Europaea, παρουσιάζοντας σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στο Konzerthaus του Βερολίνου, το έργο «Transformation» του Α. Γεωργιάδη. Τον Ιούλιο του 2013 έλαβε μέρος στη Διεθνή Ακαδημία Διεύθυνσης Ορχήστρας, όπου είχε την ευκαιρία να καθοδηγήσει με την μπαγκέτα της μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Αγίας Πετρούπολης στο θέατρο Mariinsky της Ρωσίας.

Η δημοφιλής ηθοποιός και σκηνοθέτις Παναγιώτα Βλαντή, γνωστή από τις συμμετοχές της σε πολλές τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές, είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Θεοδοσιάδη. Έκανε το ντεμπούτο της στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Στο θέατρο, την ανακάλυψε η Κάκια Ιγερινού, που της έδωσε ρόλο στη σειρά «Βίος Ανθόσπαρτος». Μεταξύ άλλων, έχει συμμετάσχει στις θεατρικές παραστάσεις «Ένας ήρωας με παντούφλες», «Destiny», «Οργισμένα νιάτα», «Δωδέκατη νύχτα», κ.ά. Έχει επίσης εμφανιστεί στις ταινίες «Πέντε λεπτά ακόμα» (του Γιάννη Ξανθόπουλου), «Μεταξύ φίλων» (του Νίκου Ζαπατίνα) και «Στα όρια» (του Σάββα Καρύδα). Στην τηλεόραση έχει πρωταγωνιστήσει στις τηλεοπτικές σειρές «Πολυθρόνα για τρεις», «Αέρινες σιωπές», «Κόκκινος κύκλος», «Βίος ανθόσπαρτος», «Δακρυσμένα φεγγάρια», «Μ+Μ». Από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις της, αίσθηση έκανε η ερμηνεία της στο επιτυχημένο σίριαλ του Πάνου Κοκκινόπουλου «Μαύρα μεσάνυχτα» (2007) και στη σειρά «Singles» (2005). Σημαντική στιγμή για την καλλιτεχνική της σταδιοδρομία της Παναγιώτας Βλαντή υπήρξε η βράβευσή της (2007) στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού θεσμού Shooting Stars.

Στο πόντιουμ η νεαρή μαέστρος Φαίδρα Γιαννέλου
Αφηγήτρια η Παναγιώτα Βλαντή

Σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.