Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Informal Abstractions

Informal Abstractions
Το on-line αρχείο Ελλήνων καλλιτεχνών artAZ παρουσιάζει τρεις καλλιτέχνες , που κινούνται στο χώρο του αφηρημένου, δημιουργούν και εκθέτουν παράλληλα, εκφράζοντας - ο καθένας με την προσωπική του εικαστική γραφή  - το πάντα δημοφιλές εικαστικό κίνημα.

Η έκθεση έχει τίτλο Informal Abstractions και συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Ξένια Αντωνέλλου, Βασίλης Θέος και Διονύσης Ξένος.

Η δουλειά της Ξένιας Αντωνέλλου ξεκινάει με τον λαβύρινθο που συμβολίζει το αδιέξοδο, το αίνιγμα ή τη χωρίς διέξοδο πνευματική περιπλάνηση. Η καλλιτέχνης διαμορφώνει τον προσωπικό της λαβύρινθό με πολλαπλά απανωτά επίπεδα. Χρησιμοποιεί χρώματα αισιόδοξα, θέλοντας να δώσει την αίσθηση της εξέλιξης και της ελπίδας. Οι φόρμες είναι σπασμένες για να δώσει αναπνοή στα τελάρα, σαν σύμβολο ελπίδας και ζωής . Χαρακτηριστική εμμονή της: το επαναλαμβανόμενο λουλούδι.

Ο Βασίλης Θέος, από την άλλη, μιλάει μέσα από φανταστικά δρομολόγια, χρησιμοποιώντας σαν σύμβολο τον δρόμο και αντιμετωπίζοντας τον σαν πόρτα για το μυαλό, που λαμβάνει διαρκώς μικτά μνήματα, ζώντας σε μία πόλη που είναι τρελή και διαπλεκόμενη. Τα έργα λόγω του υπαινικτικού συμβολισμού τους είναι ανοιχτά στην ερμηνεία του θεατή. Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη συγκεκριμένη ενότητα τον τελευταίο χρόνο.

Και τέλος, ο Διονύσης Ξένος, με κυβιστικές καταβολές, αποτυπώνει στους πίνακες τον προσωπικό «ΤΟΥ» εσωτερικό, το φάσμα συναισθημάτων που βιώνει σαν δημιουργός και σαν άνθρωπος. Μέσα από τα έργα του δίνει μορφή σε αυτό που δε βλέπει κανείς, γιατί απλά δεν είναι ορατό. Τα έργα εμπνέονται από τη δική του εσωτερική διαδρομή και είναι έντονα εννοιολογικά, επικοινωνώντας πολλαπλά μηνύματα και συναισθήματα.

Ο θεατής μπορεί όμως να διαβάσει τα έργα με τον τρόπο που ο ίδιος νομίζει, καθώς τα σύμβολα και τα κρυφά νοήματα που εμπεριέχουν είναι ανοιχτά στην ερμηνεία. Τα έργα χαρακτηρίζονται από κίνηση και χρώμα –στοιχεία που, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, λείπουν από τη ζωή μας.

Σχετικές ειδήσεις
The Future is Nostalgic, έκθεση του Raed Yassin στις Kalfayan Galleries
16.01.2017 16:26
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν στην γκαλερί της Αθήνας την τρίτη ατομική έκθεση του Λιβανέζου καλλιτέχνη Raed Yassin με τίτλο ‘The Future is Nolstagic’. Τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία του καλλιτέχνη, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017, 19.00 – 21.00.
Ignoramus, έκθεση του Helmut Stallaerts στη γκαλερί Bernier/Eliades
12.01.2017 11:25
Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βέλγου καλλιτέχνη Helmut Stallaerts, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, 20:00-22:00. Ο καλλιτέχνης εκθέτει πρώτη φορά στη γκαλερί και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.
02.11.2016 10:27
Οι… «Ψίθυροι», ή αλλιώς, οι καλλιτεχνικοί ψίθυροι 24 γυναικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και ενός άνδρα καλλιτέχνη θα φιλοξενηθούν στη νέα έκθεση που διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με τον ομώνυμο τίτλο, από τις 4 Νοεμβρίου 2016 έως τις 7 Ιανουαρίου 2017 (Εγκαίνια: Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, 21:30).
Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα: Πρόγραμμα ξεναγήσεων από τους καλλιτέχνες
28.06.2016 15:23
Στο διάστημα από 30 Ιουνίου έως και τις 28 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες ξεναγήσεις στην έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.
Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80: Έκθεση του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή
27.06.2016 14:46
Το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη υποδέχεται την έκθεση Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80 με χαρακτικές συνθέσεις από τη συλλογή του αρχείου του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή.