Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Από τον Ιλισό στο Παγκράτι: Συζήτηση στο Λεξικοπωλείο

Από τον Ιλισό στο Παγκράτι: Συζήτηση στο Λεξικοπωλείο

O Παναγιώτης Τουρνικιώτης  και ο Γιώργος Τόλιας συνομιλούν στο Λεξικοπωλείο, την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014, με θέμα: Από τον Ιλισό στο Παγκράτι. Η γενεαλογία της σύγχρονης αστικής μορφής.

 

Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μας αποκαλύπτει την γέννηση μιας αθηναϊκής συνοικίας, του Παγκρατίου, καθώς και της ανάπτυξής του, και συνομιλεί με τον Γιώργο Τόλια, διευθυντή ερευνών στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

 

Το Παγκράτι είναι μια πολύ ζωντανή γειτονιά κοντά στο κέντρο της Αθήνας, που κάποτε λεγότανε Βατραχονήσι, αλλά οι Αθηναίοι γνωρίζουν ελάχιστα για το πολεοδομικό του σχέδιο και τα γεωγραφικά και ιστορικά δεδομένα της εξέλιξής του πλάι στον αθέατο πια Ιλισό. Η γενεαλογική ερμηνεία της αστικής μορφής του φιλοδοξεί να προσθέσει νόημα και άρα ενδιαφέρον σε όσα βλέπουν απρόσεκτα τα μάτια μας στην καθημερινότητα.

 

Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης έχει δημοσιεύσει δοκίμια και βιβλία για την αρχιτεκτονική και την πόλη των νεώτερων χρόνων. Τα τελευταία χρόνια κάνει μελέτες και έρευνες για το μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας. Το Παγκράτι είναι το θέμα της ανέκδοτης ακόμα διατριβής που παρουσίασε στο Παρίσι πριν από 30 χρόνια.

 

Ταυτόχρονη διερμηνεία γαλλικά/ελληνικά

Σχετικές ειδήσεις
Διάλεξη της LAVA στο πλαίσιο της απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Αρχιτεκτονικής
15.09.2016 12:26
Το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design και το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies με αφορμή την απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Αρχιτεκτονικής - European Prize for Architecture 2016- στο αρχιτεκτονικό γραφείο LAVA Laboratory for Visionary Architecture, σας προσκαλούν στην ομιλία των ιδρυτών της εταιρείας LAVA, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 18.30 στο Divani Palace Acropolis, στην αίθουσα Ερέχθειον.
Ουτοπία 500: Συζήτηση και συναυλία στη Στέγη
11.05.2016 17:17
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας προσκαλεί στη συζήτηση με τίτλο Ουτοπία 500, στο πλαίσιο του κύκλου Λέξεις και Σκέψεις, την οποία θα ακολουθήσει συναυλία, με τους Τάνια Σικελιανού και Θωμά Πουλιάση, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το La lontananza nostalgica utopica futura του Luigi Nono.
Η κατάθλιψη στη ζωή και την τέχνη: συζήτηση στο Megaron Plus
11.03.2016 13:00
Το Megaron Plus διοργανώνει τη συζήτηση «Η κατάθλιψη στη ζωή και την τέχνη», την Τρίτη 15 Μαρτίου στις 7 το βράδυ, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο» (Brain Awareness Week) και του επιτυχημένου Kύκλου «Η επιστήμη στη ζωή μας» (επιμέλεια: Ηλίας Κούβελας, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών).
O Pascal Bruckner στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
17.11.2015 16:40
Λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι που αλλάζουν το ρου της ευρωπαϊκής ιστορίας, ο Pascal Bruckner, μια από τις πιο φωτεινές, δραστήριες και διεθνώς αναγνωρισμένες μορφές της σύγχρονης γαλλικής κουλτούρας, έρχεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου και ώρα 19.00, για μια ανοιχτή συζήτηση με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη.
80s και βινύλιο: συζήτηση στο πλαίσιο του Vinyl is Back στον Ιανό
12.11.2015 13:15
Το Vinyl is back, η κορυφαία εκδήλωση για το βινύλιο, με αφορμή τη 6η διεξαγωγή του 11-13 Δεκεμβρίου στο Cine Κεραμεικός διοργανώνει συζήτηση με θέμα «80ς και βινύλιο».