Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Ο Δημήτρης Σγουρός ζωντανά στον Ρυθμό

Ο Δημήτρης Σγουρός ζωντανά στον Ρυθμό

Ο Δημήτρης Σγουρός σε μια μοναδική εμφάνιση στο «Ρυθμό», το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014, θα μας παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με αυθεντική μουσική και τραγούδια της Κρήτης. Τραγούδια από τη δισκογραφία του, αλλά και ανέκδοτο υλικό, που αναδεικνύουν τον πλούτο, τη δύναμη και την ομορφιά της κρητικής ψυχής, δοσμένα με το ιδιαίτερο προσωπικό του ύφος, τη δεξιοτεχνία και το μεράκι του.

 

Αντιπροσωπευτικούς και παλαιούς χορούς της Κρήτης θα αποδώσει ο χορευτικός όμιλος «Κρήτες» με την καθοδήγηση και διδασκαλία του Γιώργου Πετράκη.

 

Ο Δημήτρης Σγουρός έχει αφιερώσει ατέλειωτες ώρες στην έρευνα και διάσωση παλιών τραγουδιών και χορών της Κρήτης. Πολύτιμος καρπός αυτής της προσπάθειας είναι η τελευταία δισκογραφική του εργασία στην οποία ζωντανεύει στο σήμερα 49 κρητικά τραγούδια που μας κατέγραψε πριν από 150 χρόνια σε Βυζαντινή παρασημαντική ο Παύλος Βλαστός. Μια προσπάθεια που έχει βοηθήσει και έχει διδάξει νέους μουσικούς  να κατανοήσουν και να εμπεδώσουν την γνήσια κρητική  παράδοση.

 

Είναι ο μουσικός που στα χέρια του η κρητική λύρα δίδει άλλη διάσταση στην έμπνευση ακολουθώντας δύσκολα μουσικά μονοπάτια τα οποία με απαράμιλλη δεξιοτεχνία τα εναρμονίζει με τους άγραφους κανόνες της κρητικής παραδοσιακής μελοποιίας. Ορμώμενος από την Κριτσά Μεραμβέλλου, το χωριό που μεγάλωσε, μετουσιώνει τα πλούσια παιδικά ακούσματα της περιοχής του σ ένα προσωπικό ύφος που πετυχαίνει να συνδυάζει το χθες με το σήμερα.

 

Βαθύς γνώστης της Βυζαντινής μουσικής ο Δημήτρης Σγουρός, δάσκαλος στο επάγγελμα αλλά και ...δάσκαλος στην κρητική μουσική, έχει καταφέρει να διατηρήσει την κρητική μελωδία σε μονοπάτια που αξίζει κανείς να γνωρίσει μέσα από τη ξεχωριστή του δισκογραφία.

 

Το Δημήτρη Σγουρό θα συνοδεύσουν οι εξαιρετικοί μουσικοί και συνεργάτες του εδώ και δέκα χρόνια:

Δημήτρης Σιδερής: λαγούτο-τραγούδι

Στέλιος Συκάκης: λαγούτο-τραγούδι

Γιάννης Παπατζανής: κρουστά-τραγούδι

Νίκος Κατριτζιδάκης: πνευστά

Σχετικές ειδήσεις
Ο Δημήτρης Νέγκας live στη σκηνή του Γυάλινου - Up Stage
07.11.2016 10:06
Με αφορμή τη νέα του δισκογραφική δουλειά «Ταξίδι στο Άγνωστο Παρόν» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την 14 Music, ο Δημήτρης Νέγκας θα μας ταξιδέψει μουσικά με ένα μοναδικό live στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, που θα συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα καινούρια τραγούδια του νέου του άλμπουμ.
O συνθέτης Νεοκλής Νεοφυτίδης ζωντανά στον Ιανό
28.03.2016 13:47
O συνθέτης, πιανίστας και ενορχηστρωτής Νεοκλής Νεοφυτίδης έρχεται το Σάββατο 9 Απριλίου 2016 στον Ιανό, για πρώτη φορά σε μία βραδιά με δικά του τραγούδια από τον προσωπικό του δίσκο «Φαγιούμ».
Ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης ζωντανά στο Σταυρό του Νότου Plus
15.03.2016 15:07
Ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης φέρνουν στο Σταυρό του Νότου το Σάββατο 2 και το Σάββατο 9 Απριλίου 2016 την ουσία της κρητικής μουσικής: απλότητα, δεξιοτεχνία και μια αγάπη που προκύπτει από μια σχέση ζωής.
Μουσικά θροΐσματα και ακούσματα στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός
15.03.2016 12:51
O Σύλλογος «ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ» διοργανώνει το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 την ετήσια Μουσική Βραδιά «Μουσικά θροΐσματα και ακούσματα» με γνωστά και αγαπημένα κλασικά έργα στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.
Τσικνοπέμπτη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με Ικαριώτικο και πεντοζάλι!
01.03.2016 10:01
Την Τσικνοπέμπτη στην Κεντρική Σκηνή του Γυάλινου οι ΠΑΠΙΣΤΑΝΟΙ μας καλούν σε ένα Ικαριώτικο γλέντι και όχι μόνο ... και στο UpStage ο Κωστής Αβυσσινός συμπράττει με τους Μαρία Λούκα, Αλέξη Νόνη και Γιώργο Ζαχαριουδάκη και μας καλούν σε ένα αποκριάτικο γλέντι όπου η κρητική μουσική παράδοση πρωταγωνιστεί.