Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Μαρία Χριστίνα Δεστούνη-Γιαννουλάτου: H ωφέλεια για μια κοινωνία που κατορθώνει να αμβλύνει τις διαφορές των μελών της είναι ανυπολόγιστη

Μαρία Χριστίνα Δεστούνη-Γιαννουλάτου: H ωφέλεια για μια κοινωνία που κατορθώνει να αμβλύνει τις διαφορές των μελών της είναι ανυπολόγιστη

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη  εγκαινιάζει φέτος έναν νέο κύκλο συναντήσεων που έχει ως κύρια χαρακτηριστικά το άνοιγμα σε ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού και την καινοτομία. Πρόκειται για ένα μηνιαίο δίωρο πρόγραμμα για άτομα με χαμηλή όραση ή τυφλότητα που θα πραγματοποιείται σε πρώτη φάση στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου και την Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα στις 17.00. H Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη κυρία Μαρία Χριστίνα Δεστούνη-Γιαννουλάτου μίλησε στο Culturenow.gr για το πρόγραμμα και τις πολύτιμες διαστάσεις, του όχι μόνο για τα άτομα που το έχουν ανάγκη, αλλά και για την κοινωνία που το χρειάζεται.

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη εγκαινιάζει φέτος έναν νέο κύκλο συναντήσεων που έχει ως κύρια χαρακτηριστικά το άνοιγμα σε ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού και την καινοτομία. Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Βλέποντας με τις Αισθήσεις», την ιδέα, την υλοποίηση και τους στόχους του.

Μαρία Χριστίνα Δεστούνη-Γιαννουλάτου: Το πρόγραμμα «Βλέποντας με τις αισθήσεις» απευθύνεται σε επισκέπτες με χαμηλή όραση ή τυφλότητα και τους καλεί να γνωρίσουν τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, συμμετέχοντας για πρώτη φορά ενεργά σε μία δράση σχεδιασμένη ειδικά γι’ αυτούς. Θα πραγματοποιείται κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα και  για την παρακολούθησή του απαιτείται μόνο η προεγγραφή.


Cul.
N.: Βάσει ποιών σκέψεων οργανώθηκε το πρόγραμμα και τι περιλαμβάνει για τον επισκέπτη;

Μαρία Χριστίνα Δεστούνη-Γιαννουλάτου: Από καιρό στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων θέλαμε να ανανεώσουμε τις προτάσεις μας προς τις ευαίσθητες κατηγορίες κοινού στις οποίες ανέκαθεν δίναμε προτεραιότητα. Η δυνατότητα σύμπραξής μας με έναν συνεργάτη που διαθέτει μεγάλη εμπειρία από ανάλογες δράσεις σε ιδρύματα των Η.Π.Α. υπήρξε μία από αυτές τις ευτυχείς συγκυρίες που μας βοηθούν να προχωρήσουμε. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα σε κάθε αυτοτελή συνάντηση να ακολουθήσει μια διαφορετική διαδρομή, συμμετέχοντας δυναμικά και ανακαλύπτοντας όλο και περισσότερες πλευρές του Μουσείου ή των παραρτημάτων του.


Cul.
N.: Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ποια μέθοδος ακολουθείται; Διαβάζουμε πως  συμβάλλει η μουσική και η λογοτεχνία . Πείτε μας λίγα λόγια για την συμβολή αυτή.

Μαρία Χριστίνα Δεστούνη-Γιαννουλάτου: Ο σχεδιασμός του προγράμματος προβλέπει τη συμμετοχή όλων των αισθήσεων, πλην της όρασης, στην προσέγγιση των μουσειακών συλλογών. Συνεπώς εκτός από την αφή, που παραδοσιακά επιτρέπει στους επισκέπτες με προβλήματα όρασης να εξοικειωθούν με τα μουσεία μέσω απτικών διαδρομών, το «Βλέποντας με τις αισθήσεις» με παράλληλες μουσικές ακροάσεις, αναγνώσεις, λεκτικές περιγραφές και όχι μόνο, επιστρατεύει τις υπόλοιπες αισθήσεις των συμμετεχόντων, εμβαθύνοντας στο πολυδιάστατο της προσλαμβανόμενης πληροφορίας. Πολύ βασικό προτέρημα της δράσης είναι ότι οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση στην ολοκληρωμένη εκπαιδευτική ουσία που αναδύεται από τις συλλογές του Μουσείου,  παρακάμπτοντας τους περιορισμούς που επιβάλλει η μειωμένη όραση ή η τυφλότητα.  


Cul.
N.: Έχουν πραγματοποιηθεί ανάλογα προγράμματα στην Ελλάδα; Πόσο σημαντικά είναι, όχι μόνο για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, αλλά και γενικότερα για το σύνολο;

Μαρία Χριστίνα Δεστούνη-Γιαννουλάτου: Είναι η πρώτη φορά, απ’ όσο γνωρίζουμε, που σχεδιάζεται κάτι τέτοιο σε ελληνικό μουσείο . Η ευκολότερη, μαζικότερη πρόσβαση των εμποδιζόμενων ατόμων στα πολιτιστικά ιδρύματα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εντονότατα τους σχετικούς φορείς σε ολόκληρο  τον κόσμο. Το δικαίωμα όλων στον πολιτισμό, αν και ακούγεται απολύτως αυτονόητο, δεν τυγχάνει πάντα της ανάλογης φροντίδας. Και ναι, η ωφέλεια για μια κοινωνία που κατορθώνει να αμβλύνει τις διαφορές, να υπερβαίνει τα εμπόδια και να καταργεί την απομόνωση των μελών της είναι ανυπολόγιστη.   


Το πρόγραμμα «Βλέποντας με τις Αισθήσεις» πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη.Σχετικές ειδήσεις
Gary Carrion-Murayari: Οι νέοι καλλιτέχνες δείχνουν επιδεξιότητα και αυτοπεποίθηση στην εξισορρόπηση
05.08.2016 17:05
Η έκθεση “The Equilibrists / Οι Εξισορροπιστές” είναι μια συνεργασία του New Museum της Νέας Υόρκης, του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη, με την ευκαιρία της 33ης επετείου από την ίδρυση του ΔΕΣΤΕ. Ένας από τους επιμελητές της ο Gary Carrion-Murayari (επιμελητής του New Museum) μίλησε στο Culture Now.
Βαρβάρα Σπυρούλη: Το έργο μου είναι κυρίως τόπος της διάθεσης και της αντοχής
12.02.2016 16:50
Με αφορμή την ατομική έκθεση Χώροι των τόπων της Βαρβάρας Σπυρούλη, το Culture Now μίλησε μαζί της. Η έκθεση ξεκινά στις 13 Φεβρουαρίου στην γκαλερί Αγκάθι – Καρτάλος.
Μανώλης Αναστασάκος: Μέτρο της εκάστοτε επιρροής ή μη είναι πάντα ο άνθρωπος
28.12.2015 16:13
Με αφορμή την ατομική του έκθεση Cosmos στη γκαλερί Blender, o Μανώλης Αναστασάκος μίλησε στο Culturenow.
Ο Κωστής Βελώνης για την έκθεση του
03.12.2015 12:24
Το Culture now μίλησε μαζί με τον Κωστή Βελώνη με αφορμή την ατομική έκθεσή του Mount the Air που εγκαινιάστηκε στις 26 Νοεμβρίου στην γκαλερί Kalfayan στην Αθήνα.
Paolo Colombo: H συνάντηση των μαθηματικών, της φύσης και της πολιτικής στο έργο του Merz
13.11.2015 17:13
Ο επιμελητής Paolo Colombo μίλησε στο Culturenow για την έκθεση Mario Merz: Numbers are prehistoric που επιμελήθηκε ο ίδιος και φιλοξενείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου, στην Αθήνα. Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ,, σε συνεργασία με το Fondazione Merz, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μουσειακό χώρο την έκθεση έργων του Iταλού καλλιτέχνη, του οποίου το όνομα και το έργο έχει συνδεθεί με το κίνημα της Arte Povera.