Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Το έργο του Παπαλουκά από το 1915 έως το 1956

Το έργο του Παπαλουκά από το 1915 έως το 1956
Η Πινακοθήκη Κάτω Τούμπας στη Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει λίγα περισσότερα από εκατό έργα του μεγάλου ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά, σε μία έκθεση έργων από τη συλλογή του Ιδρύματος Β. και Μ. Θεοχαράκη .

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των φετινών 43ων Δημητρίων και θα εγκαινιαστεί στις 3 Οκτωβρίου, προβάλλοντας ένα αντιπροσωπευτικό μέρος της δουλειάς του Παπαλουκά από το 1915 έως το 1956.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν καλύπτουν τη γόνιμη εξελικτική του πορεία στο διάστημα αυτό, αποκαλύπτοντας τον πλούσιο κόσμο των αξεπέραστων ζωγραφικών του κατακτήσεων.

Όλα τα έργα ανήκουν στη συλλογή του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, τα οποία μάλιστα αποτελούσαν μέρος του εκθεσιακού υλικού των πολυσυζητημένων πρόσφατων εκθέσεων του κοινωφελούς ιδρύματος στην Αθήνα (Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, 2007-2008) και στην Κωνσταντινούπολη (Σισμανόγλειο Μέγαρο, 2008).

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Τάκης Μαυρωτάς, Διευθυντής του Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Θεοχαράκη.

Τέλος, με αφορμή την παρουσίαση της συλλογής αυτής το Ίδρυμα Θεοχαράκη κυκλοφόρησε τον πολυσέλιδο κατάλογο με τίτλο Σπύρος Παπαλουκάς: Συλλογή Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, με κείμενα των: Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, Ευθυμίας Γεωργιάδου-Κούντουρα και Τάκη Μαυρωτά, ο οποίος και επιμελήθηκε την έκδοση .

Παράλληλα, έχουν αναδημοσιευτεί αποσπάσματα κειμένων των: Σπύρου Παπαλουκά, Στρατή Δούκα, Αλέξανδρου Ξύδη, Νίκου Αλεξίου, Γιάννη Μόραλη, Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη, Δημήτρη Πικιώνη, Άγγελου Προκοπίου, Αφροδίτης Κούρια, Αλέκου Κοντόπουλου, Αντώνη Κωτίδη, Γιάννη Τσαρούχη, Βεατρίκης Σπηλιάδη, Νίκου Ζία, Δημήτρη Μυταρά, Κώστα Ουράνη, Ιούλιου Καΐμη, Μαίρης Μιχαηλίδου, Ελένης Βακαλό, Χρύσανθου Χρήστου, Κωστή Μεραναίου, Τώνη Σπητέρη και Στέλιου Λυδάκη.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση ελληνικής θαλασσογραφίας στο Ίδρυμα B. & M. Θεοχαράκη
06.02.2017 15:31
Η Εθνική Πινακοθήκη και το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη θα παρουσιάσουν στους χώρους του ιδρύματος την έκθεση «Παρά θιν’αλός: Θαλασσινά θέματα στη νεοελληνική ζωγραφική» με εξαιρετικά έργα, προερχόμενα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, του Υπουργείου Πολιτισμού, της συλλογής Σωτήρη Φέλιου και του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.00 από την Υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λυδία Κονιόρδου.
Το γούρι του 2017 του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη από το Σωτήρη Σόρογκα
22.11.2016 10:09
Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη κυκλοφόρησε το γούρι του 2017 φιλοτεχνημένο από το διακεκριμένο ζωγράφο, Σωτήρη Σόρογκα.
Το Τελλόγλειο ταξιδεύει στην Αθήνα με μία έκθεση στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη
07.11.2016 14:53
Επιλεγμένα έργα των συλλογών του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., μέσα από τα οποία φωτίζονται πρωτότυπες πτυχές της νεοελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό της Αθήνας σε μία νέα μεγάλη έκθεση στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη. Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016, στις 20.00.
Σπύρος Παπαλουκάς. SYNOPSIS. Ζωγραφική, αγιογραφίες, σχέδια, μακέτες: έκθεση με έργα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Β. & Μ Θεοχαράκη
28.09.2016 16:34
Την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016 στις 20.00 θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Σπύρος Παπαλουκάς. SYNOPSIS. Ζωγραφική, αγιογραφίες, σχέδια, μακέτες».
Μικρός Κύκλος: έκθεση του Νίκου Παπαλουκά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
02.03.2016 12:59
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξένει την ατομική έκθεση "Μικρός Κύκλος" του Κύπριου Εικαστικού Νίκου Παπαλουκά.